Mag je je muren bepleisteren na vochtschade ?

Veel woningen krijgen in de loop der tijd vieze plekken op de binnenmuren door vochtproblemen. Je kunt die muren bepleisteren, maar daarmee zijn de problemen niet opgelost. Want het vocht zal in korte tijd door de nieuwe pleisterlaag heen komen. Je kan pas de binnenmuur bepleisteren als de vochtproblemen zijn verholpen. Maar ook dan moet je je verstand erbij houden, want als voorafgaand aan het bepleisteren niet de juiste voorzorgsmaatregelen neemt blijf je last houden van smerige plekken. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten als je last hebt gehad van vochtoverlast in je woning. Meer informatie over Vocht in de muren behandelen: Oorzaken & Oplossingen

pleisterwerk schade

Hoe snel kun je muren bepleisteren?

Als je de vochtproblemen in je woning hebt opgelost ben je nog niet klaar. Want de muren zien er niet uit. Ze zitten vol met vieze plekken, vaak als het gevolg van schimmel. Nadat de vochtproblemen zijn verholpen zal de schimmel niet terugkeren, maar de vlekken zitten er nog wel. Als je de binnenmuren wilt aanpakken en muren bepleisteren heb je voor een goed resultaat keus uit twee opties. De eerste optie is wachten totdat de nog vochtige muur helemaal droog is. Een andere optie is de muur te behandelen met een vlies of een noppenmembraan.

noppenfolie

Muur laten drogen vraagt veel geduld

Vocht in de muren moet je eerst laten verdampen. Dat kost tijd, heel veel tijd. Want muren drogen maar heel langzaam op. Je kunt er van uit gaan dat een muur ongeveer twee centimeter per maand kan opdrogen. Dat betekent dat je bij de muurdikte van een gemiddelde woning ongeveer een jaar moet wachten voordat er voldoende vocht is verdampt. Dat is heel lang als je al die tijd tegen die lelijke muren moet aankijken. Gelukkig zijn er test strips verkrijgbaar waarmee je kunt zien of jouw muur al droog genoeg is om te beginnen met muren bepleisteren.

Voorbehandeling voor snel muren bepleisteren

Een alternatief voor vochtige muren bepleisteren is de muren een voorbehandeling te geven. Dat kan met door het aanbrengen van een vlies of met een noppenfolie. Dat zijn producten die het vocht tegenhouden. Zodra het is aangebracht kan de muur worden gestukt. Als de muren heel erg vochtig zijn wordt deze voorbehandeling sterk aanbevolen, maar als de muren meer dan 3% vocht bevatten is zelfs deze voorbehandeling niet afdoende. In dat geval is het het beste om die natte muren drie maanden te laten drogen. Meestal zijn ze dan wel droog genoeg om deze vocht remmende producten succesvol aan te brengen.

nitratentest

Opgepast voor zouten

In oudere woningen is er nog een bedreiging voor muren bepleisteren, namelijk hygroscopische zouten. Dat zijn zouten die door vochtoverlast, in dit geval vooral door optrekkend vocht, in de loop der jaren in de muren zijn gaan zitten. Of die zouten in jouw muur zitten kun je zelf testen met een nitratentest. Hygroscopische zouten kun je niet verwijderen. Ze trekken het vocht aan dat in de lucht in de ruimtes van je huis zit. Daardoor kan er opnieuw vochtschade ontstaan, met als gevolg dat nieuw gepleisterde muren al vrij snel weer kunnen gaan afbrokkelen, zodat je opnieuw moet beginnen met muurherstel.

calciumcarbidetest

Conclusie: gebruik altijd een vlies of noppenfolie

De conclusie van het bovenstaande is dat het is aan te bevelen om altijd eerst een vlies of noppenfolie aan te brengen voorafgaand aan muren bepleisteren. De voordelen daarvan zijn legio. Ten eerst kun je veel sneller beginnen met het afwerken van de muren. Een ander voordeel is dat vocht, dat in de toekomst door de muur wil dringen, langer buiten wordt gehouden. Een vlies of noppenfolie helpt ook tegen schade door hygroscopische zouten. Andere voorbehandelingen voor het muren bepleisteren, zoals het plaatsen van voorzetwanden van gips, zijn ook mogelijk, maar dan mogen de voorzetwanden niet rechtstreeks op de muur worden gemonteerd.