Hoe renoveer je een door droogrot geteisterde kelder?

droogrot in kelder

De droogrot "Serpula lacrymans" is een van de meest gevreesde schimmelsoorten die uw huis kan besmetten. Hoe kom je ervan af? Onze expert heeft het antwoord.

We zijn gecontacteerd door een ongelukkige huurder die een probleem heeft: "Hoe ontsmet je een kelder die is besmet met spons?"

De Housing Happiness experts geven antwoord:

Wat u moet doen om een met een spons besmette kelder te saneren, hangt af van wat voor soort schimmel of spons uw kelder is besmet. Het volgende kan zich voordoen:

  • Echt droogrot (Serpula lacrymans)
  • Bruine kelderspons of bruine wrattenspons (Coniophora puteana)
  • Witte poriënspons (Fibroporia vailantii, Antrodia sinuosa, Poria placenta).

Om de plaag effectief te kunnen bestrijden, moet de schimmelsoort op betrouwbare wijze worden geïdentificeerd voordat met een herstelactie wordt begonnen. Dit is zelfs voor deskundigen nauwelijks mogelijk, omdat de afzonderlijke schimmelsoorten gemakkelijk met elkaar verward kunnen worden. Alleen een moleculair-biologische bepaling (DNA-analyse) in een speciaal laboratorium kan u zekerheid geven.

Bestrijding van echt droogrot

Het droogrot is het gevaarlijkste ongedierte. Het tast niet alleen het hout aan, maar ook het metselwerk. Zijn mycelium kan zich over meerdere meters verspreiden. Het blijft groeien, ook al is de muur ontvochtigd. Het kan jaren van droogte overleven en tast ook gezond hout en metselwerk aan.

Het droogrot kan in rijtjeshuizen van het ene huis naar het andere migreren, zelfs in gebieden die droog zijn. Het kan metselwerk besmetten zonder dat het van buitenaf zichtbaar is. Aantasting door droogrot kan ertoe leiden dat het metselwerk voortdurend moerasachtig en onstabiel wordt.

Vanwege het gevaarlijke karakter ervan moet een besmetting met droogrot in de meeste deelstaten worden gemeld bij de verantwoordelijke toezichthoudende instantie voor de bouwsector. Alleen gecertificeerde gespecialiseerde bedrijven (met bewijs van expertise!) mogen renovatiemaatregelen uitvoeren. Aangetaste bouwmaterialen moeten als gevaarlijk afval worden afgevoerd. Saneringsmaatregelen bij eigen werkzaamheden zijn meestal niet toegestaan.

Bruine kelderspons, bruine wrattenspons, witte poriënspons

De controle van deze champignonsoorten laat je best over aan een gecertificeerd gespecialiseerd bedrijf. Maar je mag ze ook zelf bestrijden. U moet de volgende principes in acht nemen:

  • Aangetast hout kan niet worden behandeld met houtconserveringsmiddelen. Het moet volledig worden verwijderd, 50 centimeter naar elke kant buiten het besmette gebied.
  • Oude, rotte gipsen moeten worden verwijderd en vervolgens worden vervangen door kalkmortel.
  • Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid in de kelder laag is. Dit wordt bereikt door een constante, voldoende en effectieve ventilatie van de kelder.