Een probleem in de kelder door vochtinfiltratie
Is er vaak vocht in de kelder te vinden? Is het opgevallen dat dit via de keldermuren binnenkomt? Dan is dit een groot probleem. Juist ook omdat de kelder zoveel waarde kan hebben voor een woning. Bijvoorbeeld om er spullen op te slaan die niet dagelijks of direct nodig zijn. Wanneer er veel vochthinder in de kelder is, is deze functie echter verstoord. Het is dan ook belangrijk om hier op juiste wijze mee om te gaan. Het is goed om dit op verstandige wijze te bekijken.
Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis offerte.
De oorzaak van vochtinfiltratie in de kelder
In de eerste plaats is het goed om vast te stellen hoe de kelder met vochtinfiltratie te maken krijgt. Dit komt vooral doordat de kelder ondergronds ligt. Dat maakt het een kwetsbare plek voor vocht via allerlei wegen. Denk bijvoorbeeld aan grondwater. Is de kelder niet of niet meer waterdicht, dan kan dit water via kleine scheurtjes in de wanden binnendringen. Zo sijpelt het vocht geleidelijk binnen en kan het probleem steeds groter worden. Dit kan ook het geval zijn wanneer het enige tijd flink geregend heeft. De kelder vormt dan een enorm risico. Zeker wanneer deze niet meer voldoende waterdicht is.
De gevoeligheid van keldermuren voor vocht
Het is belangrijk om te weten dat juist de keldermuren heel gevoelig zijn voor vocht. Natuurlijk is de constructie hier goed stevig, maar er staat ook wel veel druk op. Daardoor ka de kracht van de constructie door de jaren heen wat afnemen. Dat er bij de bouw rekening mee gehouden is dat de kelder sterk en waterafstotend moet zijn, zegt op de lange termijn veel minder. Daarnaast is er altijd het risico op constructiefouten. Al deze redenen maken waterproblemen een reële optie in een woning.
Scheuren in het beton van de keldermuren
De keldermuren zullen dus onder druk staan. Dit kan in zowel het beton als het metselwerk op termijn problemen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan het ontstaan van kleine scheurtjes. Dit kan al het gevolg zijn van veel wisselingen in de temperatuur door de jaren heen. Of denk aan een grotere belasting dan vooraf werd gedacht bij de bouw van de woning. Naarmate de tijd verder verstrijkt, zullen de scheuren ook steeds verder groeien. Dit is de manier waarop water kans krijgt om binnen te treden in de woning.
Ook een probleem bij metselwerk in de kelder
Niet alleen beton is kwetsbaar in de kelder. Ook metselwerk en vochtwerk kan vochtinfiltratie met zich meebrengen. Sterker nog, de kans is hier zelfs nog groter. Dat komt omdat het meer poreus is dan beton. De materialen zijn zachter en daardoor eerder in staat te scheuren. Dat kan daardoor de muur sneller kwetsbaar maken. Dit kan al snel een flink probleem vormen. Daarom is het belangrijk om goed op deze zwakke plekken te letten.
De oplossing tegen vochtinfiltratie
Is er iets te doen om in de kelder vochtinfiltratie te voorkomen? Het is dan in ieder geval van belang om periodiek onderhoud te doe. Daarnaast is renovatie soms van belang. Het is nu eenmaal zo dat elk gebouw op enige regelmatige basis gecontroleerd moet worden op de staat waarin het is. Kijk daarbij dus ook of de kelder voldoende waterdicht is. Wanneer dit niet het geval is, dan is het goed om direct voor een behandeling te kiezen om dit weer wel op orde te maken. Denk bijvoorbeeld aan kelderdichting of een kelderdrainagesysteem. Het is in ieder geval slim om hier een specialist bij te betrekken. Die kan direct een onderzoek doen naar het probleem. Het vinden van de zwakke plekken is al het halve werk. Hier kan dan ook direct actie op worden ondernomen.