Schimmel in kelder verwijderen, bestrijden, behandelen en oplossen

Heeft u onlangs te maken gehad met een overstroming in uw kelder als gevolg van loodgieterij, een beschadigde fundering, lekkende apparaten of slecht weer? Wordt u nu geconfronteerd met een schimmel in de kelder dat te groot is om zelf aan te pakken? Dan hoeft u zich geen zorgen te maken.

kelder schimmel

Terwijl de kosten van schimmel in kelder verwijderen eng kunnen lijken, kunt u de kosten sterk verminderen, tijd besparen en de frustratie minimaliseren door het inhuren van een gecertificeerd schimmelverwijderingsbedrijf zoals Vochtbestrijding Snel.

We hebben jaren ervaring met het verwijderen van schimmel in kelders. We weten hoe we schimmel effectief kunnen reinigen, terwijl we zoveel mogelijk van uw spullen besparen en de kosten voor het verwijderen van de schimmel in de kelder laag houden. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over onze uitgebreide kelder schimmel saneringsdiensten. Zodat we je in contact kunnen brengen met de juist personen.

Schimmel in een kelder is het niet ondenkbaar dat u vroeg of laat met een soortgelijk vochtprobleem te maken krijgen. De kelder is vaak een vochtige ruimte met onvoldoende ventilatie. Op deze manier blijft het vocht in de kelder hangen en kunnen schimmels heel goed groeien. Het is om die reden zeer belangrijk om de problemen met vocht, weinig ventilatie en schimmelvorming in de kelder op een krachtige manier aan te pakken. Schimmel in de kelder kan ontstaan bij zowel doorslaand vocht als opstijgend vocht en komt ook voor op andere plekken in huis waar de luchtvochtigheid te hoog is, zoals de badkamer. Lees snel verder om meer te weten te komen over de verschillende oorzaken ervan en over de beste manier om ze op te lossen via een goede vochtbestrijding.

Over schimmel in de kelder

Kelders zijn een van de meest voorkomende ruimtes voor schimmel in een huis. De reden hiervoor is dat kelders een aantal potentiële bronnen van vocht bevatten, en vocht is de onderliggende oorzaak van alle schimmelproblemen.

vocht en schimmel op de keldermuur

Typische vochtproblemen in kelders zijn onder andere:

 • hoge luchtvochtigheid door slechte ventilatie
 • condensatie
 • lekke fundering
 • lekkende apparaten
 • lekkende leidingen en andere problemen met het loodgieterswerk
 • overstroming

Als u toch schimmel in uw kelder vindt, is het belangrijk om te ontdekken waar het water vandaan komt. Zodra u het vochtprobleem heeft opgelost, kunt u overgaan tot het verwijderen van schimmel uit uw kelder.

Of u nu wel of niet een professioneel schimmelverwijderingsbedrijf inhuurt is uw beslissing; u moet echter voorzichtig zijn met het zelf aanpakken van grote problemen of met het verwijderen van zwarte schimmel, omdat dit u en uw dierbaren het risico van blootstelling aan een giftige stof kan opleveren. Bel Vochtbestrijding Snel om meer te weten te komen over wat er in onze schimmel verwijderen diensten voor kelders is inbegrepen.

Sginalen van schimmel in de kelder

Hieronder volgen enkele van de meest voorkomende tekenen van een schimmelprobleem in de kelder dat aandacht verdient:

 • Een muffe of aardse geur
 • Watervlekken op betonnen muren of gipsplaten
 • Condensatie op muren of ramen
 • Efflorescentie op muren
 • Bubbelende verf of behang
 • Vochtige, vochtige lucht (relatieve luchtvochtigheid boven 50%)
 • Verkleuring van muren, tapijten of meubels

Als je een van deze borden in je kelder hebt ontdekt, is het de moeite waard om je kelder op schimmel te laten controleren.

Wat veroorzaakt schimmel in de kelder?

Waarom zijn kelders zo gevoelig voor schimmelproblemen? Hoewel er verschillende factoren zijn die bijdragen aan schimmelgroei in kelders, is de primaire oorzaak vocht. Hoe komt er dan vocht in uw kelder? Kijk maar eens:

 1. De meeste kelders hebben geen vochtbarrières en zijn niet goed geïsoleerd, waardoor vocht uit de bodem naar boven en naar uw huis kan stromen. Dit maakt ze vochtiger dan andere delen van uw huis.
 2. In de zomer zijn kelders koeler dan andere kamers in een huis. Wanneer warme buitenlucht in contact komt met de koude oppervlakken, condenseert deze, waardoor vocht zich verzamelt op keldermuren.
 3. Structurele problemen of fysieke schade, zoals een gescheurde fundering, kunnen het grondwater in uw kelder laten doordringen en schimmelvorming in gang zetten.
 4. Lekkende leidingen kunnen leiden tot grote overstromingen, waterschade en uiteindelijk schimmelgroei.
mazoutketel als bron van schimmel

Als verantwoordelijke huiseigenaar moet u nooit schimmel in uw kelder laten groeien, omdat het de luchtkwaliteit in uw hele huis negatief kan beïnvloeden, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen en een verminderde kwaliteit van leven. Het kan ook de structurele gezondheid van uw huis bedreigen.

Hoe ziet de schimmel in de kelder eruit?

Veel verschillende soorten schimmel kunnen in uw kelder groeien, dus het is onmogelijk om een exacte beschrijving te geven van hoe kelder schimmel er uit ziet.

In het algemeen kan kelder schimmel verschijnen wit, groen, roze en zelfs geel; maar de meest voorkomende soort kelder schimmel is zwart. Zwarte schimmel is een zeer giftige stof die goed gedijt in natte of door water beschadigde materialen zoals tapijt en gipsplaten. Als u zwarte schimmel in uw kelder vindt groeien, moet u deze verwijderen - hoe eerder hoe beter.

Wat het uiterlijk betreft, kunnen schimmels ook verschillende texturen en profielen hebben. Sommige zijn pluizig of poederig, terwijl andere slijmerig en nat zijn. Ze kunnen plat of verhoogd zijn, en sommige hebben zelfs haarachtige gezwellen die eruit steken.

Foto's van schimmels in de kelder

schimmel in de kelder 01 schimmel in de kelder 02 schimmel in de kelder 03 schimmel in de kelder 04

Omdat er zoveel verschillende soorten schimmels zijn - waarvan er veel op elkaar lijken - moet je bij het identificeren van schimmels niet alleen op het uiterlijk vertrouwen. Een schimmeltest of een luchtkwaliteitstest is nodig om de exacte soorten schimmel die in uw huis groeien te identificeren.

Soorten schimmels die in kelders groeien

Typische omstandigheden in kelders (donker, vochtig, benauwd) kunnen de groei van verschillende soorten schimmel opvangen. U kunt witte schimmel op keldervloeren, zwarte schimmel op keldermuren, witte schimmel op houten meubels, of zelfs gele en oranje schimmel in uw kelderbadkamer opmerken.

Zwarte schimmel

Stachybotrys chartarum, beter bekend als zwarte schimmel, is een van de meest giftige schimmelsoorten. Het houdt van natte, sterk verzadigde materialen, dus je kunt het vaak vinden groeien op keldertapijten, plinten of muren die zijn doorweekt na een overstroming of lek.

zwarte schimmel in de kelder

Hoe ziet zwarte schimmel eruit? Ondanks zijn naam kan zwarte schimmel ook donkergroen of zelfs grijs lijken. Het kan er ook slijmerig en nat uitzien. Zwarte schimmel heeft niet alleen een herkenbaar uiterlijk, maar ook een sterke, uitgesproken geur - die muffe of aardse geur associëren we zo vaak met kelders.

Witte schimmel

Witte schimmel verwijst niet naar een specifieke schimmelsoort. In feite wordt de term gebruikt om elk type schimmel te beschrijven dat wit van kleur lijkt. Veel verschillende soorten schimmels kunnen worden geclassificeerd als witte schimmels, met inbegrip van de meest voorkomende soorten schimmels die worden aangetroffen in huizen-Aspergillus, Penicillium en Cladosporium.

witte schimmel in de kelder

In tegenstelling tot zijn zwarte tegenhanger heeft witte schimmel niet veel vocht nodig om te overleven. Het kan vaak worden gevonden op vochtige houten frames of meubels als een poederachtige of pluizige groei. Door zijn uiterlijk wordt hij vaak verward met bloei.

Groene schimmel

Veel soorten schimmels kunnen groen van kleur zijn, maar enkele van de meest voorkomende zijn Aspergillus, Penicillium en Cladosporium. Deze schimmelsoorten kunnen echter ook wit, blauw of zelfs zwart lijken, dus kleur is geen nauwkeurige manier om schimmels te identificeren.

witte en groene schimmel in de kelder

Als u groene schimmel in uw huis vindt, hebt u een schimmeltest nodig om de soort te identificeren en te bepalen of het al dan niet gevaarlijk is voor uw gezondheid. U moet ook het vochtprobleem vinden dat de groene schimmel veroorzaakt.

Gele schimmel

Hoewel duizenden schimmelsoorten geel van kleur kunnen zijn, is een van de meest voorkomende soorten gele schimmels Aspergillus. Aspergillus schimmels lijken vaak helder geel, maar kunnen ook elke andere kleur hebben. Omdat deze schimmels van water houden, komen ze veel voor in huishoudens met vochtproblemen, een hoge luchtvochtigheid of waterschade.

Gele schimmel is een zorg vanwege de bedreigingen voor de menselijke gezondheid. Verschillende Aspergillus-soorten zoals A. flavus, A. fumigatus en A. versicolor produceren mycotoxinen die bij blootstelling ernstige gezondheidsproblemen en zelfs kanker kunnen veroorzaken. Leer meer over giftige soorten Aspergillus in onze schimmelbibliotheek.

Waar groeit de schimmel in de kelder?

Kelderschimmel groeit overal waar het vocht kan vinden. Als u zich zorgen maakt over kelderschimmel, controleer dan onder lekkende wastafels, rond lekkende raamkozijnen, op plinten, onder vloeren en achter vochtige gipsplaten.

schimmel achter gipsplaat in de kelder

Een professionele schimmelcontrole is de beste manier om uw hele kelder op schimmel te controleren. Een schimmelbrekerinspectie omvat een grondige visuele beoordeling, evenals een infraroodscan, het aantal deeltjes, vochtmetingen en vochtigheidsmetingen. Wij zijn de beste in het vak en hebben al 15 jaar tevreden klanten.

Schimmel op keldermuren

Het is niet ongewoon om schimmel te vinden die op keldermuren groeit - schimmel kan groeien op kelderdroogwanden, houten lambriseringen of zelfs betonnen muren (zie onderstaande paragraaf).

Omdat kelders zo dicht bij de grond liggen, zijn ze zeer gevoelig voor grondwaterindringing. Meestal is de boosdoener een gescheurde fundering, een lekkende leiding of een andere vorm van vochtindringing.

schimmel op keldermuren

Voordat u begint met het reinigen van de mal van uw keldermuren, moet u het vochtprobleem identificeren en repareren. Afhankelijk van de complexiteit van dit probleem, kunt u in staat zijn om de schimmel zelf te verwijderen, of je kan hebben om een professionele schimmel sanering bedrijf in te huren.

Pas wel op, want schimmel op gipsmuren is niet altijd even gemakkelijk te reinigen. Vervuiling kan zich vaak uitbreiden achter keldermuren, waardoor sloop nodig is om tot een grondige reiniging te komen. Daarom adviseren wij huiseigenaren om uitgebreidere schimmelverontreinigingen over te laten aan getrainde schimmelprofessionals, terwijl kleine, oppervlakkige schimmelproblemen zelf aangepakt kunnen worden.

Hoe dan ook, het schimmelverwijderingsproces is hetzelfde:

 1. Identificeer en repareer het vochtprobleem;
 2. Het aangetaste gebied beperken;
 3. Verwijder de verontreinigde en/of beschadigde materialen;
 4. Maak de schimmel schoon; en
 5. Droog alles goed af;

Als u de schimmel zelf verwijdert, maakt het feit dat u voorbereid bent en systematisch de schimmel van de keldermuren reinigt het proces veel gemakkelijker. En als u zich ooit overweldigd voelt, kunt u altijd contact opnemen met een professioneel schimmelverwijderingsbedrijf zoals Vochtbestrijding Snel.

Het is essentieel voor iedereen die de schimmel sanering uit te voeren om zichzelf te beschermen tegen blootstelling aan giftige schimmel. Persoonlijke beschermingsmiddelen moeten daarom van het begin tot het einde van het schimmelverwijderingsproces worden gedragen.

Schimmel op de keldervloer

Kelders hebben helaas meer kans op vochtproblemen dan de meeste andere kamers in uw huis. Dit vocht - of het nu in de vorm van vocht, condensatie of water is - kan uw keldervloeren letterlijk ruïneren door het veroorzaken van kromtrekken, verrotting en schimmel - om nog maar te zwijgen van onaangename muffe geuren.

Of uw keldervloeren nu van hout, tapijt, laminaat of zelfs beton zijn, ze moeten na het nat worden grondig worden gedroogd. Als u tapijt in uw kelder heeft, moet u onder het tapijt controleren of de schimmel zich heeft uitgespreid naar de ondervloer of de betonvloer. Als dat het geval is, moet er nog meer worden schoongemaakt, omdat u een schimmelprobleem niet zomaar kunt verdoezelen.

schimmel groeit onder tapijt in de kelder

Tot slot moet u, net als bij elk ander schimmelprobleem, bepalen wat de oorzaak is, zodat u kunt voorkomen dat de schimmel teruggroeit. Meestal is schimmel op kelderverdiepingen het gevolg van een overstroming - of het nu gaat om het binnendringen van grondwater door de fundering, een storing in het loodgieterswerk of een lekke machine.

Kan schimmel op kelderbeton groeien?

Ja en nee. Laten we het even verduidelijken: Beton is GEEN organisch materiaal en kan dus geen schimmelgroei bevatten. Er is geen vuil, stof of andere organische deeltjes aanwezig.

schimmel op kelderbeton

Als u dus een verkleuring van uw kelderbetonvloer of -muur opmerkt, kan het heel goed schimmel zijn, maar het is niet het beton dat de groei ervan aanwakkert - het zijn de organische materialen die zich op het betonnen oppervlak hebben vastgezet.

Testen op schimmel in de kelder

Het opsporen van schimmel in kelders kan een moeilijke taak zijn, omdat schimmel achter keldermuren en onder keldervloeren kan groeien, verborgen in het zicht. Deze problemen liggen niet altijd voor de hand en vertonen vaak geen van de typische tekenen van een schimmelaantasting.

het binnendringen van water in de kelder

Daarom is het belangrijk om uw kelder regelmatig op schimmel te laten testen, vooral als er recentelijk water is binnengedrongen of als er een overstroming heeft plaatsgevonden.

U heeft twee opties als het gaat om het testen op schimmel:

 1. Een eenvoudige zwabbertest op schimmel is een snelle en effectieve manier om de aanwezigheid van schimmel te bevestigen. Het uitstrijkje wordt tijdens de schimmelcontrole genomen en de resultaten zijn binnen enkele minuten klaar.
 2. Een luchtkwaliteitstest voor schimmel zal de soorten schimmel die in uw kelder groeien en de concentratie van schimmelsporen in de lucht identificeren. Het luchtmonster wordt tijdens de schimmelcontrole verzameld en vervolgens naar een laboratorium van een derde partij gestuurd voor analyse.

Hoe komt u van de schimmel in de kelder af?

De sleutel tot het effectief verwijderen van schimmel uit uw kelder is om eerst te begrijpen wat de groei ervan voedt. Als u de oorzaak wegneemt, elimineert u het probleem... en dat is precies wat we u zullen helpen.

In bijna alle gevallen is de bron van zwarte schimmelgroei in kelders een of ander vochtprobleem. Door hun ligging onder het maaiveld zijn kelders vatbaarder voor vochtindringing dan welke andere kamer in huis dan ook.

Dus, zodra we het vochtprobleem hebben geïdentificeerd en gerepareerd, kunnen we de schimmel uit uw kelder en alle andere gebieden die door de vervuiling zijn aangetast, reinigen. Deze stap is cruciaal omdat de gezondheidsrisico's van schimmel in kelders enorm zijn. Het verwijderen van schimmel uit een kelder vereist dat de werknemers persoonlijke beschermingsmiddelen van industriële kwaliteit dragen en een effectieve bescherming instellen om te voorkomen dat schimmelsporen zich naar andere gebieden van uw huis verspreiden.

Tot slot is een goede verwijdering van verontreinigde materialen een must in elke schimmelsanering. We nemen de juiste stappen om alle gevaarlijke materialen veilig en effectief te verwijderen, volgens de vastgestelde IICRC-procedures.

Kosten voor het verwijderen van schimmels in de kelder

De kosten voor het verwijderen van de kelderverdieping kunnen behoorlijk oplopen, zodat het nooit mogelijk is om een offerte te geven via de telefoon of per e-mail.

De meeste schimmelsaneringsbedrijven zullen u vertellen dat de kosten voor het verwijderen van de kelderschimmel afhankelijk zijn van een aantal factoren, waaronder:

 • De grootte van uw kelder;
 • Het niveau van de schimmelvervuiling;
 • Het gemak van toegang tot uw kelder; en
 • Het soort vochtprobleem dat de schimmelgroei aanwakkert.

Een professioneel schimmelverwijderingsbedrijf moet u een offerte geven voordat u begint met elk type schimmelverwijderingswerk. Het moet ook een omvang van het werk of een schets van wat is inbegrepen in deze prijs en een geschatte voltooiingsdatum.

Op Vochtbestrijding Snel, onze kelder schimmel verwijderen kosten omvat een gratis post-remediatie luchtkwaliteit test om te controleren of een klus goed gedaan. Wij bieden onze klanten ook een garantie voor onze keldervormenverwijderingsdiensten (de voorwaarden zijn van toepassing).

Symptomen en gezondheidseffecten van de kelder schimmel

Ieder mens is anders en ervaart een andere reactie bij blootstelling aan schimmel.

Als u de negatieve gezondheidseffecten en symptomen die gepaard gaan met schimmel in de kelder wilt verminderen, dan moet u langdurige blootstelling vermijden. Snelle kelderschimmelsanering zal ervoor zorgen dat de schimmel die u in uw kelder heeft laten groeien zich niet zal verspreiden naar andere gebieden van uw huis. Het zal ook een lange weg gaan in het handhaven van gezonde luchtkwaliteit in uw kelder en uw hele huis.

De gevaren van zwarte schimmel in kelders

Zwarte schimmel is een van de meest voorkomende oorzaken van slechte binnenluchtkwaliteit. Het is ook een van de meest voorkomende vervuilende stoffen die in moderne kelders worden aangetroffen en kan een breed scala aan symptomen veroorzaken, van mild tot ernstig. Helaas brengt dit alle bewoners van het huis in gevaar.

giftige zwarte schimmel in de kelder

Kelder schimmelsymptomen kunnen variëren in ernst, afhankelijk van de soort schimmel waaraan u wordt blootgesteld, de concentratie van die sporen in de lucht en de duur van de blootstelling. Echter, als u schimmel in uw kelder gezondheidsrisico's omvatten:

 • allergieachtige reacties zoals jeukende ogen, keelirritatie, verstopte neus, hoesten en niezen;
 • uitslag en huidinfecties;
 • misselijkheid en duizeligheid;
 • vermoeidheid;
 • geheugenverlies;
 • slechte concentratie;
 • hoofdpijn;
 • moeite met ademhalen; en
 • lever- en nierziekte.

Lees meer over de effecten van blootstelling aan schimmels op de menselijke gezondheid.

Hoe voorkom je schimmel in de kelder?

Hoewel u weinig kunt doen aan schimmelproblemen zoals schimmel in uw douche of schimmel in uw toilet, zijn er stappen die u kunt nemen om uw kelder te beschermen tegen grotere, meer gevaarlijke zwarte schimmelvervuiling.

Het geheim van het voorkomen van schimmel in de kelder is het beheersen van vocht. Zoals we hebben gezien, kan overtollig vocht in uw kelder niet alleen zwarte schimmelverontreiniging veroorzaken, maar ook verminderde binnenluchtkwaliteit en de bijbehorende gezondheidsrisico's van blootstelling aan schimmel; verminderde structurele soliditeit en duurzaamheid van uw huis; ongedierte; en cosmetische schade.

Als u vaststelt welke delen van uw kelder kwetsbaar zijn voor waterindringing, kunt u preventief ingrijpen om vocht onder controle te houden en schimmelvorming tegen te gaan. Dit kan nodig zijn:

 • Het gebruik van ontvochtigers;
 • Het installeren van een kelderventilatie-eenheid;
 • Het repareren van een beschadigde fundering;
 • Het afdichten van kieren rond ramen; of
 • Het vervangen van lekkende leidingen of apparaten.

LET OP: Bij het voorkomen van schimmelvorming in de kelder gaat het minder om het schoonhouden van uw kelder en meer om het droog houden van uw kelder!

Uw kelder vormt de ideale voedingsbodem voor schimmel

Kelders zijn vaak koud en vochtig en hebben veelal te maken met condensatie. Deze condensatie kan niet ontsnappen en dus valt het neer op de muur en bijvoorbeeld de leidingen. Hier creëren ze een perfecte broedplaats voor tal van schimmels. Condensatie is overigens slechts één van de vele veroorzakers van vochtige kelderruimtes. In ons speciale artikel over de diverse oorzaken van de vochtige kelder met schimmel leest u hier meer over.

Wat gebeurt er als u schimmel in uw kelderruimte heeft?

Schimmel kan leiden tot allerlei narigheid. Hoe groot het probleem voor u kan worden, hangt af van diverse factoren, zoals de manier waarop u uw kelderruimte gebruikt. Indien u de kelder vooral gebruikt voor de opslag van spullen zijn de gevolgen nog niet al te groot. Wel kunnen de schimmels zich in deze spullen vastzetten. Denk hierbij onder meer aan houten kratten waar het weer in komt of uw kartonnen dozen met kerstversiering, die flink onder de schimmel komen te zitten. Op den duur zal de schimmel flinke schade toebrengen aan deze spullen.

In plaats van opslagruimte kan uw kelder ook dienen als hobbyplek, muziekruimte of speelkamer voor de kinderen. U moet er zeker dan niet aan te denken dat er grote problemen met schimmels ontstaan! Het is beslist geen pretje om een vochtprobleem met schimmels te ontwaren in een kelder die veel gebruikt wordt. Niet alleen ruikt u er een muffe geur, maar ook kan de schimmel op de longen slaan en zo zorgen voor gezondheidsklachten bij uzelf en uw dierbaren. Tevens kunnen er vochtplekken ontstaan op zowel de vloer als de muren van de kelder en kunnen de elektriciteitskabels aangetast worden. U doet er dan ook goed aan om bij een probleem met vocht en/of schimmels in de kelder zo snel mogelijk actie te ondernemen via vochtbestrijding.

Verwijderen schimmel kelder direct en zorg voor ventilatie

Wanneer u last heeft van een vochtprobleem zoals vochtige schimmels in uw kelderruimte, is het van het grootste belang deze schimmelvorming zo snel mogelijk te verwijderen. Soda, chloor of speciale anti-schimmelmiddelen zijn perfect om plaatselijk schimmelvorming te verwijderen. Daarnaast moet de bron van het vochtprobleem en de schimmel worden aangepakt. Hiertoe zult u de precieze veroorzaker van het vochtprobleem moeten lokaliseren en vervolgens aanpakken. Om te voorkomen dat de schimmelsporen hierbij vrijkomen, dient u altijd water te gebruiken bij het verwijderen van de schimmel. Zo ademt u geen schadelijke sporen in en voorkomt u klachten met uw persoonlijke gezondheid. Na het verwijderen van de aanwezige schimmel en schimmelsporen doet u er goed aan om de kelder goed te ventileren. Dit kan zowel via natuurlijke verluchting als via een vorm van mechanische ventilatie.

schimmel in kelder vochtprobleem

De eerste stap: het aanpakken van het vochtprobleem

Het is belangrijk om helder te hebben wat de exacte oorzaak is van het vochtprobleem in uw kelder, want alleen zo zult u weten of het probleem eenvoudig of lastig kan worden opgelost. Een vochtprobleem dat ontstaat door regen die naar binnen komt, laat zich zeer gemakkelijk oplossen. U hoeft dan slechts het raam te vervangen of te isoleren. Gaat het bij uw vochtproblemen om scheuren, een slecht afvoersysteem, een zeer natte keldervloer of grondvocht? Dan is de oplossing net even wat lastiger. U kunt het vocht in uw kelder op twee manieren bestrijden.

 • De eerste methode is kelderdichting. Hierbij zal uw kelderruimte op dezelfde wijze worden afgewerkt als alle andere ruimtes in huis. Deze methode is vooral ideaal voor kelders die veelvuldig gebruikt worden, bijvoorbeeld als speelkamer of hobbyruimte. Hier kunt u meer te weten komen over kelderdichting.
 • Drainage is een andere manier om vochtproblemen in de kelder tegen te gaan. Via een geavanceerd drainagesysteem wordt al het overtollige water uit de kelder weggevoerd, zodat de ruimte direct een stuk droger wordt en de vochtproblemen als sneeuw voor de zon kunnen verdwijnen. Lees hier verder over de drainage-methode.

We begrijpen goed dat u wilt weten waar u aan toe bent, ook voor wat betreft de kosten. Vraag via onze website gratis meerdere offertes aan van vochtexperts in uw regio. Zij helpen u om het vochtprobleem (zoals opstijgend vocht) op te sporen en vervolgens doeltreffend aan te pakken. Nadat ze u een goed advies gegeven hebben, gaan ze aan het werk om de aanwezige schimmel in uw vochtige kelderruimte volledig te verwijderen.

De tweede stap: ventilatie van de kelder

Zodra uw kelderruimte geheel van vocht ontdaan is, dient u de ruimte goed te ventileren. Deze ventilatie is mogelijk op twee manieren.

 • Natuurlijke ventilatie bestaat uit het openzetten van het kelderraam en/of het ventilatierooster, zodat de vochtige lucht kan ontsnappen en droge lucht naar binnen kan komen.
 • Mechanische ventilatie loopt via een systeem met een ventilator, waarbij de vochtige lucht eveneens uit de kelder wordt verdreven. Het resultaat is een kelder zonder vochtproblemen, waar u naar hartenlust gebruik van kunt maken.

Meer informatie over de diverse vormen van ventilatiesystemen in vochtige kelders vindt u hier.

schimmel in kelder belang ventilatie

Vochtprobleem in uw kelder doeltreffend verhelpen

Bij vochtige kelder schimmel of een ander vochtprobleem is het vaak lastig om erachter te komen wat nu precies de bron is. Schakel daarom tijdig een vochtexpert in. Hij beschikt over de benodigde kennis en apparaten om de oorzaak van het vochtprobleem op te sporen en de juiste vochtdiagnose te stellen.

Vochtbestrijding: vraag nu meerdere offertes aan

Een erkend en ervaren bedrijf in vochtbestrijding zorgt ervoor dat de werken op de juiste manier worden uitgevoerd. U kunt via het offerteformulier eenvoudig en snel offertes aanvragen van de beste vakmensen uit uw buurt. De offertes en het advies zijn geheel gratis en stellen u in staat om goed te vergelijken en te besparen op de vochtbestrijding in uw kelder.