Wat is hydrofuge en wat doet het precies?

Behoud van uw gevel met Hydrofuge

Iedere dag weer hebben gevels te maken met veranderende weersomstandigheden. Regen, wind, hagel, sneeuw en de zon natuurlijk. Metselwerk en voegwerk zijn hier op de lange termijn helaas niet tegen bestand. Muren zijn op den duur niet meer waterdicht en daardoor wordt vocht als het ware naar binnen gezogen. Hydrofuge is de perfecte oplossing voor het in originele staat houden van uw gevel. Een oplossing die meer en meer naar tevredenheid wordt toegepast.

gehydrofobeerde gevel

Wat houdt een hydrofuge behandeling precies in?

Eigenlijk betekent hydrofuge niets anders dan het impregneren van de gevel. Hiervoor wordt een speciaal transparant en waterafstotend middel gebruikt waarmee het metselwerk van de gevel of een dak zodanig wordt behandeld dat deze waterafstotend wordt. Het hydrofugemiddel dringt diep door in de poriën van de gevelstenen en/of de dakpannen zodat er geen water (neerslag) en vocht meer doorheen kan komen. Overigens kan de muur na de behandeling gewoon blijven ‘ademen’ en vervolgens op natuurlijke wijze drogen. Deze behandeling voorkomt dus doorslaand vocht en alle nadelen die men daarvan ondervindt. Vooral tijdens het najaar en in de winter hebben gevels extra veel te verduren door vochtige periodes met veel regen, vorst en sneeuwval. Het kan zelfs gebeuren dat er schimmel optreedt aan de binnenmuren of plafonds doordat vocht naar binnen trekt. Door uw gevel tijdig te laten hydrofoberen worden deze ongemakken voorkomen en heeft u langer plezier van uw mooie woning.

hydrofoberen gevel

Wat zijn de voordelen van hydrofoberen?

Om te voorkomen dat uw woning aangetast wordt door vocht, vorst of andere weersomstandigheden, is het van groot belang dat gevels tijdig worden behandeld. Wist u dat hiermee ook de aangroei van algen en mossen voorkomen wordt? Ook het reinigen van de gevel wordt een stuk makkelijker als deze waterafstotend is. Nog een groot bijkomend voordeel van hydrofuge is dat uw dak en gevel brandwerend worden. Een ander voorbeeld waar deze behandeling heel effectief blijkt te zijn, is bij woningen zonder spouwmuur. Bij deze muren is vochtdoorslag eerder regel dan uitzondering. Vochtbestrijding is dan ook noodzakelijk. Oorzaak hiervan is dat de muren door regen vaak vochtig en koud worden (en blijven). Hierdoor isoleren de muren minder en moet er dus ook meer gestookt worden. Het is dan ook aan te raden om aan de buitenmuur isolatie bescherming aan te brengen om vocht in huis te voorkomen. Het voordeel hiervan is een warmere, behaaglijke woning en op den duur een verlaging van de stookkosten. Lees in dit artikel meer over de verschillende methodes van vochtbestrijding.

Op welke bouwmaterialen kan hydrofuge toegepast worden?

Impregnatie van gevels kan toegepast worden op poreuze bouwmaterialen zoals pleisterlagen, kalkzandsteen, beton, vezelcement en baksteenmetselwerk. Uiteraard wordt vooraf bepaald wat de staat van de gevel is en wat de mogelijkheden zijn. De vakman kan aangeven of uw gevel behandeld kan worden middels hydrofuge.

werkwijze hydrofuge gevel

Hoeveel tijd neemt hydrofuge in beslag?

Afhankelijk van het te behandelen oppervlak, kan hydrofuge doorgaans binnen een dag geregeld worden. Uiteraard gaan we er dan wel vanuit dat de hydrofuge gedaan wordt door een erkende vakman. Houd u er rekening mee dat de woning na de hydrofuge minimaal 24 uur en maximaal een week goed moet drogen. De reden waarom hydrofuge het beste door een vakman kan plaatsvinden, is dat er veel fout kan gaan bij de hydrofuge. Het middel dat wordt gebruikt is doorzichtig en daardoor is het lastig te zien waar de muur al is behandeld. Mist u een stukje, dan is waterdichtheid niet meer gegarandeerd.

Welke voorbereidingen moeten worden getroffen?

Stap 1: Vraag offertes aan bij verschillende gespecialiseerde bedrijven.

Omdat er inmiddels veel bedrijven zijn die hydrofuge kunnen uitvoeren, is het verstandig om vooraf offertes op te vragen. Het aanvragen van een offerte is uiteraard gratis en u krijgt hiermee een goed beeld van de uit te voeren werkzaamheden en de daarbij behorende prijzen. Om een goed beeld te krijgen, is het opvragen van drie tot vier offertes aan te raden.

Stap 2: Maak een afspraak met de vakman

Wanneer u een afspraak heeft gepland met een vakman, zal deze allereerst de gevel bekijken om exact te kunnen bepalen welke werkzaamheden en specifieke producten nodig zijn. In sommige gevallen wordt een hydrofuge afgeraden als bijvoorbeeld de ondergrond niet goed is.

Stap 3: Reiniging van de gevel

Het hydrofobeermiddel heeft alleen effect wanneer de gevel vooraf goed gereinigd wordt. Dat kan middels stoomreiniging of via chemische reiniging. Het is verstandig om ook dit bij een specialist te laten doen. Uw gevel ziet er gelijk weer als nieuw uit. Let op: wanneer er schade aan de gevel is (bijvoorbeeld scheuren of metselwerk dat is beschadigd)zal dit ook eerst gerepareerd moeten worden.

Stap 4: Keuze van het hydrofugemiddel

Als de keuze voor het hydrofugemiddel is gemaakt (er zijn zowel biologische als chemische middelen op de markt) kan het hydrofugeren starten. Ook hier geldt dat het van belang is dat een vakman uitlegt wat de verschillen zijn van de diverse middelen. Dit is namelijk van invloed op de houdbaarheid van de hydrofuge.

Stap 5: De behandeling

Met een blokkwast of met een sproeier wordt de hydrofoberende vloeistof via hoge druk aangebracht op de buitenmuur. Natuurlijk worden ramen en deuren volledig afgeplakt om te voorkomen dat viezigheid hier op terecht komt.

Lees ook: Hydrofuge doe het zelf stappenplan

Wanneer wordt hydrofuge afgeraden?

Wanneer de gevel van uw woning al sporen laat zien van vorstschade (bijvoorbeeld voegen die zijn uitgevallen of voegen die los zitten) dan is het verstandig om eerst uit te (laten) zoeken waar deze schade door is veroorzaakt. Ook scheuren in de gevel dienen eerst nader bekeken te worden. Regen en vocht kunnen, ondanks hydrofuge, op deze manier in de muur trekken met alle gevolgen van dien. Houd u er dus rekening mee dat het geen super middel is om beschadigde muren weer te herstellen.

Lees ook buitenmuur of gevel waterafstotend maken.

Wat bepaalt de prijs van hydrofuge?

Om de prijs van hydrofuge te bepalen, wordt onder andere rekening gehouden met de volgende factoren:

  • Bereikbaarheid van gevel en/of dak
  • Keuze van het product
  • Totale oppervlak dat behandeld dient te worden

Doorgaans kunt u ervan uit gaan dat de gemiddelde prijs rond de 10 euro per vierkante meter ligt. Kosten van gevelreiniging, inspectie van muren etc. zijn in deze prijs uiteraard niet meegerekend en dienen apart te worden aangevraagd.

hydrofuge gevel
Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.