Condensatie in dubbele beglazing

Condensatie in dubbele beglazing duidt er typisch op dat er een probleem is met de verzegelde eenheid van de ramen. Dit betekent dat een punt in de randafdichting van het raam is bezweken en dat er vocht in de vorm van condensatie binnenkomt. Deze vorm van vocht/condensatie in dubbele beglazing is vaak het teken dat de afdichting tussen het glas en het kozijn moet worden vernieuwd.

Lees meer over :Condens op ramen binnenkant of buitenkant: Oorzaken

WAT VEROORZAAKT CONDENSATIE IN DUBBELE BEGLAZING?

Bij dubbele beglazing zie je vaak condensatie omdat de oppervlaktetemperatuur van het raam koeler is dan de lucht in de kamer. Als de afdichting rond de dubbele beglazing is bezweken, is de warme lucht gevoelig voor het binnendringen van warme lucht in de spleet tussen de beglazingen. Wanneer deze warme lucht in contact komt met de koude lucht tussen de ruiten, condenseert ze. Dit is echter hetzelfde als condensatie bij ramen zonder dubbele beglazing, omdat bij dubbele beglazing de ramen zijn afgedicht en er dus nergens vocht naartoe kan ontsnappen.

Als dit onbehandeld blijft, kan het condenswater op het raam van het glas naar beneden glijden en op de muur eronder. Dit kan problemen veroorzaken zoals zwarte schimmel of zelfs de mogelijkheid van ernstiger problemen zoals natrot of droogrot. Condensatie in dubbele beglazing kan ook onaantrekkelijk zijn, omdat het uitzicht uit het raam 'beslaat'.

VOORKOMEN VAN CONDENSVORMING IN DUBBELE BEGLAZING

Ten eerste, om condensatie in dubbele beglazing te helpen voorkomen, controleert u regelmatig de afdichtingen rond uw ramen om er zeker van te zijn dat er geen defecten zijn. Om dit te doen, kunt u de rand van het raam controleren op eventuele openingen in de afdichtingskit door er met uw vinger overheen te gaan. Als u een breuk in de kit voelt, moet deze worden vervangen.

Om het optreden van condensvorming bij de dubbele beglazing tot een minimum te beperken, is het bovendien raadzaam om de hoeveelheid vocht in uw woning te helpen minimaliseren. Als er overtollig vocht in de lucht zit, zal het condenseren op koelere oppervlakken, dus u moet proberen dit overtollige vocht te verwijderen. Dit kan worden gedaan door ervoor te zorgen dat uw huis goed geventileerd is of u kunt ook een ontvochtiger gebruiken.

BEHANDELING VAN CONDENSATIE IN DUBBELE BEGLAZING

Als er condenswater in dubbele beglazing zit, dan is dit een teken dat de afdichtingskit is bezweken en dat betekent meestal dat deze vervangen of verzegeld moet worden. Als de ramen gedateerd zijn, kan het vervangen van de gehele unit worden aanbevolen, zodat hetzelfde probleem zich niet meer voordoet.