Condens aan de binnenzijde van het raam

Condens aan de binnenzijde van een raam komt in vele woning voor. Dit komt vooral voor in ruimtes waar je veel te maken hebt met vocht, zoals de badkamer of de keuken. Voor de meeste huishoudens geldt dan dat het een kwestie is van een raampje openen en de condens verdwijnt weer van de ramen. Op zich is condensvorming niet een zwaar probleem, vooral als het tijdelijk is. Maar heb je last van een voortdurende condensatie, dan kan er ook wat anders aan de hand zijn. Condensvorming begint dan een vochtprobleem te worden.

Condens aan de binnenzijde van het raam

Hoe ontstaat condens?

Condens is waterdamp dat is neergeslagen. Condens kan ontstaan op verschillende manieren, zoals tijdens het koken als er waterdamp uit de pannen ontsnapt, maar ook tijdens het douchen. Daarnaast verliezen mensen zelf ook veel vocht. Ook dit kan condensvorming veroorzaken. Dit zal vooral zichtbaar zijn als je slaapt met je ramen dicht en je wordt ‘s ochtends wakker en de ramen zijn dan beslagen. Wanneer de hoeveelheid waterdamp hoger is dan dat de dan heersende temperatuur kan hebben, zal de waterdamp gaan neerslaan. Als waterdamp neerslaat op een oppervlak dat kouder is dan de omgeving, ontstaat er condensvorming. Over het algemeen zal er sprake zijn, net als in bovenstaande voorbeelden van onvermijdelijke waterdamp. Met normale ventilatie, zoals het openzetten van een raam kunnen dit oplossen. In sommig gevallen ligger en andere redenen aan condensatie ten grondslag, zoals vochtproblemen in de woning, zoals optrekkend grondvocht, doorslaand vocht of een lekkage.

Ventilatie

Het goed ventileren van je woning is essentieel om zoveel mogelijk condensvorming te voorkomen. Dan hebben we het hier over condensvorming dat ontstaat door onvermijdelijke waterdamp. Is de oorzaak van condensatie een vochtprobleem, dan helpt alleen ventilatie ook niet. Je zult dan toch echt het vochtprobleem moeten aanpakken. Soms komt het voor dat mensen hun huis laten isoleren en dat vanaf het moment van isolatie ineens overmatige condensvorming optreedt. Dit komt dan doordat het huis te goed is geïsoleerd. Vocht kan dan niet goed meer de ruimte verlaten en condenseert. Houdt er rekening mee dat als je een nieuwbouwwoning betrekt, of je hebt net een renovatie achter de rug, je ook veel condensvorming kunt krijgen. Tijdens de bouw of renovatie wordt er gemiddeld zo’n 4.000 liter water verwerkt in de bouwmaterialen en dit vocht heeft tijd nodig om de woning te verlaten. Maar ook voor dit soort gevallen geldt dat een goede ventilatie noodzakelijk is.

Ventilatiesysteem

Als je een ventilatiesysteem in je huis wilt aanleggen om condens op ramen te voorkomen, dan heb je de keuze uit natuurlijke ventilatie en mechanische ventilatie. Bij natuurlijke ventilatie wordt de waterdamp via ventilatieroosters naar buiten geleidt. Ook komt er verse lucht via de ventilatieroosters naar binnen. Ook kun je deze rooster in je woning in deuren monteren, zodat waterdamp altijd weg kan. Soms is natuurlijke ventilatie niet voldoende. Het is dan verstandig om mechanische ventilatie toe te passen. Een bekend voorbeeld hiervan zijn de badkamerventilatoren die soms automatisch of soms met een druk op de lichtknop aanspringen. Er zijn ook hele luxe mechanische ventilatiesystemen in omloop. Daarbij kun je digitaal de luchtvochtigheid meten en de mate van ventilatie daarop aanpassen.

Vraag een offerte aan voor al je vochtproblemen over heel Vlaanderen zoals in Antwerpen .

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.