Renovatieplannen mis deze budgettips niet

Het klinkt aantrekkelijk: je koopt een woning en gaat die renoveren. Op die manier krijgt het huis meerwaarde en wordt het de woning van jouw dromen. Je komt dan in een bezit van een aantrekkelijk huis, waar je een heel schappelijke prijs voor hebt betaald. Het kopen van een huis dat eerst moet worden opgeknapt is echter wel een risico. Want je moet voorkomen dat je de controle over de kosten verliest. Dat kan alleen als je voorafgaand aan de aankoop van de woning een goede inschatting hebt gemaakt van de renovatiekosten. Maar hoe doe je dat? Hier volgen enkele tips. In dit artikel lees je meer over vochtproblemen.

slaapkamer vocht

Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis offerte.

Dankzij een goede inspectie controle over de kosten

Voordat je besluit om een woning te kopen ga je langs voor een bezichtiging. Want je wilt weten in welke conditie het huis is, of de indeling voldoet aan je wensen, of de woning in een aantrekkelijke omgeving ligt, etc. Zo’n inspectie is belangrijk, want ook al ben je van plan om een flinke renovatie uit te voeren; je wilt liever niet tegen onverwachte dingen aanlopen als je de woning eenmaal hebt gekocht. Om zeker te zijn dat je iets over het hoofd ziet en de controle over de kosten kwijt raakt is het verstandig om een bouwkundige mee te nemen.

Vijf grote kostenposten bij een renovatie

schade pleisterwerk vocht

Om controle over de kosten te houden moet je weten welke de werkzaamheden je tijdens de renovatie wilt laten uitvoeren. De vijf soorten werkzaamheden die het meeste kosten zijn ruwbouw en het verhelpen van vochtproblemen, werk aan het dak, muren pleisteren, installaties en timmerwerk. Als je een bouwkundige meeneemt naar de bezichtiging zal hij voor je op een rij zetten wat er allemaal moet gebeuren aan de woning. Hij kan ook een inschatting geven van de kosten die daarmee gemoeid zijn. Dat is de eerste stap om controle over de kosten te houden.

Als leek inschatten of renovatie een reële optie is

Als je geen bouwkundig adviseur meeneemt naar een bezichtiging kun je als leek ook wel een indruk krijgen van de werkzaamheden die er moeten worden gedaan. Dat begint al bij aankomst. Hoe is de algemene staat van het gebouw? Als het er verwaarloosd uitziet is dat reden voor voorzichtigheid. De aanwezigheid van vocht moet ook alarmbellen laten rinkelen. Het oplossen van vochtproblemen kan behoorlijk kostbaar zijn. Als laatste beoordeel je de conditie van het dak, want ook dakherstel kan ervoor zorgen dat je de controle over de kosten kwijt raakt.

renovatie na vochtproblemen

Pas op voor bouwkundige beperkingen

Een laatste voorzorgsmaatregel die je moet nemen voordat je tot aanschaf van de woning overgaat is bij de gemeente informeren of er bijzondere vergunningen zijn waar je je aan moet houden. Want als je bijvoorbeeld een dakkapel of tuinschuur wilt plaatsen en dat mag niet heb je een probleem. Maar als de woning naar je zin is, als je denkt dat er een reële inschatting is gemaakt van de impact van de renovatie en als de vergunningen in orde zijn heb je controle over de kosten. Dan staat er niets meer in de weg om de woning te kopen.