Door vochtoverlast een hogere verwarmingsfactuur

Op bouwforums en in blogs zijn regelmatig verhalen te lezen dat vochtoverlast kan leiden tot een hogere energierekening. Voor een leek lijkt dat onwaarschijnlijk en wordt het misschien beschouwd als een verkooppraatje. Maar hoe zit het nu werkelijk? Deskundigen bevestigen dat er inderdaad een verband is tussen de vochthuishouding in je woning en de hoogte van de energierekening. Maar hoeveel betaal je dan meer? En waardoor stijgt de energierekening? In dit artikel proberen we die vragen te beantwoorden. Klik hier voor meer informatie over vochtproblemen

vochtbestrijding vocht

Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis offerte.

Natuurkundige verklaring voor de effecten van vochtoverlast

Als je vochtoverlast hebt zal er water condenseren op de ramen, muren worden vochtig, en er ontstaan schimmels. Een deel van dat vocht wordt opgenomen door de lucht in je woning, waardoor die een hoog vochtigheidsgehalte krijgt. Uit natuurkundige studies blijkt dat het meer energie kost om een bepaalde hoeveelheid vochtige lucht op te warmen dan diezelfde hoeveelheid droge lucht. Dat komt doordat vochtige lucht zwaarder is dan droge lucht. Daardoor heeft vochtige lucht een lagere kinetische energie. Dat wil zoveel zeggen als dat de luchtmoleculen moeilijker in beweging zijn te krijgen. Ofwel simpel gezegd is vochtige lucht trager, waardoor de warmte zich minder gemakkelijk door een ruimte verspreid.

Vochtoverlast zorgt voor een lagere gevoelstemperatuur

condensatie en schimmel

Een tweede oorzaak van een hogere energierekening in woningen met vochtoverlast heeft te maken met het gedrag van de bewoners. Vochtige lucht van 20 graden voelt minder warm aan dan droge lucht van 20 graden. In een vochtige ruimte voelt het dus kouder aan. In de weerkunde wordt dan gezegd dat de gevoelstemperatuur lager is dan de werkelijke temperatuur. Doordat we het bij 20 graden al koud hebben wordt de thermostaat 1 of 2 graden hoger gedraaid. Daardoor moet de verwarming langer branden. Om hetzelfde warmtegevoel te krijgen moet vochtige lucht een paar graden hoger worden verwarmd. Daardoor stijgt de energierekening.

Hoeveel hoger wordt de energierekening bij vochtoverlast?

Sommige weblogs beweren dat de energierekening in een vochtige woning wel 20% hoger kan uitvallen. Volgens onderzoekers is dat een realistische schatting, al hangt het er wel vanaf in welke ruimtes in de woning er sprake is van vochtoverlast. Als dat alleen in de slaapkamer is zal de energierekening niet zo heel sterk stijgen. Want slaapkamers worden minder intensief verwarmd dan andere ruimtes. Als er sprake is van vochtoverlast in de woonkamer is een schatting van 20% wel realistisch. Want als je de verwarming 1 graad hoger zet zal de energiefactuur gemiddeld met 7% stijgen.

Zelf controleren op vochtoverlast

vochtproblemen opstijgend vocht

Vochtoverlast leidt dus tot een hogere energierekening en zorgt voor een minder prettig binnenklimaat. Om erachter te komen of er in jouw woning sprake is van vochtoverlast kun je een paar eenvoudige testjes doen. Houd ten eerste goed in de gaten of er veel en vaak water condenseert op de ramen. Als je voldoende ventileert zijn natte ramen meestal een indicatie van vochtproblemen. Wrijf ook eens over de muren. Als die koud aanvoelen is dat ook een teken van mogelijke vochtproblemen. Als pleisterwerk loslaat en verf begint af te bladderen weet je wel bijna zeker dat er sprake is van vochtoverlast. Dan moet je zeker actie ondernemen.