Gevelreiniging informatie en prijzen

Er zijn behoorlijk wat externe factoren die zowel de kwaliteit als het aanzicht van de gevel aantasten. Denk aan algen en mos, kalkafzetting en roet van voorbijgaand verkeer. Er zijn diverse behandelmethoden waarmee de gevel er weer als nieuw uit komt te zien, en waarmee mogelijke schade aan de woning kan worden voorkomen. Wat is er mogelijk met gevelreiniging en kun je dit zelf uitvoeren? Alle mogelijkheden en belangrijke aandachtspunten behandelen we op deze pagina, daarnaast geven we ook een overzicht van de prijzen.

gevelreiniging

Direct offertes voor gevelreiniging aanvragen? Contacteer ons

Waarom gevelreiniging belangrijk is

Laten we als eerste het uiterlijk van de gevel noemen. Met gevelreiniging is het mogelijk om een oud pand er weer als nieuw uit te laten zien. Na een intensieve reiniging lijkt het alsof je thuiskomt in een nieuwe woning. Naast het aanzicht mag ook de kwaliteit van de gevelstructuur niet worden vergeten. Door aantasting verminderen de vochtwerende eigenschappen, wat kan resulteren in doorslaand vocht naar binnen toe met alle gevolgen van dien. Door na de gevelreiniging de buitenzijde te behandelen met een beschermende coating zullen de vochtwerende eigenschappen weer hersteld worden. Bij verkoop zal een gezonde gevel ook van invloed zijn op de waarde van de woning.

voor en na gevelreiniging

Zelf de gevel schoonmaken?

Professionele gevelreiniging is op zich niet zo heel duur met gemiddeld vijf tot vijftien euro per vierkante meter. Het is begrijpelijk dat mensen zich toch afvragen of deze klus zelf te klaren valt. Het eenvoudige antwoord is “ja, het is mogelijk om zelf te gevel schoon te maken”, toch zijn er uiteenlopende situaties en overwegingen om in acht te nemen. Laten we een aantal redenen opsommen om gevelreiniging uit te besteden aan de vakmensen:

 • Als eerste zal er een analyse gemaakt moeten worden om de aard van de vervuiling te bepalen. Zo wordt natuurlijke aanslag zoals mos of algen op een andere wijze verwijderd dan graffiti of roet van uitlaatgassen. Daarnaast zijn er gevels die gemaakt zijn van poreuze materialen. Door deze agressief aan te pakken kan er flinke schade ontstaan waarmee je nog verder van huis bent.
 • Het is de bedoeling om de gevelstructuur te reinigen, niet om de kozijnen en vensters te beschadigen. Bij doe-het-zelf reiniging komt dit helaas regelmatig voor.
 • Er zijn vele factoren waaronder de vervuiling, de staat van de woning, de bouwstijl en toegankelijkheid die allemaal een factor spelen in het bepalen van de juiste aanpak. Een huiseigenaar ziet snel iets over het hoofd wat funest kan zijn voor de kwaliteit van de gevel.
 • De bereikbaarheid is vaak een probleem. Een hoogwerker huren is niet zo ingewikkeld, een juiste opstelling en veilige werkwijze is niet altijd even vanzelfsprekend. Waarom zou iemand lijf en leden riskeren om een beetje geld uit te sparen?
 • Wanneer er gebruik wordt gemaakt van de verkeerde methode of middelen kan er schade ontstaan die lastig te repareren valt wat tot hoge kosten voor reparatie kan leiden.

De tijd niet meegeteld zul je moeten investeren in schoonmaakmiddelen, materialen en huren van bijvoorbeeld een steiger. De optelsom valt doorgaans niet veel lager uit dan een professioneel bedrijf inschakelen. Wanneer de woning ouder is dan tien jaar profiteer je ook eens van een verlaagd BTW tarief voor de arbeid.

Vrijblijvend prijzen voor gevelreiniging vergelijken? Contacteer ons.

Prijzen voor gevelreiniging

gevelreiniging

De kosten voor gevels reinigen wordt per woning bepaald, het is altijd maatwerk. De oppervlakte is uiteraard van belang, hieronder staan de voornaamste zaken die van invloed zijn op de totaalprijs. Deze prijzen zijn op basis van één vierkante meter:

 • Zandstralen kost gemiddeld 12 tot 15 euro m² op basis van een gevel die vuil is.
 • Vochtstralen kost gemiddeld 12 euro per m² op basis van een sterke vervuiling voor de schoonmaak ervan.
 • Nevelstralen kost gemiddeld 15 tot 20 euro op basis van een gemiddelde vervuiling.
 • Stoomreinigen kost gemiddeld 5 euro op basis van een lichte vervuiling.
 • Chemisch reinigen kost gemiddeld 15 euro op basis van een sterke vervuiling.

Meerdere maatwerk offertes ontvangen van aanbieders in de regio? Vraag direct prijzen op zonder verplichtingen.

Naast de techniek en de mate van vervuiling speelt de bereikbaarheid ook een belangrijke rol. Zo zal een vrijstaand pand eenvoudiger te behandelen zijn dan een ingesloten gebouw. Er kunnen extra kosten van toepassing zijn bij het inhuren van speciaal materieel of bij de afzetting van een (deel van de) straat. Bij het reinigingsproces is het mogelijk dat schade ontdekt wordt, denk aan poreuze stenen of barsten in het voegwerk. De specialist zal eerst inschatten wat de mate van vervuiling is. Wanneer dit nauwkeurig gebeurt kan de prijs later niet te hoog uitvallen. Spreek duidelijk af wat de totale kosten zijn en welke garanties hier aan ten grondslag liggen.

Zo werkt gevels reinigen

Dit zijn de stappen die bij professionele gevelreiniging doorlopen worden:

1. Huidige staat analyseren

Als eerste wordt bepaald wat de huidige kwaliteit van de gevel is. Zo kunnen er scheuren en barsten aanwezig zijn, de oorzaak hiervan moet worden bepaald. Zolang het geen constructiefouten zijn kunnen deze oneffenheden vaak zelf al gerepareerd worden. Het voegwerk moet geïnspecteerd worden, wanneer dit poreus blijkt te zijn moet het voegwerk eerst hersteld worden. Bij pleister- of schilderwerk kan het lastig zijn om de kwaliteit te bepalen, controleer vooral de mate van hechting.

2. Soort vervuiling bepalen

Naast het type aanslag wordt de mate van vervuiling bepaald, dit heeft invloed op de behandelmethode die wordt gekozen om optimaal resultaat te verkrijgen. Dit zijn de meest voorkomende soorten vervuiling:

 • Algen zorgen voor een groene aanslag die met stoom of chemische reiniging verwijderd kan worden.
 • Mos manifesteert zich voornamelijk in het voegwerk en wordt eveneens met stoom of chemische reiniging verwijderd.
 • Kalk is een witte aanslag die in zowel de stenen als het voegwerk kan voorkomen. Dit kan gereinigd worden met chemische reiniging of zandstralen.
 • Een grauwsluier is het gevolg van oxidatie in de gevelstenen. Dit kan met zandstralen worden weggenomen.
 • Roet als uitstoot van voertuigen, fabrieken of schoorstenen kunnen met chemische reiniging aangepakt worden.

3. Methode van gevelreiniging kiezen

Om het gewenste resultaat te verkrijgen zal bij gevelreiniging de methode van groot belang zijn. Naast het type vervuiling speelt ook het materiaal waaruit de gevel bestaat een rol. Dit zijn de mogelijke behandelmethoden.

Zandstralen

buitenmuur zandstralen

Dit is een vorm van reiniging waarbij kleine zandkorrels onder hoge druk tegen de gevel worden gespoten. Dit is een milieuvriendelijke methode van gevelreiniging die wordt gebruikt bij een sterke vervuiling. Deze methode leent zich niet voor poreuze materialen, in dat geval kan een softblaastechniek uitkomst bieden.

De kosten starten bij 12 euro per vierkante meter. Vraag direct offertes aan.

Vochtstralen

gevelreiniging vochtstralen

Vochtstralen is een gevelreiniging methode waarbij water wordt gecombineerd met zandkorrels, kalk of glasparels. Omdat water zachter is dan zandkorrels is dit een zachtere manier van reinigen. Zowel de korreldikte als de druk en de mengverhouding kunnen per situatie bijgesteld worden op basis van de situatie. Alles hangt ook af van de soort gevelbekleding of dit mogelijk is.

De kosten starten bij 12 euro per vierkante meter. Vraag direct offertes aan.

Nevelstralen

buitenmuur nevelstralen

Wanneer men woont in een oud pand met een historische waarde moet er extra voorzichtig worden omgesprongen met de gevel. Nevelstralen leent zich dan uitstekend voor dit soort situaties. Dankzij de indirecte wijze van stralen kan de gevel zeer nauwkeurig en met zorg worden behandeld. Er worden diverse soorten korrels toegepast en de wijze van spuiten zal worden afgestemd op de situatie. Dit is een methode van gevelreiniging die veelal gehanteerd wordt bij renovatie.

De kosten starten bij 15 euro per vierkante meter. Contacteer ons.

Stoomreinigen

gevelreinigen met stoom

Wanneer er gereinigd wordt met stoom is de druk niet doorslaggevend, maar de temperatuur die het water heeft. De temperaturen variëren van 100 tot 150 graden Celsius. Er worden geen andere materialen gebruikt waarmee het tot de goedkoopste gevelreiniging methode behoort. De mate van vervuiling mag daarentegen niet te hoog zijn.

De kosten starten bij 5 euro per vierkante meter. Vraag direct offertes aan.

Chemische reiniging

chemisch reinigen

Wanneer er sprake is van hardnekkige vuil kan chemische reiniging uitkomst bieden. In dit geval wordt er gekozen voor chemische of biologische middelen die worden bepaald op basis van de ondergrond. Zo wordt de gevel niet beschadigd. Dit is een effectieve behandelmethode die kostenbesparend werkt en met name geschikt is voor grotere oppervlakken.

De kosten starten bij 15 euro per vierkante meter. Vraag direct offertes aan.

4. Gevelreiniging aanbrengen

Nadat de gevelreiniging voltooid is, adviseren we om direct ook gevelbescherming aan te laten brengen. Met gevelimpregnatie wordt er een beschermlaag aangebracht die ervoor zorgt dat de gevel er langer schoon uit zal zien. Het is daarnaast ook een manier om doorslaand vocht in de woning te voorkomen. Nieuwe aanslag zal veel minder snel ontstaan waarmee het de kosten zeker waard is. Na gevelimpregnatie kun je het doorgaans tien jaar stellen zonder de gevel opnieuw te laten reinigen. De kosten voor het aanbrengen van gevelbescherming liggen tussen acht en twaalf euro per vierkante meter.
Lees meer over impregneren van je gevel.

Gevelreiniging offertes aanvragen

Hiermee hebben we de basisinformatie van gevelreiniging opgesomd, na een goede gevelreiniging kun je weer lang genieten van een gevel die er niet alleen mooi uitziet maar ook problemen met de gevel kan voorkomen. Laat de gevel reinigen door een erkend bedrijf met alle kennis in huis om het project op de juiste wijze uit te voeren. Vraag direct offertes aan bij meerdere aanbieders in de regio, gratis en zonder verplichtingen. Zo kun je prijzen en diensten van professionals met elkaar vergelijken om zo de juiste keuze te maken.