Bescherming van bakstenen tegen weersinvloeden

Muren van bakstenen zijn goed bestand tegen warmte, regen, wind en luchtvervuiling. Maar toch kunnen er in de loop der jaren wel wat beschadigingen ontstaan. Daarom is het goed om aandacht te hebben voor de bescherming van bakstenen. Dat kan al voorafgaand aan de bouw. Met bouwfysische maatregelen zijn allerlei constructies te bedenken ter bescherming van bakstenen. Maar ook bij oudere gebouwen zijn er tal van maatregelen mogelijk voor de bescherming van bakstenen. In dit artikel zetten we een aantal van die maatregelen op een rij. Lees meer over Hoe bestrijd je vochtige muren?

dakrandprofiel

Bouwfysische maatregelen ter bescherming van bakstenen

Bij bouwfysische maatregelen ter bescherming van bakstenen tegen weersinvloeden is een grote rol weggelegd voor de architect. Die zal een fraai ontwerp maken, maar moet er daarbij rekening mee houden dat gevels niet worden blootgesteld aan enorme hoeveelheden regenwater. Een hele simpele methode om dat te doen is door middel van een overstek. Het dak steekt dan zo ver uit dat regenwater de muur nauwelijks kan bereiken. Bij gebouwen zonder een grote overstek moet hij ervoor zorgen dat het regenwater snel kan worden afgevoerd, maar niet op de bakstenen terecht komt. Bij platte daken betekent dat, dat er een afdruiprand wordt gemaakt, die het water terug laat vloeien op het dak.

Raamconstructies vragen ook de nodige aandacht. Om te voorkomen dat regenwater direct van het raamkozijn op de bakstenen loopt, worden er aan de zijkanten opstaande randen gemaakt en een uitstekende druiprand aan de onderzijde. Extra aandacht moet er zijn voor bijzondere vormen kozijnen, bijvoorbeeld kozijnen in een ronde of druppelvorm. Die zien er heel fraai uit, maar regenwater zal zich in de punt onderaan verzamelen. Om het water op een goede manier af te voeren worden er ter bescherming van bakstenen een extra randprofiel met een dorpel en extra druiprand geplaatst.

Bescherming van bakstenen tegen natuurlijke veroudering

u steen donkere muur zwarte baksteen

Als de bouwfysische constructie ter bescherming van bakstenen volstaat is er eigenlijk geen reden om nog extra maatregelen te nemen. Bakstenen kunnen door hun poreuze eigenschappen veel regenwater opnemen, dat ze later bij droge weersomstandigheden weer laten verdampen. De kans is klein dat er water langs de gevel gaat stromen. Dat wordt anders als er langdurig sprake is van natte weersomstandigheden. De bakstenen raken dan verzadigd met water. Tegelijk met het water dat dan langs de gevel stroomt wordt vuil en stof meegenomen. Als het water gelijkmatig verdeeld over gevel stroomt is de vervuiling ook gelijkmatig. Dat is niet storend en de kleurverandering die daardoor optreedt wordt aangeduid met natuurlijke veroudering.

Omstandigheden die vragen om bescherming van bakstenen

Sommige woningen staan op een plek waardoor de belasting door regenwater niet egaal is. Dat leidt tot concentraties van vuil en stof en kan tot lelijke plekken op de gevel leiden. Ook als woningen in gebieden staan met veel luchtvervuiling is de kans op schade groter. Denk bijvoorbeeld aan woningen langs wegen met een grote verkeersdrukte, in een industriegebied en langs de snelweg. Uitlaatgassen, roet, strooizout en smeltwater kunnen de bakstenen behoorlijk aantasten. In dat geval kun je overwegen om de gevel van je woningen ter bescherming van bakstenen een waterwerende behandeling te geven.

/baksteen bakstenen gevel close-up

Waterafstotende behandelingen ter bescherming van bakstenen

Er zijn diverse producten verkrijgbaar waarmee wordt voorkomen dat de bakstenen in je gevel verzadigd raken met water. Het grootste voordeel van zo’n behandeling is dat de gevel daardoor minder snel vervuilt, maar er zijn indirect nog meer voordelen. Doordat de gevel door de behandeling beter blijft ademen blijft hij langer in conditie en gaat veel langer mee. Dat komt onder anderen doordat zich geen chemische stoffen in de stenen kunnen ophopen. Het feit dat de bakstenen niet meer verzadigd raken met regenwater betekent dat ze bij vorst niet meer kapot kunnen vriezen.

Doordat een waterafstotende behandeling er uit bestaat dat de bakstenen minder poreus worden zijn er nog enkele voordelen. Het ontstaan van lelijke vlekken op de gevel door kalk- en zoutbloei wordt veel minder. Ook is door de droge muren de kans op de vorming van schimmel en de groei van mos veel kleiner. En een droge gevel is ook goed voor de portemonnee. Want die isoleert veel beter dan een natte muur. Daardoor zullen de kosten van het verwarmen van de woning omlaag gaan. Redenen te over om bescherming van bakstenen te overwegen.

bakstenen

Kenmerken van waterafstotende producten

Waterafstotende producten voor de bescherming van bakstenen zijn er legio op de markt. De een werkt wat beter dan ander. Om een goed product uit te zoeken is er een aantal kenmerken waar je rekening mee moet houden. Een goed waterafstotend middel dringt goed in de bakstenen door, is bestand tegen basische stoffen in bouwmaterialen, kan tegen Uv-stralen, kleeft niet, is reukloos na het opdrogen en verstopt de poriën van de bakstenen niet. De soort baksteen heeft ook invloed op het resultaat. Poreuze bakstenen kunnen meer water opnemen en zijn kwetsbaarder voor vervuiling. Op lichte bakstenen is vervuiling sneller zichtbaar dan op een donkere gevel. Je moet dus wel goed nadenken over de bescherming van bakstenen.

Copyright © 2024. Alle Rechten Voorbehouden