Doorslaand vocht behandelen door hydrofuge

Doorslaand vocht is het binnendringen van hemelwater wat tegen de gevel slaat naar de binnenzijde van de woning. De hoofdoorzaak hiervan is een gevel die poreus is of beschadigd. Het is dan ook een probleem dat veel voorkomt bij oudere woningen waar al lange tijd niets aan de gevel is gedaan. De gevolgen van doorslaand vocht kunnen wel groot zijn. De binnenmuren zullen nat worden, vochtplekken kunnen ontstaan er je kunt last krijgen van schimmelvorming. Je woning zal minder comfortabel zijn en je zult meer energie verbruiken om de woning goed op te warmen. Een oplossing hiervoor is hydrofuge.

Wat is hydrofuge?

Hydrofuge staat ook wel bekend als het impregneren van de gevel. Er wordt een vloeistof of een gel op de gevel aangebracht. De gel zal zich door de poriën van het metselwerk dringen en daar uitharden en een bescherming bieden tegen doorslaand vocht. De vloeistof of gel zelf is onzichtbaar, dus je ziet er niets van. Het zal dus ook de kleur van de geven niet beïnvloeden. Wat je wel zul zien is dat hemelwater niet meer in het metselwerk trekt, maar dat de druppels op de stenen blijven en eraf druipen. Hydrofuge is vrijwel op alle soorten gevels van diverse steensoorten mogelijk. Een bijkomstigheid van hydrofuge is de vorming van een onzichtbaar filmlaagje over het metselwerk. Hierdoor is de gevel ook beschermd tegen vuil, algen en mossen die hierdoor niet meer aan de gevel zullen hechten. Een ander voordeel van hydrofuge is dat de gevel gewoon kan blijven doorademen. Dit is nodig zodat eventueel vocht wat nog in het metselwerk aanwezig is en woonvocht van binnen toch kan verdampen.

De voordelen van hydrofuge

  • Het is niet alleen een oplossing om het probleem met doorslaand vocht te verhelpen, het heeft ook een preventieve werking. Ook wanneer je geen last van doorslaand vocht hebt zal het de gevel waterdicht maken, zodat de kans om in de toekomst last van doorslaan vocht te krijgen flink afneemt.
  • Naast het voorkomen van doorslaand vocht beschermd het ook tegen hechting van vuil en mossen op de gevel. Hydrofuge helpt dus bij het proper houden van de gevel.
  • Hydrofuge heeft geen enkele invloed op de de thermische isolatie van de gevel. Dit blijft gewoon behouden en ook kan de muur gewoon blijven ademen.
  • Witte aanslag op de muur, ook we salpetervorming genoemd, is een gevolg van vochtige muren. Met hydrofuge is salpetervorming te voorkomen.

Voorbereidingen

Begin nooit zomaar met het hydrofuge, maar laat de gevel eerst grondig inspecteren. De gevel mag namelijk niet te beschadigd zijn of te vuil zijn. Als er voegen ontbreken of scheuren in bakstenen zitten, zal dit eerst gerepareerd moeten worden. Het aanbrengen van de vochtwerende gel heeft anders geen zin. De gevel zal ook grondig gereinigd moeten worden. Als er namelijk een dikke vuillaag of mos op de muren zit, zal de gel of vloeistof in het vuil gaan trekken en niet in de muur. Houdt dus rekening dat je naast de kosten voor hydrofuge ook kosten maakt voor reparatie en reiniging van je gevel.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.