Schimmel in kelder

Schimmel in een kelder is het niet ondenkbaar dat u vroeg of laat met een soortgelijk vochtprobleem te maken krijgen. De kelder is vaak een vochtige ruimte met onvoldoende ventilatie. Op deze manier blijft het vocht in de kelder hangen en kunnen schimmels heel goed groeien. Het is om die reden zeer belangrijk om de problemen met vocht, weinig ventilatie en schimmelvorming in de kelder op een krachtige manier aan te pakken. Schimmel in de kelder kan ontstaan bij zowel doorslaand vocht als opstijgend vocht en komt ook voor op andere plekken in huis waar de luchtvochtigheid te hoog is, zoals de badkamer. Lees snel verder om meer te weten te komen over de verschillende oorzaken ervan en over de beste manier om ze op te lossen via een goede vochtbestrijding.

Uw kelder vormt de ideale voedingsbodem voor schimmel

Kelders zijn vaak koud en vochtig en hebben veelal te maken met condensatie. Deze condensatie kan niet ontsnappen en dus valt het neer op de muur en bijvoorbeeld de leidingen. Hier creëren ze een perfecte broedplaats voor tal van schimmels. Condensatie is overigens slechts één van de vele veroorzakers van vochtige kelderruimtes. In ons speciale artikel over de diverse oorzaken van de vochtige kelder met schimmel leest u hier meer over.

Wat gebeurt er als u schimmel in uw kelderruimte heeft?

Schimmel kan leiden tot allerlei narigheid. Hoe groot het probleem voor u kan worden, hangt af van diverse factoren, zoals de manier waarop u uw kelderruimte gebruikt. Indien u de kelder vooral gebruikt voor de opslag van spullen zijn de gevolgen nog niet al te groot. Wel kunnen de schimmels zich in deze spullen vastzetten. Denk hierbij onder meer aan houten kratten waar het weer in komt of uw kartonnen dozen met kerstversiering, die flink onder de schimmel komen te zitten. Op den duur zal de schimmel flinke schade toebrengen aan deze spullen.

In plaats van opslagruimte kan uw kelder ook dienen als hobbyplek, muziekruimte of speelkamer voor de kinderen. U moet er zeker dan niet aan te denken dat er grote problemen met schimmels ontstaan! Het is beslist geen pretje om een vochtprobleem met schimmels te ontwaren in een kelder die veel gebruikt wordt. Niet alleen ruikt u er een muffe geur, maar ook kan de schimmel op de longen slaan en zo zorgen voor gezondheidsklachten bij uzelf en uw dierbaren. Tevens kunnen er vochtplekken ontstaan op zowel de vloer als de muren van de kelder en kunnen de elektriciteitskabels aangetast worden. U doet er dan ook goed aan om bij een probleem met vocht en/of schimmels in de kelder zo snel mogelijk actie te ondernemen via vochtbestrijding.

Verwijderen schimmel kelder direct en zorg voor ventilatie

Wanneer u last heeft van een vochtprobleem zoals vochtige schimmels in uw kelderruimte, is het van het grootste belang deze schimmelvorming zo snel mogelijk te verwijderen. Soda, chloor of speciale anti-schimmelmiddelen zijn perfect om plaatselijk schimmelvorming te verwijderen. Daarnaast moet de bron van het vochtprobleem en de schimmel worden aangepakt. Hiertoe zult u de precieze veroorzaker van het vochtprobleem moeten lokaliseren en vervolgens aanpakken. Om te voorkomen dat de schimmelsporen hierbij vrijkomen, dient u altijd water te gebruiken bij het verwijderen van de schimmel. Zo ademt u geen schadelijke sporen in en voorkomt u klachten met uw persoonlijke gezondheid. Na het verwijderen van de aanwezige schimmel en schimmelsporen doet u er goed aan om de kelder goed te ventileren. Dit kan zowel via natuurlijke verluchting als via een vorm van mechanische ventilatie.

schimmel in kelder vochtprobleem

De eerste stap: het aanpakken van het vochtprobleem

Het is belangrijk om helder te hebben wat de exacte oorzaak is van het vochtprobleem in uw kelder, want alleen zo zult u weten of het probleem eenvoudig of lastig kan worden opgelost. Een vochtprobleem dat ontstaat door regen die naar binnen komt, laat zich zeer gemakkelijk oplossen. U hoeft dan slechts het raam te vervangen of te isoleren. Gaat het bij uw vochtproblemen om scheuren, een slecht afvoersysteem, een zeer natte keldervloer of grondvocht? Dan is de oplossing net even wat lastiger. U kunt het vocht in uw kelder op twee manieren bestrijden.

  • De eerste methode is kelderdichting. Hierbij zal uw kelderruimte op dezelfde wijze worden afgewerkt als alle andere ruimtes in huis. Deze methode is vooral ideaal voor kelders die veelvuldig gebruikt worden, bijvoorbeeld als speelkamer of hobbyruimte. Hier kunt u meer te weten komen over kelderdichting.
  • Drainage is een andere manier om vochtproblemen in de kelder tegen te gaan. Via een geavanceerd drainagesysteem wordt al het overtollige water uit de kelder weggevoerd, zodat de ruimte direct een stuk droger wordt en de vochtproblemen als sneeuw voor de zon kunnen verdwijnen. Lees hier verder over de drainage-methode.

We begrijpen goed dat u wilt weten waar u aan toe bent, ook voor wat betreft de kosten. Vraag via onze website gratis meerdere offertes aan van vochtexperts in uw regio. Zij helpen u om het vochtprobleem (zoals opstijgend vocht) op te sporen en vervolgens doeltreffend aan te pakken. Nadat ze u een goed advies gegeven hebben, gaan ze aan het werk om de aanwezige schimmel in uw vochtige kelderruimte volledig te verwijderen.

De tweede stap: ventilatie van de kelder

Zodra uw kelderruimte geheel van vocht ontdaan is, dient u de ruimte goed te ventileren. Deze ventilatie is mogelijk op twee manieren.

  • Natuurlijke ventilatie bestaat uit het openzetten van het kelderraam en/of het ventilatierooster, zodat de vochtige lucht kan ontsnappen en droge lucht naar binnen kan komen.
  • Mechanische ventilatie loopt via een systeem met een ventilator, waarbij de vochtige lucht eveneens uit de kelder wordt verdreven. Het resultaat is een kelder zonder vochtproblemen, waar u naar hartenlust gebruik van kunt maken.

Meer informatie over de diverse vormen van ventilatiesystemen in vochtige kelders vindt u hier.

schimmel in kelder belang ventilatie

Vochtprobleem in uw kelder doeltreffend verhelpen

Bij vochtige kelder schimmel of een ander vochtprobleem is het vaak lastig om erachter te komen wat nu precies de bron is. Schakel daarom tijdig een vochtexpert in. Hij beschikt over de benodigde kennis en apparaten om de oorzaak van het vochtprobleem op te sporen en de juiste vochtdiagnose te stellen.

Vochtbestrijding: vraag nu meerdere offertes aan

Een erkend en ervaren bedrijf in vochtbestrijding zorgt ervoor dat de werken op de juiste manier worden uitgevoerd. U kunt via het offerteformulier eenvoudig en snel offertes aanvragen van de beste vakmensen uit uw buurt. De offertes en het advies zijn geheel gratis en stellen u in staat om goed te vergelijken en te besparen op de vochtbestrijding in uw kelder.