Oorzaken condens op ramen binnenkant of buitenkant

Condens op ramen kan een vervelend probleem zijn, vooral in de koudere maanden. Maar wat zijn de oorzaken van dit fenomeen? En hoe kunnen we het oplossen? In dit artikel gaan we dieper in op deze vragen.

Wat is condens?

Condens is simpelweg waterdamp die verandert in vloeibaar water. Denk aan een koude limonadefles op een warme zomerdag. De buitenkant van de fles wordt snel bedekt met kleine waterdruppeltjes. Dit is een perfect voorbeeld van condensatie.

Hoe ontstaat condens op ramen?

Condens op ramen ontstaat wanneer warme, vochtige lucht in contact komt met een koud oppervlak, zoals een raam. De temperatuur van het raam is lager dan het dauwpunt van de lucht, waardoor de waterdamp in de lucht condenseert op het raam.

Condens aan de binnenkant van ramen: Oorzaken

Condens aan de binnenkant van ramen kan verschillende oorzaken hebben:

 • Slechte ventilatie
 • Hoge luchtvochtigheid in huis
 • Koude temperaturen buiten

Condens aan de buitenkant van ramen: Oorzaken

Condens aan de buitenkant van ramen wordt meestal veroorzaakt door:

 • Koude buitentemperaturen
 • Hoge luchtvochtigheid buiten

Het effect van condens op uw huis

Condens kan verschillende negatieve effecten hebben op uw huis, waaronder:

 • Schimmelvorming
 • Houtrot
 • Gezondheidsproblemen

Condensatie op ramen? Ga voor een ventilatiesysteem!

Goede ventilatie regel je het beste met een systeem. Op zeer veel ramen komt condens en vocht voor. Dit kan op allerlei plekken ontstaan en is met name zichtbaar bij de ramen. Vocht en condens op ramen komt zelfs voor bij ruiten met dubbele beglazing. De grote boosdoener is hoge luchtvochtigheid in combinatie met slechte ventilatie. Gelukkig heeft Vochtbestrijding Snel altijd de juiste ventilatie aanpak. We helpen je doeltreffend van ongewenste en schadelijke condens in je woning af. Wacht daarom bij vochtproblemen niet af tot de condens op ramen erger wordt, maar laat ons direct voor een passende oplossing zorgen middels een ventilatiesysteem! Dit ventilatiesysteem zorgt voor een luchtafvoer van slechte lucht en een luchttoevoer van nieuwe verse lucht. Het systeem haalt met de juiste ventilatie bovendien een teveel aan vochtigheid en condens snel weg uit je woning.

Condens op ramen

Hoe wordt condens op ramen gevormd?

Als het op condensatie aankomt, is vocht de grootste boosdoener. Het is alomtegenwoordig in de lucht die je inademt en neemt de vorm aan van gesuspendeerde waterdamp. Zoals met alles, moet er een evenwicht zijn: de atmosfeer mag noch te weinig noch te veel vochtigheid hebben.

Als deze vochtigheid ontbreekt, wordt de lucht namelijk te droog en ongezond (verstikkend gevoel, droge keel, prikkende ogen, hoofdpijn).

Anderzijds, als de vochtigheidsgraad in een ruimte te hoog is, treedt verzadiging of "dauwpunt" op; het punt waarop koude lucht niet langer evenveel waterdamp kan opnemen als warme lucht.

Deze verzadiging leidt tot condensatie die zich vooral vormt op koude muren (slecht of slecht geïsoleerde plaatsen zoals een muur, beglazing, kozijn).

situaties Condensatie
in de zomer Een glas gevuld met ijswater is helemaal koud. In een warme omgeving kunnen de onvermijdelijke waterdruppels zich alleen op het glas vormen.
de keuken Tijdens het koken geven potten en pannen stoom af. Deze met vocht beladen lucht komt tegen de ruit terecht. Als de buitenlucht koud is, is er een temperatuurverschil. Er treedt condensatie van water op.
de badkamer Tijdens uw dagelijks toilet kaatst de warme lucht van het water af op koude muren (ramen, douchegordijnen, vensters). Nevel is onvermijdelijk.
de kamer Tijdens de slaap wordt alleen al door de ademhaling vocht geproduceerd (gemiddeld een halve liter water per persoon per nacht). Het is heel normaal dat ramen 's nachts beslaan.
gordijnen, jaloezieën en raambekleding Gesloten gordijnen, hoe dik ook, belemmeren de doorstroming van zuurstof door een raam en dragen zo bij tot de vorming van nevel.

In een oud huis liet de thermische bescherming door enkele beglazing en het timmerwerk van het kozijn te wensen over. Als gevolg daarvan was er weinig of geen condensatie op de ramen. De gebouwen van vandaag zijn van veel betere kwaliteit en steeds efficiënter. De warmte wordt in het huis vastgehouden.

Condensatie ontstaat meestal aan de randen van de beglazing; plaatsen waar koude lucht kan binnendringen. Infiltraties van koude lucht rond het kozijn zijn immers ook een bron van condensatie omdat zij het kozijn in zijn geheel afkoelen.

Het verschil in temperatuur tussen het raam (koud) en de atmosfeer (warm) wordt het temperatuurverschil genoemd.

Vochtigheid en condens op ramen? Een ventilatiesysteem biedt de juiste oplossing!

Vochtigheid en condens op ramen

Condens op ramen vormt zich wanneer er te weinig ventilatie is en tegelijkertijd de warme lucht afkoelt en neerdaalt in de koudere gedeeltes van het huis. Zeker glazen oppervlaktes zoals ramen en spiegels zijn vaak koud en hierdoor de ideale plek voor condensatievocht. Tel daar bij op dat door gebrekkig verluchten en ventileren er dikwijls te veel vocht in huis zit. Dit komt vooral bij onszelf vandaan. Gedurende de nacht verliezen we gemiddeld zo’n 2 liter aan vocht, wat zich vrij door de atmosfeer beweegt. Verluchten we weinig en zitten de ramen de hele nacht dicht, dan is luchtafvoer middels een systeem van ventilatie wenselijk. Het vocht dat we uitstoten wordt condens op ramen. Even het vocht van de ramen halen in de ochtend is niet voldoende om van dit vochtprobleem af te komen. Een goed en professioneel geïnstalleerd ventilatiesysteem tegen condens en vocht is dat echter wel! Ben jezelf op zoek naar een goed systeem om de ventilatie in je woning mee te regelen? Neem gelijk contact met ons op voor vochtbestrijding! Vochtbestrijding Snel staat op ieder moment voor je klaar en biedt middels een ventilatiesysteem een pasklare oplossing tegen vocht en condens in iedere woning.

Ventilatiesystemen tegen vocht en condensatie op ramen

Ventilatiesystemen tegen vocht en condensatie op ramen

Bouwvocht en condens in je woning die niet met een systeem voor ventilatie worden aangepakt kunnen leiden tot een groter vochtprobleem, die je huis en je gezondheid kunnen aantasten. Zo kan condens op ramen doordruppelen op je kozijnen, waar na verloop van tijd de verf van los zal bladderen. Ook bij dubbele beglazing zijn vocht en condens door weinig ventilatie geen uitzondering. Zelfs het kleinste lek in je ramen met dubbele beglazing kan voor een vochtprobleem zorgen. Op de wanden kan condens zorgen voor schimmels, die snel doorgroeien als te weinig droge lucht bij het vocht komt. Schimmels kunnen veel schade aanrichten aan je luchtwegen en de slechte lucht kan je hoofdpijn of misselijkheid bezorgen. Ventilatie is dus om meerdere redenen belangrijk. Zo kun je vochtproblemen met condens, een te hoge luchtvochtigheid en een slechte luchttoevoer aanpakken met een goed systeem. Bij Vochtbestrijding Snel zijn wij hiervoor de echte experts. We bieden je een ruime keuze voor het tegengaan van ieder denkbaar vochtprobleem in je huis. Hiervoor kun je kiezen uit diverse ventilatiesystemen. Gebruik daarnaast altijd je dampkap en zorg voor een goed systeem van ventilatie om vochtigheid op ramen tegen te gaan. De dampkap zuigt het kookstoom direct af en ventilatie neemt eveneens het de condens gauw van je ramen weg.

Op maat ventilatiesysteem voor vocht en condens op ramen

Een op maat ventilatiesysteem helpt je de woning te verluchten. De ramen openzetten en hiermee ventileren en verluchten werkt minder goed om vochtigheid tegen te gaan. Een mechanisch systeem van ventilatie is een beter idee. Zo’n systeem automatiseert de ventilatie, waardoor het langduriger en doeltreffender werkt. Een goed ventilatiesysteem maakt direct korte metten met te veel vocht in huis. Een ventilatiesysteem is essentieel voor de toevoer van verse lucht en de luchtafvoer van slechte lucht met te veel vocht en is verkrijgbaar in diverse varianten. Op deze manier past het mechanische ventilatiesysteem perfect bij je woning en je noden. Lees daarom gauw verder, vindt het ventilatiesysteem van je voorkeur razendsnel en pak de vochtproblemen in je huis direct aan.

Ramen vrijmaken van condens met ventilatiesysteem C

Zo is er bijvoorbeeld het ventilatiesysteem C dat al verkrijgbaar is vanaf € 1.500. Dit is een feite een gecombineerd ventilatiesysteem dat de luchtafvoer regelt door middel van een systeem van mechanische ventilatie en waarbij de verse lucht uit zichzelf je woning binnen kan komen. Het systeem is geheel op maat te maken, dus vraag zeker direct een offerte of meer informatie aan en pak condens op je ramen aan!

Condens aanpakken met ventilatiesysteem D

Een ander goed systeem voor het ventileren van je ramen en kamers is Ventilatiesysteem D. Dit systeem werkt met behulp van een geheel mechanische ventilatie. Het systeem D zorgt voor een optimale ventilatie bij je ramen doordat de slechte lucht wordt afgevoerd en enkel frisse en schone lucht weer binnenkomt. Vocht en condens worden naar buiten verbannen en kunnen niet meer zorgen voor condens op ramen of andere vochtproblemen. Het ventilatiesysteem vermindert de luchtvochtigheid in je huis onmiddellijk en maakt de oude lucht met het overtollige vocht schoon en droog. Hierna brengt het systeem het als verse lucht terug in je woning.

Hoe ontstaat condens op ramen

Condensatie op ramen ontstaat doordat waterdamp in de lucht zich afzet op oppervlakken met een lagere temperatuur. Wanneer vochtige lucht in contact komt met het koude ondoordringbare oppervlak van uw ramen, geeft het een deel van dit vocht af aan het glas in de vorm van waterdruppels. Dit is condensatie. In de meeste gevallen ontstaan interne condensatieproblemen door een te hoge luchtvochtigheid in de ruimte of weinig tot geen luchtcirculatie. Bij lage binnentemperaturen kunnen er ook koude oppervlakken ontstaan (vooral bij ramen) waardoor de warme lucht gemakkelijk op de ramen kan condenseren.

Waarom ontstaat er condens aan de onderkant van het raam?

Elke geïsoleerde eenheid is een verzegelde atmosfeer, en de lucht in deze atmosfeer wordt gelaagd, net als in elke gesloten ruimte. De warme lucht stijgt, en aangezien de luchtvochtigheid wordt aangetrokken door de koelere lucht, zal er vaak condensvorming optreden aan de onderkant van het glas.

Tips tegen beslagen ramen in huis

Condensatie in het interieur - Vocht binnenkant raam

Je geeft waarschijnlijk niet echt om de wetenschappelijke oorzaken van condensatie; je wilt er gewoon van af! Naast het mogelijk beschadigen van uw huis, is het niet leuk om door wazige ramen te moeten turen om een blik te werpen op wat er buiten uw huis aan de hand is. Gelukkig zijn er een aantal dingen die u kunt doen om condensatie op uw ramen te verminderen.

Condensatie binnenshuis, of de condensatie die aan de binnenkant van uw ramen optreedt, is het meest voorkomende type, en er zijn verschillende dingen die u kunt doen om het probleem te verhelpen.

1. Zet de luchtbevochtiger lager

U zou condensatie kunnen opmerken in uw badkamer, keuken of kinderkamer. In de kinderkamer wordt dit probleem vaak veroorzaakt door een luchtbevochtiger, die veel ouders gebruiken. Als je een luchtbevochtiger gebruikt in een deel van je huis (inclusief de luchtbevochtiger die met sommige ovens werkt), kun je proberen deze te weigeren. Hierdoor zal de luchtbevochtiger minder vocht aan de lucht afgeven, wat hopelijk de condensatie zal verminderen.

2. Koop een vochtafscheider

Als u vermoedt dat er in bepaalde delen van uw huis overtollig vocht aanwezig is, kunt u een vochtwerend product aanschaffen, zoals DampRid. Deze producten worden vaak geleverd in emmers die u op de vloer kunt plaatsen of in zakken die u kunt ophangen, meestal in uw kast. U kunt deze producten gebruiken in uw badkamers, keuken of kasten (waar ze ook helpen uw kleding te beschermen tegen vochtschade), en ze zullen overtollig vocht uit de lucht verwijderen.

3. Badkamer- en keukenventilatoren

Gebruik uw badkamer en keukenventilatoren elke keer dat u kookt of doucht. Door te douchen en te koken komt er veel vocht in de lucht terecht, en soms kan dit vocht niet gemakkelijk uit uw huis ontsnappen. De afzuigventilatoren in je keuken en je badkamer helpen dit vocht uit de lucht te verwijderen. Je wilt de ventilatoren ongeveer 15 tot 20 minuten laten draaien nadat je hebt gedoucht of gekookt.

4. Circulatie van de lucht

Het circuleren van de lucht kan ook helpen om de condensatie op uw ramen te verminderen. Gebruik dus uw plafondventilatoren ook in de winter. U wilt dat de ventilatoren met de klok mee draaien om de warme lucht van het plafond terug naar de vloer te duwen.

5. Open uw ramen

Als het niet te koud is, kun je de ramen openzetten. Dit zal een deel van de warme, vochtige lucht die in het huis opgesloten zit, vrijmaken.

6. Verhoog de temperatuur

Het verhogen van de temperatuur van de ramen zal de condensatie op de ramen verminderen. Condensatie treedt op wanneer warme lucht een koud oppervlak (het raam) raakt. Denk eraan om op een warme dag een koud drankje uit de koelkast te halen. Het oppervlak van het blikje wordt meteen nat. Om de temperatuur van uw ramen te verhogen, kunt u de temperatuur van het huis iets verhogen. U kunt ook rolgordijnen, gordijnen of gordijnen gebruiken om de temperatuur van het raam te verhogen.

7. Weerstripping toevoegen

Het toevoegen van weerstrips aan uw ramen kan helpen om warme lucht uit uw huis te houden. Dit kan helpen om condensatie te verminderen als u tijdens de wintermaanden gebruik maakt van stormramen. Het strippen van het weer helpt ook om uw huis energiezuiniger te maken.

8. Gebruik stormramen

Als u oudere ramen in uw huis heeft, kan het gebruik van stormramen tijdens de wintermaanden helpen om condensatie op uw binnenramen te verminderen. De ruimte tussen de twee ramen zorgt ervoor dat het binnenraam warmer blijft. Stormvensters kunnen ook helpen om uw stookkosten in de winter te verlagen. Terwijl stormvensters zelf soms condensatie kunnen hebben, verminderen ze wel de condensatie op de binnenramen, wat helpt bij het verminderen van de vorstvorming. Condensatie op de stormramen duidt vaak op een lek in uw binnenramen, en u zult uw weerstrippen willen controleren en/of opnieuw willen aanbrengen.

9. Verplaats uw planten

Planten geven vocht af aan de lucht, dus als u een aantal planten bij uw ramen heeft, kan het verplaatsen ervan naar een andere plaats helpen om condensatie op de ramen te verminderen.

10. Koop een ontvochtiger

De aankoop van een luchtontvochtiger is een eenvoudige, dure manier om het vocht in uw huis te verwijderen. Als een luchtontvochtiger op ware grootte, die meestal $200 tot $300 is, te duur is voor u, kunt u ook kijken naar de aankoop van een mini-ontvochtiger. Sommige luchtontvochtigers zullen aan en uit moeten worden gezet, terwijl andere automatisch aan zullen gaan als het vochtigheidsniveau in huis een bepaald punt bereikt.

11. Lucht-naar-lucht-wisselaar

Een lucht-naar-lucht-wisselaar is een andere vrij gemakkelijke, maar dure manier om vocht, en dus condensatie, in uw huis te verminderen. Een lucht-luchtwisselaar brengt verse lucht van buiten naar binnen en stuurt de binnenlucht naar buiten. Deze machines verwijderen zowel de schadelijke stoffen uit uw huis als het vocht.

12. Raam-isolatiekits

Raamisolatiekits kunnen aan de binnenzijde of de buitenzijde van ramen worden geïnstalleerd, en ze kunnen binnencondensatie voorkomen als ze aan de binnenzijde worden geïnstalleerd. Wanneer ze aan de buitenkant worden geïnstalleerd, kunnen ze helpen om de energiekosten te verlagen, maar ze verminderen de condensatie niet. Bovendien, als er condensatie is tussen een binnenraam en een stormraam, kan het afdichten van het binnenraam dit probleem helpen verminderen. Deze kits hebben als bijkomend voordeel dat ze uw verwarmings- en koelingsfactuur verlagen.

Buitencondensatie - condens op ramen binnenkant

1. Regen

De meeste mensen weten dat ze Rain X op hun voorruit gebruiken, maar het kan ook helpen om de condensatie op uw ramen te verminderen. Door Rain X op het buitenglas aan te brengen, kunt u de buitencondensatie verminderen. Het zorgt ervoor dat het water zich verzamelt en van de ruit afloopt.

2. Heb geduld

Als de zon de ramen opwarmt, zal de condensatie verdampen. Net zoals de dauw van uw auto en uw gazon verdampt, zal het ook van uw ramen verdampen.

Condensatie en vocht tussen ramenn

1. Probeer de Windows te reinigen

Als u denkt dat er condens en vocht tussen de ramen zit, maak ze dan eerst schoon. De wazigheid kan namelijk worden veroorzaakt door condensatie of door een ophoping van iets, zoals een schoonmaakmiddel of vet (in de keuken).

2. Vervang de ruiten

Als er toch condensatie tussen de ruiten optreedt, moet u helaas de ruiten vervangen. Dit kan al dan niet mogelijk zijn, afhankelijk van het type, de leeftijd en de fabrikant van het originele raam.

3. Vervang het venster

In sommige gevallen kunt u de glaselementen niet vervangen en moet u het hele raam vervangen. Dit is meestal een goed idee, vooral als de ramen oud zijn. In de loop der jaren zijn er grote stappen gezet in de raamtechnologie en het vervangen van het hele raam kan ook extra voordelen hebben.

condens dubbel glas: Hoe vocht en condensatie herstellen tussen dubbelglas

Wanneer er condensatie ontstaat tussen dubbel glas, wordt de afdichting van het glas verbroken. In een vochtig klimaat zijn houten kozijnen vaak de boosdoener. Het hout wordt te nat en begint te rotten en uiteindelijk breekt de glasafdichting af. In deze situaties is het zo eenvoudig als het vervangen van het geïsoleerde glas.

Tips om condensatie te verhelpen tussen dubbele beglazing

Als er condensatie is tussen de ruiten van glas, verlies je waarschijnlijk geld op de energiekosten. Hier zijn enkele tips voor het verwijderen van vocht tussen de ruiten:

 • Probeer de beslagen ruiten te reinigen om eventuele aanslag die niet op het glas zit, te verwijderen.
 • Als gebarsten of gebroken glas de oorzaak is van uw mistige ruit, kan dit worden gerepareerd om te voorkomen dat er meer condenswater in de ruimte tussen de ruiten terechtkomt.
 • Als een raam oud is of aan het rotten is, moet u een deskundige laten beoordelen of het hele raam moet worden vervangen.

Veelgestelde vragen

Condensatie aan de onderkant van de ramen. Wat kunnen we er aan doen?

Dit fenomeen is normaal. Het is gewoon vocht in de lucht dat condenseert op een koud oppervlak. Een percentage van 44% is inderdaad goed, maar er is nog steeds vocht aanwezig! Als de aanwezigheid van condens u stoort, kunt u de luchtvochtigheid iets verlagen of de efficiëntie van uw ramen verbeteren. Maar de kosten die met deze verbetering gepaard gaan, zullen zichzelf waarschijnlijk niet terugbetalen. Lees voor meer informatie dit artikel over condensatie in ramen, of dit artikel over het bestrijden van condensatie in ramen.

Waterdruppels vormen zich op het kozijn van een kelderraam. Wat kun je er aan doen?

Condensatie is het resultaat van warme, vochtige lucht die in contact komt met een koel oppervlak. Dit is de reden waarom sommige huizen in de winter een probleem hebben met condensatie aan de binnenkant van de ramen. Condensatieproblemen ontstaan dus meestal bij een te hoge vochtigheidsgraad. Anderzijds is een vochtigheidsgraad tussen 30 en 40% in de winter optimaal. Heb je verschillende metingen gedaan op verschillende tijdstippen?

De oorzaken

Je zegt dat het huis nieuw is. Soms is in nieuwbouw de relatieve luchtvochtigheid te hoog door materialen die nog niet klaar zijn met drogen, vooral kelderbeton en timmerhout. Dit probleem duurt meestal 12 tot 18 maanden, maar kan langer duren als het huis niet goed geventileerd is.

Een andere mogelijkheid is een te hoge relatieve vochtigheid (RH) als gevolg van bepaalde activiteiten. Factoren die bijdragen tot een hogere luchtvochtigheid zijn: douchen, koken, te veel planten, enz. De CMHC beveelt aan dat de RH in de winter niet hoger mag zijn dan 45%. Voor extra voorzichtigheid, probeer niet meer dan 35% te gebruiken.

Als uw huis goed is afgedicht en geïsoleerd en u gebruikt de afzuigventilatoren en HRV's niet goed, of niet genoeg, dan kan hier het probleem liggen.

De Oplossingen

Naast vochtbestrijding in het huis (door vochtbronnen te elimineren of te verminderen, en zo nodig een ontvochtiger te gebruiken), moet een gedetailleerd onderzoek worden uitgevoerd van de structuren waar zich problemen voordoen, en moeten deze zo nodig worden hersteld.

Het kan helpen de temperatuur in huis iets te verhogen (bij een constante absolute vochtigheid neemt de relatieve vochtigheid toe als de temperatuur daalt). Als je het huis op 18 houdt, probeer het dan op 20 graden te houden en kijk of het verbetert.

Zorg er ook voor dat de badkamerventilator altijd draait als de douche aanstaat.

Waarom is er condensatie aan de binnenkant van mijn ramen?

Is het mogelijk dat de relatieve vochtigheid in het huis te hoog is? Als u er nog geen heeft, koop dan een hygrometer om de relatieve vochtigheid te meten. In de winter moet het ongeveer 35% zijn om condensatie te voorkomen.

Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan o.a. worden veroorzaakt door:

 • het ontbreken (of niet-gebruik) van een afzuigkap in de badkamer en/of een afzuigkap in de keuken;
 • de afwezigheid van een centraal mechanisch ventilatiesysteem (HRV);
 • een overvloed aan groene planten;
 • niet-waterdichte funderingen (kruipruimte op aarde, betonnen muren zonder membraan, enz.)

Nieuwe ramen en condensatie

Een nieuw raam heeft niet meer kans op condensatie dan een ouder raam. Onder bepaalde omstandigheden is het echter mogelijk dat zich op nieuwe ramen condens vormt, terwijl dat voorheen niet het geval was. Neem bijvoorbeeld het volgende scenario:

Om redenen van energie-efficiëntie verbetert u de luchtdichtheid van het huis aanzienlijk en vervangt u de ramen. U verandert echter uw gewoonten niet en installeert geen mechanische ventilatie. De relatieve vochtigheid van de binnenlucht, die voorheen droog was door alle lekken, schiet omhoog en er vormt zich nu condens op de ramen. Deze situatie kan op u van toepassing zijn.

Tenslotte is het onder bepaalde omstandigheden mogelijk condensatie waar te nemen wanneer een Low-E folie wordt aangebracht op oppervlak 4*, in plaats van op oppervlak 3 zoals gewoonlijk het geval is. Zie deze pagina op de site van de Green Building Advisor.

* Een thermosfles bestaat uit 4 glasoppervlakken, waarbij oppervlak 1 het buitenoppervlak van het buitenglas is en oppervlak 4 het binnenoppervlak van het binnenglas.

STOP CONDENSATIE

Aangezien condensatie het resultaat is van vochtige lucht die in contact komt met een koel oppervlak, zijn er twee strategieën nodig om het te stoppen:

 • Verlaag de vochtigheidsgraad in huis.
 • Verwarm het glas van het raam (door de randen van het raam aan de buiten- en binnenkant af te dichten om infiltratie tegen te houden die het glas afkoelt, of door een stormraam aan de buitenkant te plaatsen).
Vochtige badkamer: Oorzaken & oplossingen