Drainage bij het huis: welke kosten zijn er te verwachten?

drainage kosten

Droogte heerst zelden in de grond: regenwater sijpelt van bovenaf door de grond, grondwater stijgt van onderaf. In sommige gevallen kan de constant vochtige grond problematisch zijn als u droge keldermuren wilt hebben. De kosten van een drainagesysteem dat het water van de grond weghoudt van de muren wordt in het interview uitvoerig toegelicht door de kostencontrole-expert.

Vraag: Wat kost een afwateringssysteem rond het huis?

Kostencontrole expert: Natuurlijk is het moeilijk te zeggen in algemene termen - de lokale omstandigheden verschillen van huis tot huis, en dat geldt ook voor de noodzakelijke werkzaamheden.

Natuurlijk is het belangrijk om onderscheid te maken tussen

  • je doet de afwatering zelf of
  • laat een gespecialiseerd bedrijf het afvoersysteem installeren

Eenvoudige drainages zijn klassieke zelfbouwprojecten. Technisch gezien is de uitvoering niet ingewikkeld, fouten kunnen gemakkelijk worden vermeden met een beetje vakkennis en professionele begeleiding.

Een doe-het-zelf-afvoer veroorzaakt meestal materiaalkosten in de orde van grootte van 4 EUR per m tot 12 EUR per m afwateringslengte. Voor gecompliceerde afwateringsontwerpen en noodzakelijke speciale accessoires kunnen de kosten in individuele gevallen echter hoger uitvallen.

drainage uitgraafwerken
Voor werkzaamheden die door een professional worden uitgevoerd, bedragen de kosten ongeveer 50€ per meter.

De kosten zijn beduidend hoger voor de afwatering die door een specialist wordt uitgevoerd. In de praktijk kan men meestal ongeveer 40 EUR per m tot 70 EUR per m afwateringslengte berekenen, inclusief alle werkzaamheden. Afhankelijk van de lokale omstandigheden en het ontwerp van de afwatering kan dit echter ook sterk variëren.

Uit deze informatie blijkt dat het zeker de moeite waard is om zelf de afwatering rond het huis aan te leggen als u kosten wilt besparen. Daarachter zit echter ook een aanzienlijke hoeveelheid werk die men bereid moet zijn te dragen.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Rondom een vrijstaande woning wordt een afvoersysteem geïnstalleerd. De totale lengte van de afvoer is 48 m. Er worden 4 schachten geïnstalleerd. Een gespecialiseerd bedrijf voert alle werkzaamheden volledig uit.

WerkPrijs
Loon en gebruik van machines (minigraafmachines)1.980 EUR
Materiaal buizen171 EUR
Materiaal vlies58 EUR
Materiaal mangaten396 EUR
11 t steentjes voor coating9 EUR
Totale kosten2.614 EUR
Kosten per lopende meter54,46 EUR per m

Dit is slechts een enkel kostenvoorbeeld voor zeer specifieke werkzaamheden op een specifieke bouwplaats. In andere gevallen kunnen de kosten aanzienlijk variëren, vooral als de lokale omstandigheden anders zijn.

Ons kostenvoorbeeld laat echter al duidelijk zien dat de kosten voor de werkprestaties boven het gemiddelde liggen. Vooral in dergelijke gevallen, waarin de lonen aanzienlijk hoger zijn dan de kosten voor het gebruikte materiaal, is de zelfbouw natuurlijk bijzonder de moeite waard.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten voor de afwatering in de praktijk afhankelijk?

Kostencontrole expert: Hier spelen heel andere factoren een rol:

drainage systeem
De kosten zijn afhankelijk van veel verschillende factoren
  • de lengte van de afvoer
  • de plaatselijke omstandigheden (bv. ligging op een helling, perswater, enz.)
  • de gegeven bodemgesteldheid en de vegetatie op de plaats van de geplande afwatering
  • de toegankelijkheid van de plaats waar de afvoer moet worden geplaatst
  • het exacte ontwerp van de afvoer (bijv. extra platen op de huismuur, kwelschacht, afvoer naar een nabijgelegen rioolbuis, enz.)
  • hoeveel eigen werk er wordt (of kan worden) gedaan in de aanleg van de riolering

Het technisch zinvolle ontwerp van een afwateringssysteem kan van geval tot geval sterk verschillen, zodat er navenant hoge kostenverschillen kunnen ontstaan.

In ieder geval is het raadzaam om vooraf te informeren naar het technisch noodzakelijke ontwerp en vervolgens verschillende aanbiedingen van verschillende gespecialiseerde bedrijven met elkaar te vergelijken. In de praktijk kunnen er ook aanzienlijke kostenverschillen zijn van bedrijf tot bedrijf.

Vraag: Wat kunt u globaal berekenen voor de door de specialist uit te voeren werkzaamheden?

Kostencontrole-expert: Voor eenvoudige afwateringswerkzaamheden zonder grote extra inspanningen of technische voorzieningen kunt u een vuistregel gebruiken:

Lengte van de afwatering x 22 EUR + aantal kwelschachten x 350 EUR = geschatte kosten van de afwatering

Dit geldt voor werkzaamheden die door gespecialiseerde bedrijven worden uitgevoerd. In de praktijk levert dit al een goede, ruwe schatting op van de totale kosten voor eenvoudige ontwatering. Het omvat ook de arbeidskosten die gespecialiseerde bedrijven gewoonlijk in rekening brengen.

Vraag: Wat zijn de zuivere materiaalprijzen voor zelfbouw?

Kostencontrole expert: Hier hangt het altijd een beetje af van waar je het materiaal vandaan haalt en in welke hoeveelheden.

afwateringsbuizen
Afwateringsbuizen zijn beschikbaar vanaf slechts 1€ per meter

Afvoerleidingen met DN 100 kosten tussen 1 EUR en 4 EUR per m, afhankelijk van het ontwerp kan dit in sommige gevallen ook duurder zijn. U moet hier echter altijd aandacht besteden aan de kwaliteit.

Voor afwateringsvlies, dat in veel verschillende uitvoeringen verkrijgbaar is, moet u meestal rekenen vanaf ongeveer 0,50 EUR per m². Dit kan echter sterk variëren, afhankelijk van welk vlies u gebruikt.

De prijzen voor grind variëren sterk van regio tot regio - gespecialiseerde bedrijven rekenen vaak zeer lage kosten van ongeveer 1 tot 2 euro per ton, maar als particuliere klant kan dit gemakkelijk 10 euro per ton of meer zijn.

Naast al deze kosten kunnen er ook leveringskosten zijn, en voor grotere hoeveelheden kunt u mogelijk kortingen krijgen. De prijsverschillen van het materiaal zijn zeer groot, daarom is een vergelijking van prijzen en kwaliteit vooraf ten zeerste aan te bevelen.

Vraag: Is het mogelijk om de kosten te verlagen door het doen van eigen werk?

Kostencontrole expert: Dat is heel goed mogelijk. Wie de kostbare grondwerken zelf uitvoert - eventueel ook volgens de instructies en specificaties van het bedrijf - kan vaak al een groot deel van de kosten besparen.

De uitvoerende onderneming is dan nog steeds aansprakelijk voor de technische uitvoering van de afvoer zelf, zodat er geen problemen zijn met de verzekeringsmaatschappij in geval van gevolgschade en de onderneming nog steeds aansprakelijk is in geval van een onjuiste uitvoering.

In veel gevallen is dit de voordeligste optie, die zowel technisch veilig als toch kosteneffectief is.