Verstandige manier om condensatie op ramen onder controle te houden

Hoe kan ik de condensatie op ramen onder controle houden

Het kan vervelend zijn om te zien dat de condensatie het zicht op wat er buiten gebeurt blokkeert. Het extra vocht in de ruimte kan een ongemakkelijke gebeurtenis zijn om te accepteren. Er is altijd wel iets wat je kunt doen als je te maken hebt met een extreem vochtig geval.

Lees meer over Condens op ramen binnenkant of buitenkant: Oorzaken

Tijdens de moessons of het koude winterseizoen is condensatie een terugkerend verschijnsel dat optreedt wanneer vochtige lucht in contact komt met een koel oppervlak. Ooit gemerkt dat de druppeltjes zich buiten een koud glas water vormen? Dat komt omdat de lucht niet zo gekoeld is als aan de andere kant of vice versa, waardoor het contact resulteert in vochtigheid.

ventilatierooster installeren

Wat is condensatie?

Wat is condensatie

Condensatie betekent letterlijk verandering in de fysieke toestand van de materie van een gasvormige naar een vloeibare toestand. Condensatie kan worden onderverdeeld in twee soorten - uitwendige condensatie en inwendige condensatie. Condensatie aan de buitenzijde ontstaat wanneer vochtige lucht in contact komt met koele oppervlakken zoals glas. Dit soort condensatie vindt plaats wanneer de temperatuur van het glas of een koel oppervlak lager is dan het dauwpunt van de lucht. Het wordt vaak gezien wanneer een koele nacht volgt op een warmere dag.

Aan de andere kant is er sprake van inwendige condensatie wanneer er sprake is van een te hoge luchtvochtigheid in een gesloten ruimte. Deze vochtigheid manifesteert zich in de vorm van condensatie op koudere plaatsen - normaal gesproken de ramen. Binnenshuis is de hoeveelheid condenswater recht evenredig met de hoeveelheid warme lucht in de behuizing. Hoe meer de warme lucht, hoe meer vocht deze vasthoudt en hoe hoger de condensvorming op een oppervlak. Raamcondensatie valt onder de categorie inwendige condensatie.

Manieren om condensatie op ramen te regelen

zo onvermijdelijk als het is in tijden van verhoogd vocht in de lucht voor de vorming van condensatie, zijn er manieren om de effecten hiervan tegen te gaan.

Ventilatieroosters

Ventilatieroosters die open en aanzienlijk groot zijn, moeten in huis worden gebruikt.

ventilatieroosters

Uitlaatventilatoren

Uitlaatventilatoren moeten worden gebruikt in de keuken, badkamer en wasruimte. Laat de afzuigventilator 15 tot 20 minuten na een douche lopen om overtollig vocht in de badkamer te helpen verwijderen. De ventilatoren van de keuken moeten de lucht naar buiten afvoeren.

De luchtbevochtiger uitschakelen

Alle luchtbevochtigers in huis moeten worden uitgeschakeld wanneer ze niet in gebruik zijn. Deze apparaten mogen niet overmatig worden gebruikt. Wanneer de temperatuur buiten koeler wordt, schakel dan alle luchtbevochtigers uit en gebruik in plaats daarvan ontvochtigers om het vochtgehalte te controleren.

Open haardkacheldampers openen

Bij woningen met open haarden moeten af en toe open haardkleppen worden opengelaten om een afvoerpad voor vochtig beladen lucht mogelijk te maken. Brandhout mag nooit gedroogd worden in het huis.

Het luchten uit het Huis

Het is aan te raden om overdag een hele woning een tijdje uit te luchten.

Geglazuurde ramen

Stormvensters of vervangingsvensters met dubbele of driedubbele beglazing moeten worden geïnstalleerd.

Heldere kanalen en ventilatieopeningen

De kanalen en ventilatieopeningen moeten vrij zijn van verstoppingen.

Luchtuitwisselingssysteem

Een luchtuitwisselingssysteem moet worden toegevoegd aan het verwarmingssysteem van een huis.

Installatie op de deur Planten

Planten moeten uit de buurt van ramen worden gehouden.

Overdekte bronnen van vochtigheid

Vochtigheidsbronnen zoals wateremmers, planten, visvijvers, enz. moeten worden afgedekt.

De afmetingen van de ramen zijn ook een belangrijke factor die verantwoordelijk is voor de condensatiesnelheid. Hoe groter de ruit, hoe groter de condensatiesnelheid.