De schade van een overstroming beperken

In België is de waterhuishouding over het algemeen goed op orde. Maar door ruimtegebrek wordt er tegenwoordig ook gebouwd op plaatsen, die bij zeer ernstige regenval of bij extreem hoge waterstanden in de rivieren de kans lopen om onder water te lopen. Als je een woning hebt waarbij het risico op overstroming aanwezig is, kun je beter tijdig voorzorgsmaatregelen nemen om de schade te beperken. Daarbij kun je denken aan tijdelijke maatregelen, maar het is verstandig om ook de inrichting en de infrastructuur van de woning eens kritisch te bekijken. Lees meer over het bestrijden van vocht.

Schade van een overstroming beperken door een slimme inrichting

De kans is groot dat de benedenverdieping en kelders bij een overstroming deels onder water komen te staan. Pas daar de inrichting op aan. Gebruik de ruimtes op de begane grond liefst niet als leefruimte. Gebruik daarvoor de bovenverdiepingen. Als dat niet mogelijk is, is het verstandig om elektrische apparaten, zoals een koelkast, vriezer, vaatwasser en wasautomaat niet op de grond neer te zetten. Zet ze op een hoge sokkel. Kies bij de inrichting voor licht meubilair, dat in geval van nood gemakkelijk in veiligheid kan worden gebracht. Gebruik voor de vloeren, de betimmering en de isolatie materialen die waterbestendig zijn.

afwerken voegen

Elektriciteit is levensgevaarlijk bij een overstroming

elektriciteit keuring

Als er water bij de stopcontacten en elektrische installaties komt is dat levensgevaarlijk. Door het water kun je een flinke schok krijgen. Als elektrische apparaten of installaties in contact komen met water lopen ze bovendien onherstelbare schade op. Je kunt je daar goed op voorbereiden. Zorg er in de eerste plaats voor dat de meterkast voldoende hoog boven de grond wordt opgehangen. Plaats stopcontacten ook voldoende hoog boven de grond en zet alle elektrische apparaten op sokkels of in hoge kasten. Als de kans op een overstroming van jouw woning groot is, is het de moeite waard om zelf een generator aan te schaffen. Want bij een overstroming valt vrijwel altijd de centrale stroomvoorziening uit.

Waterbestendige materialen kunnen overstromingen weerstaan

betonvloer gietvloer

Bij een slimme inrichting hoort ook de keuze voor materialen die niet worden aangetast door water. Vloeren van beton, vinyl of tegels hebben weinig last van water. Parket en vloerbedekking gaan onherroepelijk kapot als het nat wordt. Bij laminaat kun je geluk hebben dat de schade beperkt blijft. Ook voor het meubilair kun je het best waterbestendige materialen kiezen. Zorg ervoor dat meubels die niet tegen water kunnen gemakkelijk in veiligheid zijn te brengen. Als je de benedenverdieping gaat isoleren, kies dan voor harde isolatieplaten. Die kunnen prima tegen water.

isolatieplaten kunststof

Een overstroming voorkomen

Door de woning waterdicht te maken ben je soms in staat om een totale overstroming te voorkomen. Een hele simpele maar doeltreffende oplossing is een drempel voor de inrit. Wat ook helpt is de onderste meter van de buitenmuur impregneren met een vochtwerende coating of een waterafstotend impregneermiddel. Dan moet je wel eerst scheuren, barsten en kapot voegwerk herstellen. Om te voorkomen dat er door deuren en andere openingen water naar binnen stroomt zijn er speciale schotten verkrijgbaar, die je in enkele minuten kunt opzetten. En anders helpen de ouderwetse zandzakken ook prima.

Vocht zo snel mogelijk verwijderen

Als je woning in een risicogebied staat heb je af en toe een overstroming. Dat is heel vervelend, maar met de bovenstaande tips kun je je er goed tegen wapenen. En als de overstroming zo erg is dat de benedenverdieping onder water loopt is het zaak om dat water zo snel als mogelijk te verwijderen. De beste manier is om een pompinstallatie aan te schaffen. Die zet je bij voorkeur neer bij een putje in de kelder. Dat is het laagste punt van de woning, dus dan is die pomp het meest effectief.

kelder epoxy applicatie