Drie FAQ’s over vocht

Dat vocht schade kan veroorzaken aan woningen weten de meeste woningeigenaren wel. Maar veel verder gaat de kennis van vochtproblemen bij de meeste mensen niet. Ze merken wel dat het minder prettig wonen is als het binnen erg vochtig wordt. Maar wanneer moet je ingrijpen? Welke opties zijn er om vochtproblemen op te lossen? Hoe kan ik achterhalen waardoor de vochtproblemen door worden veroorzaakt? Hoe kom ik er achter of het vochtgehalte in de muren van mijn woning zo hoog is dat ik in actie moet komen? Op een aantal van die vragen wordt in dit artikel ingegaan. Lees meer over vochtproblemen

Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis offerte.

Is het vochtpercentage in de muren te meten?

Constateren dat er vocht in de muren zit is niet zo moeilijk. Dan ontstaan er natte plekken op de binnenmuren, ramen raken snel beslagen en er zal schimmel ontstaan. Op zich is dat al geen prettige woonomgeving en dat kan een reden zijn om de vochtproblemen aan te pakken. Voor een goede behandeling moet je weten hoeveel vocht zich in de muren heeft opgehoopt. Dat kan op een aantal manieren worden gemeten. Er zijn tests verkrijgbaar waarmee je dat als woningeigenaar zelf kunt doen. Maar het is twijfelachtig of die tests wel betrouwbaar zijn. Je kunt beter een erkend bureau inschakelen.

calciumcarbidetest

De test die professionals liefst gebruiken is de calciumcarbidetest. Dan wordt er een gaatje geboord tot in het midden van de muur. Het gruis dat bij het boren vrij komt wordt opgevangen en in een metalen koker met carbuurgas gedaan. Door de chemische reactie die optreedt is een goede inschatting te maken van het vochtgehalte in de muur. Die meting alleen volstaat niet. Ook de leeftijd van de woning, de plek, omgevingsfactoren, etc. hebben invloed op de meetwaarde. Voor een exacte bepaling van het vochtgehalte in een muur is een uitgebreide analyse nodig, waarin al die factoren worden meegenomen.

Hoeveel tijd kost het voordat muren droog zijn?

protimeter aquant

Woningbezitters die hun muren tegen vocht hebben laten behandelen willen graag weten na hoeveel tijd de muren helemaal zijn opgedroogd. De muren drogen op doordat het vocht verdampt. Het is afhankelijk van een aantal omgevingsfactoren hoe lang dat duurt. Welk seizoen is het? Krijgt de muur direct zonlicht? Kan er voldoende wind om de woning heen waaien? Ook de dikte en de soort bakstenen hebben invloed op de droogtijd. Een voorspelling is dus heel moeilijk te geven. Algemeen wordt er van uitgegaan dat een vochtige muur ongeveer 2 á 3 centimeter per maand kan opdrogen.

Hoe is opstijgend vocht het best tegen te gaan?

injecteren tegen vocht

Opstijgend vocht wordt veroorzaakt doordat de waterkering tussen de fundering en de buitenmuur niet goed is aangebracht of is beschadigd. De waterkering bestaat uit een isolerende folie, die tussen de fundering en de buitenmuur wordt gemetseld. Een kapotte waterkering kun je vervangen door een rij bakstenen over een lengte van een meter en de volledige dikte van de muur weg te kappen, daar nieuwe folie te plaatsen en de stenen met snelcement terug te plaatsen. Dat kan niet bij elke woning. Als alternatieve aanpak wordt vaak besloten om de muren te injecteren met een waterafstotend product.