Assesteen behandelen of opnieuw bezetten
Assesteen, assebeton, zendersteen, sintelbeton, slakkenbeton of hoogovencement. Allemaal namen voor een en hetzelfde product dat als hoofdgrondstof hoogovenslak, in zich heeft. Tijdens renovatie van oudere woningen komen we het nog vaak tegen. Assesteen verbrokkelt tijdens het verouderingsproces. Hierdoor laat ook de pleisterlaag los, waarmee het is afgewerkt. Het vraagt dan ook meer bouwkundige en materiaalkennis, om een dergelijke muur op een goede manier te herstellen. Wanneer je niet zeker van je zaak bent, laat je dit het best door een vakman uitvoeren.
Wat is assesteen?
Om een assesteen muur op een juiste manier te kunnen herstellen, moeten we eerst weten waar we eigenlijk mee te maken hebben. Assesteen is een bouwmateriaal gemaakt uit verpulverde hoogovenslakken. Hoogovenslak op zijn beurt, is het restmateriaal dat overblijft na het verhitten van ijzererts, bij de staalproductie. Ondanks dat het een afvalproduct is, is het is niet schadelijk voor het milieu. Hoogovencement is licht van gewicht en een goede tegenhanger van het duurdere Portlandcement. Het werd en wordt, gebruikt om zwaar beton lichter te maken.
Meer informatie over Gevelreiniging: mogelijkheden, prijzen en methodes
Portlandcement is een gepatenteerde cementsoort die ontwikkeld is in de 19e eeuw in het Verenigd Koninkrijk. Het cement wordt gewonnen uit de portlandklinker en heeft als eigenschap dat het snel uithardt. Vandaag de dag wordt het voornamelijk gebruikt bij de productie van prefabric en als toeslagmateriaal in stortbeton.
De chemische samenstelling van assesteen bestaat uit: calciumdioxide, magnesiumoxide, siliciumdioxide en aluminiumdioxide.
Brokkelende assesteen muur fixeren
Bij een assensteen muur waarvan het pleisterwerk loslaat of scheurt, bestaat een vergrote kans op vochtdoorslag. Het is dus zaak dat je niet wacht, met het onderhoud van de muur, totdat al het pleisterwerk losgelaten heeft.
Bij het renoveren van een assensteen buitenmuur heb je twee opties.
1. Met traskalk
Tras is een fijngemalen vulkanisch gesteente dat verhard zodra het met cement en water gemengd wordt. Het wordt gebruikt als vulmiddel in de betonproductie, maar kan ook als pleister toegepast worden, al dan niet verrijkt met een sierkorrel. In het geval van een brokkelende assesteen muur, zal de traskalk deze niet alleen repareren, maar ook verstevigen. Traskalk is, net als hoogovenbeton een natuurproduct en hecht goed op het calciumhydroxide houdende assesteen. Traskalk pleister heeft ademende eigenschappen en is tevens bestand tegen alle weersomstandigheden. Traskalkmortel is een ideaal product voor ruwe en slecht zuigende ondergronden. Je kunt een traslaag verder afwerken met verf of betegeling.
Lees ook impregneren van je gevel
2. Met een waterkerende mortel en afwerkpleister
Mocht je te maken hebben met een natte muur of mogelijke vochtproblemen volledig uit willen sluiten, kun je de muur bezetten met een waterdichte cementmortel. Eventueel kun je ervoor kiezen vooraf de muur te injecteren met een impregneermiddel. De watervaste mortel breng je aan tot een hoogte van minimaal 1,20 m. Er overheen en boven kun je toe, met een gewone afwerkpleister.
Hou je na het wegsteken van het oude pleisterwerk een dergelijk poreuze muur dat er stukjes vanaf blijven komen, fixeer de stenen dan eerst met een primer. Deze voorstrijklaag zorgt ervoor dat de onderlaag zijn zuigkracht verliest en je later niet meer kan scheuren. Op muren die in een zeer slechte staat verkeren, is het raadzaam eveneens een glasvezelwapening aan te brengen, om grote beschadigingen te egaliseren. Zo kun je later een pleisterwerklaag van gelijke dikte over de gehele muur aanbrengen. Hiermee voorkom je het uitzakken van de specie en scheuren op latere termijn.
Bezetten van een binnenmuur van assesteen
Ook binnen kun je natuurlijk pleisteren, Muurafhankelijk, volg je de werkwijze zoals hierboven beschreven. Vaak werkt een voorzetwand van gyproc echter, sneller en makkelijker. Ook bij het gebruik van gipsplaten is het belangrijk dat de muur droog is. Bij twijfel, kun je de muur behandelen met een primer of er een dampdichte folie tegenaan spannen. Gaat het om de bekleding van muren in een sanitaire ruimte of bijkeuken, kies je meteen voor watervaste gipsvezelplaten.
Kom je tijdens het breken zaken tegen waar je niet goed raad mee weet, voorkom teleurstellingen en laat je voorlichten door een vakman zoals Vochtbestrijding Snel.