Vochtbestrijding om problemen in de toekomst te voorkomen

De allerbeste manier om vochtproblemen te voorkomen, is door preventief de juiste vochtbestrijdingsmethodes te kiezen. Door op voorhand vochtproblemen geen kans te geven in je woning, zal je jezelf veel ellende besparen. Te veel vocht in huis kan namelijk uiteenlopende problemen veroorzaken. Zo kan een vochtprobleem zijn weerslag hebben op de gezondheid van de inwonenden, maar ook je woning zelf, je meubilair en je interieur kan beschadigen of zelfs helemaal kapotgaan. Is het niet gelukt om problemen te voorkomen? Zorg dan zo snel mogelijk voor een oplossing in de vorm van vochtbestrijding om de schade te beperken. Lees meer over: vochtbestrijding van uw woning

Stel de oorzaak van het probleem vast

Vochtproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Om de juiste manier van vochtbestrijding te kiezen, is het belangrijk om te weten met welk type vochtprobleem je te maken hebt. De verschillende oorzaken vragen elk om een andere oplossing. Stel dus, voordat je het probleem probeert aan te pakken, vast wat in jouw woning het teveel aan vocht veroorzaakt. Als je er zelf niet uitkomt, schakel dan de hulp in van een specialist. Wanneer je de oorzaak niet weet, loop je het risico dat je onnodig kosten maakt voor een bestrijding die niet werkt. De symptomen zullen misschien tijdelijk verminderen, maar deze zullen weer terugkeren. De oorzaak van het probleem is immers niet weggenomen.

vochtproblemen voorkomen

Verschillende soorten vochtproblemen

Vochtproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo kan er sprake zijn van een lekkage of een scheur in een leiding. Ook kan je last hebben van doorslaand vocht, waarbij vocht vanaf de buitenmuur doortrekt naar de muur binnenin de woning. Dit kun je herkennen aan grotere vochtplekken op je binnenmuren. Bij optrekkend vocht wordt water vanuit de grond geabsorbeerd door de muren, met natte plekken boven de vloer tot gevolg. Schimmelvorming, loslatend behang en afbrokkelend pleisterwerk zijn nare gevolgen wanneer je dit probleem onbehandeld laat. Andere mogelijkheid zijn bouwvocht en condensatievocht dat niet voldoende kan worden afgedreven.

Manieren om vocht te bestrijden

Er zijn diverse manieren van vochtbestrijding, maar om de juiste bestrijdingsvorm te kiezen, moet je wel weten wat het probleem veroorzaakt. Ga niet over tot een aanpak waarmee je de symptomen van het probleem maskeert en voorkom dat je andere veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding maakt, want de schade in je woning zal in de loop der tijd alleen maar groter worden. Kies voor een oplossing die de oorzaak van het probleem aanpakt. Dit kan onder meer bestaan uit het dichten van een lekkage, het impregneren van een gevel, het kiezen voor spouwmuurisolatie of het injecteren van de muren. Zelf kun je helpen om overtollig vocht af te drijven door bijvoorbeeld goede luchtcirculatie en ventilatie.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.