Waterkering muur: plaatsen, prijs & voordelen
Opstijgend vocht kan een groot probleem zijn voor een woning. Vooral wanneer een woning niet voorzien is van een waterkering in de muur, kan het opstijgend grondvocht alle ruimte krijgen om de muur aan te tasten. Het plaatsen van een waterkering als vochtbestrijding tegen opstijgend grondwater kan een oplossing zijn om het probleem van opstijgend vocht tegen te gaan.
Wanneer is waterkering tegen opstijgend grondwater nodig?
Waterkeringen kun je op verschillende wijzes aanbrengen om vochtvrij te wonen. Voor opstijgend vocht is een waterkerende laag in de muur de beste oplossing. Een waterkering in de muur aanbrengen werd vanaf de jaren 80 standaard voor nieuwbouwwoningen. Oudere woningen zijn meestal nog niet voorzien van een waterkering of waterkerende bescherming met behulp van een vochtwerende laag in de muur. Ook kan het voorkomen dat waterkeringen die reeds aangebracht zijn, vervangen moeten worden door een nieuwe waterkering. Een woning zonder waterkering zal last krijgen van het opstijgend grondvocht en de muren worden aangetast. Vochtplekken en schimmels zullen het pleisterwerk van je muur aantasten. Naast aangetast pleisterwerk is het opstijgend vocht ook slecht voor de gezondheid van de bewoners. Een waterkerende en vochtwerende bescherming is dan ook nodig. Let er dus goed op of je in een oude woning woont. De kans is aanwezig dat je geen waterkering hebt.
Voordelen van een waterkering in de muur
- Je hebt absolute garantie dat je huis vochtvrij is nadat de waterkering aanbracht is.
- De muur voorzien van een waterkering is een definitieve en de beste oplossing.
- Het is duurzaam. Met de huidige waterkerende vochtschermen hoef je nooit meer bang te zijn voor opstijgend vocht.
Nadelen van een waterkering in de muur
- Het plaatsen van een waterkering plaatsen leidt tot grote breekwerken. Het is dus handig om dit te doen wanneer je toch al een renovatie met breekwerken voorzien hebt.
- De prijs voor het plaatsen van een vochtwerende laag is hoger dan het injecteren van muren. Prijzen zullen per specialist wel kunnen verschillen en de prijs is afhankelijk van de dikte van de muur.
Werkwijze voor plaatsen van een waterkerende laag
De werkwijze voor het aanbrengen van een waterkering met waterkerende laag in de vorm van vochtwerende vochtschermen vergt veel breekwerken. Laat dit dan ook door een specialist uitvoeren. Op enkele centimeters boven de vloerpas worden in de muur sleuven gemaakt, maar soms haalt men ook de tweede laag bakstenen uit de muur. De werkwijze is afhankelijk van de specialist. In de ontstane ruimte worden vochtwerende vochtschermen geplaatst. Een vochtscherm kan roofing zijn, maar ook van kunststof. Het ene vochtscherm overlapt het andere vochtscherm, om naden te voorkomen waardoor toch nog opstijgend grondvocht door zou kunnen komen. Dit vochtscherm is de waterkerende laag die de woning beschermd tegen opstijgend vocht. Je hebt nu een goede en betrouwbare waterkerende oplossing in je muur en het probleem van opstijgend water in de muur is met deze waterkering definitief verdwenen.
Prijzen voor een waterkerende laag
De prijzen van vochtbestrijding om een vochtwerende laag in de muur aan te brengen liggen hoger dan andere manieren om een waterkering te plaatsen, zoals injecteren. Ook het vele werk dat met het aanbrengen van een waterkering gemoeid is doet de prijs stijgen. Ga voordat je besluit een waterkerende bescherming te plaatsen, goed de prijzen per specialist vergelijken. Omdat per woning de afmetingen verschillend zijn wordt de prijs uitgedrukt per lopende meter. Ook zijn de prijzen afhankelijk van de dikte van de muur. Gemiddeld bedraagt de prijs voor een waterkerende laag € 75,- tot € 150,-. Offertes vergelijken is belangrijk, maar ga niet enkel voor de prijs, maar ook voor het vakmanschap en de kwaliteit van de specialist. Kijk zeker eens of je in aanmerking komt voor een premie.