Vochtige kelder oorzaken en oplossingen

vochtige kelder

Heb je onlangs vochtplekken op de keldermuren of problemen aan de vloer van je kelder opgemerkt? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een vochtige kelder. Vocht in de kelder is geen pretje! Je kunt het best zo snel mogelijk opzoek gaan naar de beste vochtbestrijding. Onderstaande info kan je al vast op weg helpen met het aanpakken van je vochtproblemen!!

De oorzaak van vocht in de kelder

ontststaan

Er zijn verschillende oorzaken die aan de oorsprong kunnen liggen van een vochtige kelder. Een van de meest voorkomende oorzaken is doorslaand vocht, ook wel opslaand vocht genaamd. Doorslaand vocht komt er vaak, omdat je grondwater te hoog staat of omdat er sprake is van een te hoge druk. In dat geval kan er veel water in je kelder aanwezig zijn. Als er sprake is van opslaand vocht, dan is het belangrijk dat het probleem zo snel mogelijk opgelost wordt, omdat het door de natte muren en het plafond in andere kamers van je huis kan binnendringen. Daarnaast kan de oorzaak van je vochtprobleem ook iets anders zijn, zoals een lekkage, scheuren in de keldermuur of poreuze wanden van je vochtige kelder. Om te bepalen wat de oorzaak precies is, is het belangrijk om de vochtige plekken goed te inspecteren. Kijk voornamelijk naar waar je ze vindt. Als het vocht zich dicht bij het venster bevindt dan is er meestal sprake van regeninslag, als het vocht zich in de scheuren van je muur bevindt dan komt het vocht door de scheuren. Bevindt het vocht zich op de vloer? Dan zal het eerder over een slechte afvoer naar de pomp gaan. Eens je de oorzaak van het vochtprobleem hebt kunnen achterhalen, kan je pas opzoek gaan naar de geschikte oplossing voor je kelder vocht!

Gevolg van de vochtigheid in een vochtige kelder

Een vochtige kelder heeft min of meer belangrijke gevolgen:

 • Aanwezigheid van water of zelfs modder op de vloer;
 • Verslechtering van afwerkingen zoals gips, verf. . ;
 • Verslechtering van materialen of voorwerpen die in de ruimte zijn opgeslagen;
 • Vorming van schimmel en schimmel;
 • Capillaire stijging in het bovenste deel van de muren, boven de vloer.

In een vochtige kelder die weinig wordt gebruikt, zijn dit soort beschadigingen weliswaar acceptabel, maar in stedelijke gebieden waar de ruimte schaars is, worden kelders soms omgebouwd tot woonkamers. Vochtigheid is dan een echt probleem.

Er zijn verschillende oplossingen voor de behandeling van een vochtige kelder of kelder. Raadpleeg een professional om te bepalen welke het beste is voor het probleem in uw huis.

Waarom vochtbestrijding zo belangrijk is bij een vochtige kelder

Vochtproblemen in je huis bestrijden is erg belangrijk. Als je vocht niet op tijd zult behandelen, dan zullen deze vochtproblemen zich escaleren tot schimmelvorming en dan krijg je nog een groter probleem! Het vocht in de kelder kan binnendringen in je huis, voornamelijk wanneer er sprake is van opstijgend vocht. Eens het vocht de andere kamers van je huis zijn binnengedrongen, begint het zich stilaan te ontwikkelen tot schimmel. Schimmel is erg slecht voor je woning en kan je het best ten alle tijden vermijden. Eens er sprake is van schimmel zal je heel wat moeite hebben om hier nog vanaf te raken. Daarnaast zal het je ook heel wat geld kosten. Schimmels in je huis zijn niet enkel erg vervelend, maar ook slecht voor je gezondheid. Door de aanwezigheid van schimmels kan je allerlei kwaaltjes krijgen: hoofdpijn, kortademigheid, enzovoort. Het is dus van groot belang om zo snel mogelijk de geschikte oplossing te vinden en je kelder waterdicht te maken!

Vochtproblemen in de kelder oplossen

risico's

Een vochtige kelder is erg vervelend. Je wilt het dan ook het liefst zo snel mogelijk oplossen! Eens je de oorzaken gevonden hebt, kan je opzoek gaan naar de juiste oplossing. Maar uit welke behandelingen kan je kiezen voor het aanpakken van vocht in de kelder? Hieronder meer info!

Het behandelen van een vochtige kelder van buitenaf: ideaal maar vaak onmogelijk

Het ideaal is om de infiltratie van water uit de bron, dus van buiten de muur, te bestrijden. Het is echter al te laat als je merkt dat er vocht in een kelder of kelder zit: het huis is al gebouwd en de muren zijn goed begraven.

Hoewel ingrijpen van buitenaf de beste oplossing is, is het verwijderen van de grond vaak erg duur en ingewikkeld, zo niet onmogelijk in de stad. In dergelijke gevallen is het noodzakelijk om de vochtige keldermuren van binnenuit te behandelen.

Behandeling van de natte kelder van binnenuit

De behandeling van begraven muren gebeurt voornamelijk door het aanbrengen van een afdichtingspleister. Deze behandeling kan worden voltooid door het aanbrengen van een mortel of door het injecteren van product in de natte kelderwand. Het doel is om de muur waterdicht te maken.

Het type behandeling zal voornamelijk worden gekozen op basis van de kwaliteit van de wand. Voor een homogene en stevige wand (steen bijvoorbeeld) heeft de behandeling door middel van productinjectie de voorkeur. Voor een holle wand (in breeze block bijvoorbeeld) of met veel losse punten (scheuren) is pleisterwerk de beste oplossing.

Het aanbrengen van een afdichtingspleister

Dit pleisterwerk zal kunnen worden gebruikt voor kelders, garages, kelders, maar ook voor gebouwen en industriële infrastructuren. De doeltreffendheid ervan is bewezen en duurzaam.

Voorfase; het strippen van de wanderen van de kelder of keldermuren

Voordat het wordt toegepast, moet de begraven verticale wand zorgvuldig worden gereinigd:

 • Om terug te keren naar de natuurlijke steun, moeten alle afwerkingen worden verwijderd, of ze nu in goede of slechte staat zijn;
 • Eenmaal gestript, ondergaat de muur een "verstikking" om de vochtigheid te blokkeren en de steun te laten drogen;
 • Tot slot worden de hydroscopische zouten in de wand behandeld.

Toepassing van de afdichtingsmassa

De afdichtingsmassa kan dan op een droge ondergrond worden aangebracht. Deze coating heeft vele eigenschappen:

 • Het is eenvoudig toe te passen;
 • Het is bestand tegen de druk van het water in de wanden van de natte kelder, evenals tegen de samenstelling van het water (geladen met minerale zouten);
 • Het is reukloos, onbrandbaar en milieuvriendelijk.

Denk aan de decompressie van de muren

Het ingrijpen van binnenuit houdt in dat het water onder druk wordt afgevoerd om de "decompressie van de wanden" mogelijk te maken.

Inderdaad, met deze techniek is de muur binnenin droog... maar het water hoopt zich op in de muren en kan de hele structuur van het huis aantasten en verzwakken. Het water kan worden afgetapt via een buitenafvoer of van binnenuit naar een opvangbak in de vloer, met een opvoerpomp (waardoor het water naar de afvoerleidingen van het huis kan stijgen).

Kelderdrainage bij een vochtige kelder

Bij kelders die erg vochtig zijn, zoals de kelders die te maken hebben met grondvocht door een hoog grondwaterpeil, is het een goed idee om te kiezen voor een drainage. Bij een kelderdrainage wordt er met behulp van speciale leidingen en pompen voor gezorgd dat het overtollige water uit je kelder verdwijnt. Er zijn verschillende soorten kelderdrainages: randdrainage, vloerdrainage of een combinatie. Welke drainage je het best voor je kelder kiest, is afhankelijk van je vochtprobleem. Als je voor een kelderdrainage kiest, dan is het wel belangrijk om steeds goed te blijven ventileren. Zo zorg je ervoor dat de natte muren steeds worden blootgesteld aan droge lucht en dit helpt!

Vochtige kelder oplossingen: Kelderbekuiping

Een kelder droog houden? Een ander manier om vocht in de kelder te behandelen, is om je kelder te laten bekuipen door vochtbestrijders. Dat wil eigenlijk zeggen dat je je kelder voorziet van een waterdichte cementering. Hierdoor kan grondwater niet langer langs de vloer of wand naar binnen sijpelen. Je kelder wordt dus volledig afgedicht, waardoor ook vochtige plekken uit je kelder verdwijnen. Dit zorgt niet alleen voor het aanpakken voor je probleem en het waterdicht maken van je kelder, maar ook voor een frisse, nieuwe uitstraling van je kelder. Daarnaast zal je nooit meer last hebben van vocht in de kelder! Verder is een hoge luchtvochtigheid niet gezond voor ons lichaam.

Kelderdichting

voordelen kelderdichting

Een kelder kan meer zijn dan een donkere en vochtige ruimte waar u spullen stalt die u waarschijnlijk nooit meer zult gebruiken. U kunt de kelder ook gebruiken als hobbyruimte, als recreatieruimte, thuisbioscoop, kantoor, speelkamer of wijnkelder. Kortom, met een droge kelder kunt u het woon- en leefgenot voor u en uw gezin flink verhogen. Daarnaast zal een droge kelder ook de waarde van uw huis verhogen bij verkoop, elke vierkante meter telt. Dus als u last heeft van optrekkend vocht in de muur, doorslaand vocht, muffe geur, natte keldervloer en schimmels is een kelderdichting de oplossing.

de kosten van de behandeling van een vochtige kelder

Een massale behandeling lijkt misschien een grote, dure en restrictieve klus, maar toch is het niet duurder dan een afdichtingsbehandeling.

De kosten voor het waterdicht maken zijn immers afhankelijk van de hoeveelheid gebruikte producten en de arbeidstijd die nodig is voor het werk:

 • Een massale behandeling vereist een grote hoeveelheid producten, maar een redelijke hoeveelheid arbeidstijd;
 • De oplossing van de behandeling met een sealer vereist relatief weinig producten, maar vele uren werk voor het reinigen en aanbrengen van de verschillende lagen producten (de droogtijd tussen elke laag niet meegerekend, waardoor meerdere ingrepen nodig zijn).

Aan de andere kant kunnen de kosten voor buitenwerk exorbitant zijn, waardoor het verwijderen van grond nodig is om toegang te krijgen tot de buitenkant van de muur.

De kosten te evalueren vooraleer te beginnen

Als u de sprong wilt wagen om uw kelder te rehabiliteren of de vochtigheid in uw natte kelder te behandelen, maar geen idee hebt wat voor behandeling u nodig hebt, kunt u een beroep doen op een multifunctioneel bedrijf.

Condensatievocht in je keldermuren aanpakken

Vocht in de kelder wordt ook vaak veroorzaakt door condensatie en condensatie komt er door gebrek aan ventilatie. Als dit samengaat met doorslaand vocht, dan kunnen de problemen erg snel escaleren. De vochtige keldermuren worden dan steeds vochtiger en het vocht kan verder je huis binnendringen. Om dit te voorkomen kan je je kelder voorzien van een goed ventilatiesysteem zodat de koude vochtige lucht naar buiten afgevoerd kan worden. Zo'n systeem voorkomt dan vocht in de kelder en voorkomen is altijd beter dan genezen!

Meer weten over de mogelijkheden bij een vochtige kelder en je natte kelder waterdicht maken tegen vochtproblemen? Neem direct contact op met Vochtbestrijding Snel voor een gratis en vrijblijvende offerte tegen het probleem water in de kelder.

Water in kruipruimte