Vochtige kelder oorzaken en oplossingen

vochtige kelder

Heb je onlangs vochtplekken op de keldermuren of problemen aan de vloer van je kelder opgemerkt? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een vochtige kelder. Vocht in de kelder is geen pretje! Je kunt het best zo snel mogelijk opzoek gaan naar de beste vochtbestrijding. Onderstaande info kan je al vast op weg helpen met het aanpakken van je vochtproblemen!!

De oorzaak van vocht in de kelder

ontststaan

Er zijn verschillende oorzaken die aan de oorsprong kunnen liggen van een vochtige kelder. Een van de meest voorkomende oorzaken is doorslaand vocht, ook wel opslaand vocht genaamd. Doorslaand vocht komt er vaak, omdat je grondwater te hoog staat of omdat er sprake is van een te hoge druk. In dat geval kan er veel water in je kelder aanwezig zijn. Als er sprake is van opslaand vocht, dan is het belangrijk dat het probleem zo snel mogelijk opgelost wordt, omdat het door de natte muren en het plafond in andere kamers van je huis kan binnendringen. Daarnaast kan de oorzaak van je vochtprobleem ook iets anders zijn, zoals een lekkage, scheuren in de keldermuur of poreuze wanden van je vochtige kelder. Om te bepalen wat de oorzaak precies is, is het belangrijk om de vochtige plekken goed te inspecteren. Kijk voornamelijk naar waar je ze vindt. Als het vocht zich dicht bij het venster bevindt dan is er meestal sprake van regeninslag, als het vocht zich in de scheuren van je muur bevindt dan komt het vocht door de scheuren. Bevindt het vocht zich op de vloer? Dan zal het eerder over een slechte afvoer naar de pomp gaan. Eens je de oorzaak van het vochtprobleem hebt kunnen achterhalen, kan je pas opzoek gaan naar de geschikte oplossing voor je kelder vocht!

Waarom vochtbestrijding zo belangrijk is bij een vochtige kelder

Vochtproblemen in je huis bestrijden is erg belangrijk. Als je vocht niet op tijd zult behandelen, dan zullen deze vochtproblemen zich escaleren tot schimmelvorming en dan krijg je nog een groter probleem! Het vocht in de kelder kan binnendringen in je huis, voornamelijk wanneer er sprake is van opstijgend vocht. Eens het vocht de andere kamers van je huis zijn binnengedrongen, begint het zich stilaan te ontwikkelen tot schimmel. Schimmel is erg slecht voor je woning en kan je het best ten alle tijden vermijden. Eens er sprake is van schimmel zal je heel wat moeite hebben om hier nog vanaf te raken. Daarnaast zal het je ook heel wat geld kosten. Schimmels in je huis zijn niet enkel erg vervelend, maar ook slecht voor je gezondheid. Door de aanwezigheid van schimmels kan je allerlei kwaaltjes krijgen: hoofdpijn, kortademigheid, enzovoort. Het is dus van groot belang om zo snel mogelijk de geschikte oplossing te vinden en je kelder waterdicht te maken!

Vochtproblemen in de kelder oplossen

risico's

Een vochtige kelder is erg vervelend. Je wilt het dan ook het liefst zo snel mogelijk oplossen! Eens je de oorzaken gevonden hebt, kan je opzoek gaan naar de juiste oplossing. Maar uit welke behandelingen kan je kiezen voor het aanpakken van vocht in de kelder? Hieronder meer info!

Kelderdrainage bij een vochtige kelder

Bij kelders die erg vochtig zijn, zoals de kelders die te maken hebben met grondvocht door een hoog grondwaterpeil, is het een goed idee om te kiezen voor een drainage. Bij een kelderdrainage wordt er met behulp van speciale leidingen en pompen voor gezorgd dat het overtollige water uit je kelder verdwijnt. Er zijn verschillende soorten kelderdrainages: randdrainage, vloerdrainage of een combinatie. Welke drainage je het best voor je kelder kiest, is afhankelijk van je vochtprobleem. Als je voor een kelderdrainage kiest, dan is het wel belangrijk om steeds goed te blijven ventileren. Zo zorg je ervoor dat de natte muren steeds worden blootgesteld aan droge lucht en dit helpt!

Vochtige kelder oplossingen: Kelderbekuiping

Een kelder droog houden? Een ander manier om vocht in de kelder te behandelen, is om je kelder te laten bekuipen door vochtbestrijders. Dat wil eigenlijk zeggen dat je je kelder voorziet van een waterdichte cementering. Hierdoor kan grondwater niet langer langs de vloer of wand naar binnen sijpelen. Je kelder wordt dus volledig afgedicht, waardoor ook vochtige plekken uit je kelder verdwijnen. Dit zorgt niet alleen voor het aanpakken voor je probleem en het waterdicht maken van je kelder, maar ook voor een frisse, nieuwe uitstraling van je kelder. Daarnaast zal je nooit meer last hebben van vocht in de kelder! Verder is een hoge luchtvochtigheid niet gezond voor ons lichaam.

Kelderdichting

voordelen kelderdichting

Een kelder kan meer zijn dan een donkere en vochtige ruimte waar u spullen stalt die u waarschijnlijk nooit meer zult gebruiken. U kunt de kelder ook gebruiken als hobbyruimte, als recreatieruimte, thuisbioscoop, kantoor, speelkamer of wijnkelder. Kortom, met een droge kelder kunt u het woon- en leefgenot voor u en uw gezin flink verhogen. Daarnaast zal een droge kelder ook de waarde van uw huis verhogen bij verkoop, elke vierkante meter telt. Dus als u last heeft van optrekkend vocht in de muur, doorslaand vocht, muffe geur, natte keldervloer en schimmels is een kelderdichting de oplossing.

Condensatievocht in je keldermuren aanpakken

Vocht in de kelder wordt ook vaak veroorzaakt door condensatie en condensatie komt er door gebrek aan ventilatie. Als dit samengaat met doorslaand vocht, dan kunnen de problemen erg snel escaleren. De vochtige keldermuren worden dan steeds vochtiger en het vocht kan verder je huis binnendringen. Om dit te voorkomen kan je je kelder voorzien van een goed ventilatiesysteem zodat de koude vochtige lucht naar buiten afgevoerd kan worden. Zo'n systeem voorkomt dan vocht in de kelder en voorkomen is altijd beter dan genezen!

Meer weten over de mogelijkheden bij een vochtige kelder en je natte kelder waterdicht maken tegen vochtproblemen? Neem direct contact op met Vochtbestrijding Snel voor een gratis en vrijblijvende offerte tegen het probleem water in de kelder.

Water in kruipruimte