Hoe kan ik condensatie tegenhouden?

Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige technieken die u zelf kunt uitproberen om te voorkomen dat condensatievocht zich ontwikkelt tot een probleem in uw woning. Lees verder om onze lijst met aanbevolen GRATIS doe-het-zelf-tips te bekijken om condensatie tegen te gaan.

condensatie tegenhouden en stoppen

Helaas kunnen ernstige condensatieproblemen resistent zijn tegen deze eenvoudige oplossingen. Als dat het geval is dan kunt u onze condensatie oplossingen website bezoeken om te leren welke andere oplossingen u kunt gebruiken om condensatie tegen te gaan.

Hoe condensvorming op muren en plafonds tegen te gaan

Condensatie die herhaaldelijk op muren en plafonds verschijnt, is vaak een teken dat de situatie snel zal verslechteren tot het punt waarop u kunt beginnen te zien:

  • behang dat wegvalt of borrelt
  • onooglijk vochtige plekken
  • vlekken op behang en pleisterwerk

Dit gaat meestal gepaard met een aanhoudende vochtige en muffe geur en kan zelfs leiden tot de groei van zwarte schimmel aan de oppervlakte. Onze tips hieronder helpen u om condensatie op uw muren en plafonds tegen te gaan.

Houd uw ramen open om condensvorming tegen te gaan

Het is essentieel dat u voldoende luchtventilatie heeft zodat het vocht in de lucht buiten kan ontsnappen en zich niet ophoopt in uw huis. Met moderne bewoningsstijlen zoals dubbele beglazing is het moeilijker voor de lucht om vrij te bewegen in en uit uw woning. Daarom is het aan te raden om uw ramen zo veel mogelijk open te houden om extra lucht in het gebouw te laten stromen, vooral tijdens het koken, douchen en drogen van uw kleding.

Blokkeer geen luchtwegen, ventilatieopeningen, luchtstenen, druppelopeningen of schoorstenen van ramen of schoorstenen.

Zorg ervoor dat de luchtwegen van uw woning vrij zijn om de luchtstroom door uw huis mogelijk te maken. Door de luchtwegen vrij te maken, wordt voorkomen dat met vocht beladen lucht in de kamers wordt opgesloten en wordt voorkomen dat er vocht op uw muren condenseert. Het reinigen van luchtstenen met een flessenborstel eenmaal per jaar zal de ventilatie onder de vloer sterk verbeteren en de kans op houtrotend schimmelbederf, zoals droogrot en natrot, verminderen.

Druk de meubels niet tegen de muren.

Laat, indien mogelijk, een kleine ruimte van minstens 100 mm tussen uw muren en meubels zodat de lucht kan circuleren. Als de lucht blijft hangen en stagneert, kan dit leiden tot perfecte omstandigheden voor de vorming van zwarte puntvorm.

Droog uw kleding buiten - niet op radiatoren.

Droog uw kleding indien mogelijk buiten. Als dit niet mogelijk is, plaats ze dan in een afgesloten ruimte met het raam open.

Het drogen van kleding op radiatoren kan liters extra vocht toevoegen in uw huis. Als er geen ventilatie is, zal de vochtige lucht uiteindelijk in het pand ontsnappen en condenseren op koude oppervlakken zoals muren en plafonds. Ook als u een wasdroger heeft, zorg er dan voor dat de ontluchtingspijp buiten uw huis loopt, omdat dit ook een veel voorkomende oorzaak van condensatieproblemen kan zijn.

Hoe u condensvorming in de badkamer en keuken kunt tegengaan

Keukens en badkamers zijn berucht als de meest vochtige kamers in een huis. Onvermijdelijke dagelijkse activiteiten zoals douchen, koken en koken geven warme, vochtige lucht af in de ruimte die, als ze niet op de juiste manier worden behandeld, de kans op overmatige vochtproblemen kan veroorzaken die kunnen leiden tot problemen zoals zwarte schimmel.

De volgende stappen zijn bijzonder nuttig om condensatie in deze ruimtes tegen te gaan.

Verhoog de ventilatie

Door het openen van het raam kan warme lucht ontsnappen in plaats van zich te vestigen op ramen en andere koude oppervlakken. Als u een bad of douche neemt, is het aan te raden om een raam 20 minuten daarna open te houden om de lucht met vocht te laten ontsnappen.

In de keuken moet u ook de keukendeur gesloten houden, zodat de stoom niet naar andere ruimtes kan ontsnappen.

Veeg koude oppervlakken schoon

Als u merkt dat er waterdruppels zijn verzameld op oppervlakken zoals ramen of tegels, veeg de oppervlakken dan af met een absorberende doek die in de gootsteen kan worden uitgespaard. Dit voorkomt de opbouw van overtollig vocht in de kamer.

Veeg koude oppervlakken na een douche of bad schoon. Dit verwijdert overtollig vocht dat zich op koude oppervlakken heeft afgezet.

Hoewel het geen gratis doe-het-zelf oplossing is om condensatie tegen te gaan, kan het ook nuttig zijn om te lezen over ons warmteterugwinningsventilatiesysteem.

Hoe condensvorming op zolder of dak tegen te gaan

Het is mogelijk dat er vocht uw huis binnenkomt door beschadigde goten en regenpijpen waardoor de buitenmuur nat en koud wordt. Daarom is het belangrijk om lekken in uw dak te stoppen en ervoor te zorgen dat de dakgoten goed werken en niet beschadigd of verstopt zijn. Dit kan ook andere structurele problemen veroorzaken, zoals indringend vocht en natrot en droogrot.

Lees meer over condensatieproblemen op het dak

Professionele condensatiediensten voor huiseigenaren

Als u heeft geprobeerd onze aanbevelingen op te volgen, maar uw woning nog steeds de tekenen en symptomen van overmatige condensatie vertoont, dan is het raadzaam dat u het probleem bespreekt met een van onze condensatiespecialisten.

Peter Cox is marktleider in de branche met meer dan 65 jaar ervaring in het helpen van onze klanten om hun condensatieproblemen aan te pakken. Onze volledig opgeleide en gekwalificeerde inspecteurs zijn uitgerust met een verscheidenheid aan condensatieoplossingen om u te helpen uw eigendom in zijn natuurlijke, frisse en droge staat te herstellen. Klik op de onderstaande modules om meer te weten te komen over hoe wij u kunnen helpen.

Praat met een gekwalificeerde condensatie-expert

Als u de bovenstaande tips en hints hebt geprobeerd, maar toch nog steeds vindt dat uw huis wordt geplaagd door condensatie en vochtige problemen, dan zult u waarschijnlijk de diensten van professionals op het gebied van het behoud van onroerend goed nodig hebben.