Aandachtspunten bij vochtbestrijding: voorkom fouten!

Fouten bij vochtbestrijding voorkomen

Bij vochtbestrijding worden door doe-het-zelvers nogal eens fouten gemaakt. Door goed op te letten en de tips die hieronder zijn genoemd te gebruiken, kunt u voorkomen dat u fouten bij het bestrijden van vocht. Fouten die echte professionals natuurlijk niet maken! Lees de aandachtspunten goed door en doe er uw voordeel mee!

1. Zorg dat de oorzaak van de vochtoverlast onomstotelijk vaststaat

Bij vochtbestrijding is het cruciaal dat de oorzaak van het vochtprobleem exact vast komt te staan. Om het vocht goed te kunnen bestrijden, moet het probleem namelijk bij de wortel worden aangepakt. Anders blijft het bij symptoombestrijding. Een voorbeeld: stel dat u last heeft van lekkage en daardoor vochtplekken op de muur heeft, dan kunt u de vochtplekken natuurlijk wegwerken met nieuw behang en/of verf. Maar als de lekkage niet is opgelost, komen de vochtvlekken natuurlijk snel weer terug.
Lees meer over: Vochtbestrijding - Vochtige muren.

Aandachtspunten bij vochtbestrijding: voorkom fouten!

2. Ga niet zelf aan het klussen, maar schakel een echte expert in

Sommige vochtproblemen kunnen eenvoudig worden opgelost, bijvoorbeeld door beter te ventileren of een afzuiginstallatie aan te brengen. Maar bij echt ingewikkelde vochtproblemen is het verstandig om preventief een expert in te schakelen die geen fouten maakt bij het bepalen van de oorzaak en oplossing van uw vochtproblemen. Denk bijvoorbeeld aan lekkende kelders die zorgen voor optrekkend vocht. Doorslaand vocht door barsten in de schoorsteen is ook iets dat een professionele aanpak vereist. En natuurlijk lekkage in leidingen of bij het dak.

3. Isoleer uw woning niet te veel

Woningbezitters die hun huis te nadrukkelijk isoleren, beschermen hun woning daarmee niet tegen vochtoverlast. Door overmatige isolatie wordt verhinderd dat de lucht kan circuleren en wordt er geen schone zuurstof aangeleverd. Met als gevolg een verhoogde luchtvochtigheid, die kan leiden tot condensvorming, schimmels en zwammen op uw muren.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.