Wat is het dauwpunt? En hoe wordt het dauwpunt berekend?

Je hoort het woord luchtvochtigheid eigenlijk best vaak. Maar hoe wordt die luchtvochtigheid eigenlijk gemeten? En wanneer is er precies sprake van een hoge luchtvochtigheid en wat is dan eigenlijk het dauwpunt?
Lees meer over: Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

dauwpunt

Waterdamp

Vooropgesteld: lucht bevat in de vorm van waterdamp altijd vocht. Is de concentratie vocht aan de hoge kant, dan kunnen er condensatieproblemen ontstaan. Vaak wordt de stelregel aangehouden dat vijftig procent luchtvochtigheid de ideale situatie is voor de mens en zijn huis. De luchtvochtigheid heeft alles te maken met de temperatuur van de lucht. Soms is er sprake van lucht die volledig met vocht verzadigd is. Dit noemt men het dauwpunt.

Droge lucht

Het is afhankelijk ban de buitentemperatuur hoeveel waterdamp de lucht maximaal kan bevatten. Stel dat er buiten vijf graden Celsius is, dan is het maximum 5,7 gram waterdamp per kilo lucht. Is het echter 25 graden Celsius, dan kan de lucht zomaar 20 gram per kilogram lucht bevatten. Koude lucht kan dus behoorlijk kinder waterdamp bevatten dan veel warmere lucht. Stel dat er sprake is van de maximale waterdamp in de lucht, dan wordt wel gesproken over een luchtvochtigheidsgraad van honderd procent. Is er sprake van precies zoveel waterdamp maar ligt de temperatuur veel hoger, dan daalt het percentage en wordt er over ‘droge lucht’ gesproken.

Kouder oppervlak

Waterdamp wordt vloeibaar als de met waterdamp gevulde lucht in contact komt met een kouder oppervlak; dit wordt dus condensatie genoemd. Ook de lucht rondom dit koudere oppervlak is frisser, waardoor de lucht dus minder waterdamp kan bevatten. De ‘overtollige’ waterdamp wordt vervolgens afgestaan aan het koudere oppervlak.

Natte-bol temperatuur

Het meten van de luchtvochtigheid is het meten van de natte-bol temperatuur. Komt vocht in aanraking met een bepaalde temperatuur, dan zal de lucht tijdens het proces van verdamping dat optreedt afkoelen. De laagste temperatuur die tijdens dit proces van verdamping gemeten wordt, geldt als de natte-bol temperatuur. Neem je vervolgens het verschil tussen de temperatuur van de lucht en deze natte-bol temperatuur, dan heb je het dauwpunt. Met behulp van dit dauwpunt kan vervolgens ook wee de relatieve luchtvochtigheid worden berekend. Voor het berekenen van het dauwpunt zij online overigens tal van tools beschikbaar die je helpen om eenvoudig dit dauwpunt vast te stellen.

Ventileren

De verschillende waarden zijn belangrijk, zeker ook voor je woning. Belangrijk is om in je huis de relatieve luchtvochtigheid te meten en weten. Als er sprake is van een te hoge waarde (boven de vijftig procent) dan kan dat een aantal oorzaken hebben. Condensatie in de woning is de meest voorkomende. Vaak is je huis prima geïsoleerd maar zijn er simpelweg te weinig mogelijkheden om te kunnen ventileren. De waterdamp kan dan niet weg en de relatieve luchtvochtigheid stijgt. Ook opstijgend vocht kan een oorzaak zijn, net als overigens doorslaand vocht. Een te hoge waarde is niet goed voor je huis. Je spullen in huis worden natter en weker en nemen in kwaliteit af, loslatend behang of verf dat afschilfert zijn daar voorbeelden van. Bovendien is een te hoge luchtvochtigheid ook slecht voor je eigen gezondheid met huidirritatie, klachten aan de luchtwegen en zelfs reuma en COPD als mogelijke gevolgen.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.