Binnenluchtkwaliteit: De onzichtbare vijand in uw werkomgeving

Het schoonhouden van de werkplek is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van uw medewerkers. Elke bedrijfsvestiging gebruikt bepaalde reinigingspraktijken om zich te ontdoen van ziektekiemen, bacteriën en andere vervuilende stoffen die zich op verschillende oppervlakken bevinden. Maar hoe zit het met het handhaven van de luchtkwaliteit op de werkplek?

We merken het vaak niet, maar er is wel degelijk sprake van binnen luchtvervuiling. Uit onderzoek blijkt dat het veel gevaarlijker is dan luchtvervuiling in de open lucht.

Meer informatie over: Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

Binnenluchtkwaliteit: De onzichtbare vijand in uw werkomgeving

Gevaren van binnen luchtvervuiling

Veel mensen beseffen het niet, maar de lucht die in hun huizen en kantoren circuleert, zit eigenlijk vol met giftige stoffen die hun lichamelijke en geestelijke gezondheid schaden.

Luchtvervuiling binnenshuis is in verband gebracht met veel gezondheidsproblemen, zoals ademhalingsaandoeningen, hoesten en verkoudheid, huidirritatie, hoofdpijn, keelpijn, lethargie, misselijkheid, enz. Daarnaast kunnen werknemers ook andere gezondheidsklachten krijgen, zoals ademhalingsmoeilijkheden die meestal het gevolg zijn van blootstelling aan extreme temperaturen, een hoge luchtvochtigheid en een slechte luchtcirculatie. Werknemers kunnen ook blootgesteld worden aan vervuilende stoffen die astma kunnen veroorzaken, astmapatiënten genaamd. Langdurige effecten zijn onder andere longkanker en legionairsziekte - een soort longontsteking.

Wat veroorzaakt een slechte luchtkwaliteit op kantoor?

Het is niet verwonderlijk dat luchtvervuiling binnenshuis een veelvoorkomend probleem is. Bouwmaterialen, benodigdheden, machines en apparatuur geven allemaal giftige vervuilende stoffen af die de lucht verontreinigen. Dit zijn onder andere koolmonoxide (waarvan te veel blootstelling hartziekten kan veroorzaken), stikstofdioxide, koolwaterstoffen, formaldehyde, zwaveldioxide, radon en nog veel meer. Als het gebouw oud is, is er ook een mogelijkheid van asbest- en loodvervuiling in de lucht. Naast deze onvermijdelijke luchtvervuiling dragen ook chemicaliën uit reinigingsmiddelen, poetsmiddelen voor vloeren en meubels, lijm, zelfs luchtverfrissers die de binnenlucht schoon en fris moeten maken, bij aan het probleem.

Zonder goede ventilatie is de hoeveelheid potentieel gevaarlijke stoffen in de binnenlucht vaak groter dan de hoeveelheid buitenlucht.

Luchtkwaliteitsonderzoek op de werkplek

Er is geen twijfel mogelijk - luchtvervuiling is de onzichtbare vijand op je werkplek.

Gelukkig kan het worden aangepakt. Er zijn verschillende manieren om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren. Maar het begint allemaal met het testen van de luchtkwaliteit.

Deze procedure wordt uitgevoerd door getrainde professionals of luchtkwaliteitsdeskundigen, maar momenteel zijn er luchttestkits die door iedereen (werknemers of managers) kunnen worden aangeschaft en geïnstalleerd en die het niveau van bepaalde luchtverontreinigende stoffen kunnen meten.

Er is geen enkel apparaat of methode die op alle soorten luchtverontreinigende stoffen kan testen. De meest gebruikte testkit voor commerciële bedrijven is die voor het meten van de Vluchtige Organische Stoffen (VOS). Het kan worden gebruikt om de oorzaken van ongezonde lucht in uw kantoor te analyseren door het onthullen van niveaus van VOC's, formaldehyde, en de gassen die worden uitgestoten door schimmel.

Verbetering van de binnenluchtkwaliteit

Het testen van de binnenluchtkwaliteit is van cruciaal belang voor het garanderen van gezonde lucht op uw werkplek. Het is echter maar een stukje van de puzzel. Na het bepalen van de giftige stoffen die de lucht verontreinigen, is het volgende wat je moet doen, het beperken van de lucht.

  • Het bepalen van de bronnen - Een doorgang of inspectie van een gebouw is cruciaal om te controleren op geuren en om waterschade, lekken, vuil, schimmel en andere bronnen van binnenluchtvervuiling op te sporen. De gebruikelijke oorzaken zijn onder andere problemen met airconditioners, schade aan daken, stilstaand water in ontvochtigers en vochtproblemen.
  • Beoordeling van de gezondheidsproblemen van werknemers - Het management moet ook de gezondheidsproblemen die werknemers vaak ervaren bij het bepalen van het probleem met de binnenluchtkwaliteit in de gaten houden, aangezien sommige vervuilende stoffen kunnen leiden tot specifieke symptomen.
  • Opwaardering van het gebouw - Het is ook belangrijk om het gebouw goed te onderhouden. Oude gebouwen worden vaak gemaakt met bouwmaterialen die asbest en andere gevaarlijke stoffen bevatten.
  • Aanwijzen van een IAQ-vertegenwoordiger - De rol van het gebouwbeheer bij het handhaven van de kwaliteit van de binnenlucht is zeer essentieel. De IAQ vertegenwoordiger zal verantwoordelijk zijn voor het identificeren en beoordelen van de gegevens met betrekking tot het HVAC systeem van het gebouw, het ontwikkelen van een binnenlucht profiel van het gebouw en het identificeren van potentiële vervuilende bronnen.

Verbeteren van de ventilatie

Onderdeel van het beheer van de binnenluchtkwaliteit is het waarborgen van een goede ventilatie van het gebouw. Industriële ventilatie brengt frisse lucht naar buiten en verwijdert vervuilde lucht. Het heeft de volgende doelen:

  • Beheersing van de blootstelling aan vervuilende stoffen in de lucht.
  • Potentieel brand- of explosiegevaar.
  • Verwijder verontreinigingen in de lucht.
  • Zorg voor een continue toevoer van verse lucht op de werkplek.
  • Houd de temperatuur en de luchtvochtigheid op een comfortabel niveau.

Zeer weinig kantoren houden hun ramen open om frisse lucht binnen te laten. De meeste bedrijven vertrouwen op het gebruik van airconditioning. Helaas helpen ze niet met een goede ventilatie, tenzij het systeem voldoende filters bevat. Airconditioningsystemen zuigen alleen buitenlucht op die vaak gevuld is met vervuilende stoffen en laten ze rond het kantoor circuleren.

Zonder de juiste filters kunnen airconditioners problemen met de binnenlucht verergeren, omdat deze systemen buitenlucht opzuigen die potentieel gevuld is met vervuilende stoffen die de binnenlucht verontreinigen.

Gebruik professionele apparatuur om de kwaliteit van de binnenlucht te bevorderen

Naast het gebruik van hooggekalibreerde sensoren die het exacte niveau van vervuilende stoffen in de binnenlucht bepalen, zijn er andere professionele apparatuur en apparaten die schone lucht in kantoren en commerciële voorzieningen bevorderen. Deze omvatten:

draagbaar filtratiesysteem

Omdat het een draagbaar filtratiesysteem is, verwijdert de luchtwasser deeltjes, gassen en chemicaliën uit de lucht binnen een bepaald gebied.

filters

Ze bevatten vaak HEPA-filters die 99,97% van de deeltjes in de lucht afvangen.

Ontvochtigers

Ontvochtigers verlagen de luchtvochtigheid door het overtollige vocht te verwijderen. Het werkt door de lucht over koude spoelen te zuigen en door condensatie in het water te draaien.

Hoewel een hoge luchtvochtigheid een negatief effect heeft op de menselijke gezondheid en eigendommen, is een te lage luchtvochtigheid ook ongewenst. Een laag niveau kan de gevoeligheid voor verkoudheid en luchtwegaandoeningen vergroten, vooral in de winter. Daarom wordt aanbevolen om de luchtvochtigheid op een optimaal niveau te houden. Gebruik in de koudere periode van het jaar luchtbevochtigers om de luchtvochtigheid te verhogen.

Voeg enkele kantoorplanten toe

Volgens onderzoek kunnen binneninstallaties het koolmonoxidegehalte in geklimatiseerde kantoren met 10% verminderen en in werkplekken zonder airconditioning met 25%. Alle fabrieken bevorderen de kwaliteit van de lucht door het absorberen van koolmonoxide en het vrijgeven van zuurstof. Er zijn echter bepaalde planten die perfect geschikt zijn voor een binnenomgeving, omdat ze meer voordelen bieden, zoals stressvermindering.

Van binnenplanten is wetenschappelijk bewezen dat ze oog-, neus- en keelirritatie verminderen en hoesten en opstoppingen voorkomen of verminderen. Tot de beste planten voor het bevorderen van de luchtkwaliteit binnenshuis behoren Garden Mum, Spider Plant, Dracaena, Peace Lily en Boston Fern.

Naast het verbeteren van de luchtkwaliteit, kan het plaatsen van planten in uw kantoor sterk bijdragen aan het verminderen van stress, het bevorderen van de productiviteit en het verlagen van de ziekte- en verzuimcijfers.

Houd de werkplek schoon

Een schoon milieu draagt bij aan schone lucht. Naast het regelmatig dweilen van vloeren, het stofzuigen van meubels en oppervlakken, en het saneren van bureaus en kantoorapparatuur, is het implementeren van krachtige reinigingspraktijken, vooral op HVAC-systemen, een must. Zo moeten de HVAC-filters schoon worden gehouden, de ontluchtingsopeningen worden ontstoft en het afval onmiddellijk worden verwijderd. Het van tijd tot tijd openen van ramen moet ook helpen om muffe lucht door te spoelen.

Conclusie

Luchtvervuiling binnenshuis is een veelvoorkomend probleem, niet alleen onder huishoudens, maar ook in kantoren en commerciële gebouwen. We merken het niet altijd, maar vuile lucht is een veel voorkomende oorzaak van veel gezondheidsproblemen die de productiviteit op de werkplek beïnvloeden.

Het testen van de luchtkwaliteit moet worden gedaan als een eerste stap om de luchtkwaliteit op kantoor te verbeteren. Commerciële sensoren worden uitgevoerd om luchtmonsters te verzamelen die vervolgens worden voorgelegd aan laboratoria voor verdere analyse. De volgende stap is het bepalen van de bronnen van de binnenluchtvervuiling. Bovendien moeten verbeteringen in de ventilatie helpen om slechte lucht buiten en frisse lucht binnen te houden. Het is onmogelijk om de luchtvervuiling voor 100% weg te werken. Maar het is wel mogelijk om deze op een zo laag mogelijk niveau te houden, zodat de gezondheid van de werknemers niet in gevaar komt. Andere goede praktijken voor het behoud van de kwaliteit van de binnenlucht zijn het gebruik van kamerplanten en regelmatige reiniging.