7 Gezondheidsrisico's in uw kelder

Vroeger werden de kelders alleen gebruikt als bijkeukens waar zich ovens, wasplaatsen en opslag voor seizoensartikelen, gereedschap en soms zelfs groenten bevonden. Tegenwoordig kiezen veel huiseigenaren ervoor om delen van hun kelder af te werken om als woonruimte te dienen. Hoewel dit een geweldige manier is om meer ruimte te winnen, kunnen de bewoners van deze voltooide ruimtes worden blootgesteld aan een hoger risico op sommige gezondheidsproblemen. Zelfs als u niet van plan bent om uw kelder als leefruimte te gebruiken, kunnen de gezondheidsrisico's die daar ontstaan, zich verspreiden naar andere delen van uw huis. Het loont de moeite om je bewust te zijn van de risico's die in je kelder bevinden en die de gezondheid van je familie kunnen aantasten. Meer informatie over oorzaken en oplossingen van vocht in de kelder

Schimmel

kelder schimmel

Kelders zijn vochtig, dat is precies de omgeving waarin schimmel gedijt. Elke vorm van schimmel, niet alleen de dodelijke zwarte schimmel soort, kan leiden tot ademhalingsproblemen. Typische gezondheidssymptomen die gepaard gaan met het inademen van schimmelsporen zijn onder andere een loopneus, overmatig niezen, hoesten, tranende ogen, of een droge, jeukende huid. Allergieën kunnen bredere, intensere ademhalingseffecten hebben, waaronder ademhalingsmoeilijkheden en benauwdheid van de borstkas. Om het risico op schimmel te verminderen, gebruikt u een luchtontvochtiger, sluit u scheuren in de ondergrond af en vervangt u het tapijt door tegels, vinyl of een andere geschikte harde vloerbedekking.

Niet-geventileerde droger

Niet elke wasruimte in de kelder beschikt over voldoende wasdroger die vanuit de kelder naar buiten kan worden afgevoerd. In plaats van een ontluchtingspijp naar de buitenkant van het huis te laten lopen, kiezen sommige huiseigenaren ervoor om de droger uit te rusten met een apparaat dat pluizen vangt en vervolgens de warme lucht van de droger door de hele kelder circuleert. Helaas bevat de uitlaat van de droger ook chemicaliën uit wasmiddelen, die in de kelderlucht terechtkomen, waar ze ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken. Als u enige tijd in uw kelder verblijft, laat uw droger dan naar buiten afvoeren.

Rioolgassen

kelder riool

Rioleringsgassen bevatten niet alleen methaan, zeer giftig ammoniak en waterstofsulfide, maar ook dampen van oplosmiddelen en andere chemicaliën die in het rioleringssysteem terecht zijn gekomen. De kans is het grootst dat rioleringsgassen uw huis binnenkomen via een droge vloerafvoer in de kelder: Wanneer de loodgieterij, die ontworpen is om gassen te blokkeren, uitdroogt, zullen de rioolgassen in de kelder sijpelen. Om gezondheidsproblemen als gevolg van blootstelling aan rioolrook te voorkomen, spoelt u de vloer van de kelder regelmatig door met water.

Koolmonoxide

koolmonoxide alarm

Met brandstof gestookte ovens zijn verwachte inrichtingen in kelders, maar zonder de juiste zorg en onderhoud kunnen ze een dodelijk bijproduct van de verbranding, koolmonoxide, produceren. Dit gas kan dan in de rest van het huis binnendringen, waar het gezondheidsproblemen en een gevaarlijk brandgevaar kan veroorzaken. Koolmonoxide is reukloos en onzichtbaar en kan pas worden opgemerkt als de inzittenden symptomen van koolmonoxidevergiftiging ervaren, zoals hoofdpijn, duizeligheid of verlies van inzicht. Bij hoge concentraties kan koolmonoxide zelfs tot de dood leiden. Als u een gas- of oliegestookte oven heeft, laat deze dan jaarlijks inspecteren en gebruik koolmonoxidedetectoren in de kelder en in de bovenverdiepingen.

Opgeslagen Oplosmiddelen

geopende potten verf

Kelders zijn een geliefde opslagplaats voor restanten van vernis, verf en kleefstoffen. Het opslaan van halflege blikken van chemisch beladen mengsels kan echter toxische stoffen in de lucht brengen, omdat het moeilijk is om de blikken na opening volledig af te sluiten. Blootstelling aan deze chemische stoffen, ook bekend als vluchtige organische stoffen (VOS), kan leiden tot allergieën en aandoeningen van het centrale zenuwstelsel, en langdurige blootstelling kan leiden tot chronische gezondheidsproblemen. Controleer uw opgeslagen oplosmiddelen en gooi alle oplosmiddelen die gelekt lijken te zijn weg. En, de volgende keer dat u verf of vernis koopt, kiest u voor producten met een lage VOS-waarde om uw blootstelling aan giftige stoffen te minimaliseren.

Gebrek aan ventilatie

volgepropte kelder

Als je ooit een benauwde geur hebt opgemerkt wanneer je een kelder binnenkomt, is die geur waarschijnlijk het gevolg van slechte ventilatie. Hoewel de benauwde lucht onder de maat niet van invloed is op iedereen die boven woont, kan het astma-aanvallen of andere ademhalingsproblemen veroorzaken bij mensen die tijd doorbrengen in een kelderkamer of recreatieruimte. Als u uw kelder als woonruimte gaat gebruiken, kunt u het het beste in het centrale HVAC-systeem van uw huis inbinden en de ramen in de kelder vaak openen, zelfs op koude dagen, om frisse lucht binnen te laten.

Radon

radon detecteren

Radongas, dat wordt geproduceerd door het radioactieve verval van uranium, is aanwezig in de bodem, rotsen en zelfs in de lucht die je inademt. In kleine hoeveelheden is radon niet schadelijk voor de gezondheid, maar als het geconcentreerd is in een gesloten omgeving zoals uw kelder, is het een ander verhaal. In gebieden met een hoog risico heeft radon de neiging om door kelderbarsten te sijpelen. Radon kan dan vast komen te zitten in een slecht geventileerde kelder, waar het de gezondheid van de bewoners kan bedreigen en hun risico op het ontwikkelen van longkanker kan verhogen. Blijf op de hoogte van de radonniveaus in uw huis door een paar radondetectoren te installeren. Als een detector hoge niveaus van radon voelt, stelt EPA voor dat u uw huis hebt dat door een deskundige van de radonsanering wordt behandeld.

Gezond huis

Je kelder hoeft niet eng te zijn. Met een paar aanpassingen kunt u met een gerust hart weer in uw kelder gaan rondhangen.