Een lekke kelder waterdicht maken

Voor het verhelpen van wateroverlast in de kelder maakt het eigenlijk niet uit of er een klein straaltje water naar binnen sijpelt of dat de kelder helemaal blank staat. Voor een structurele oplossing moet er een hele nieuwe kuip in worden gemaakt. Zo’n kuip wordt opgebouwd uit verschillende lagen waterbestendig cement en beton. De lagen worden in verschillende fases aangebracht. Een lekke kelder waterdicht maken is een flinke klus. Het is niet verstandig om daar als doe-het-zelver zelf aan te beginnen. Het is beter als dat door een gespecialiseerd bedrijf wordt uitgevoerd. Lees meer over Kelderdichting: Prijs & info kelder waterdicht maken

mortel bezetting

Een lekke kelder wordt eerst schoongemaakt

Een lekke kelder kan alleen worden hersteld als de ondergrond helemaal schoon is. Daar wordt tijdens de herstelwerkzaamheden heel veel tijd aan besteed. Als eerste worden de muren met een hogedrukreiniger schoongemaakt. Loszittende stukken muur worden weggehakt en barsten en scheuren worden uitgediept voor een schone hechtingslaag. Als de keldermuur geschilderd is wordt de verflaag verwijderd door de muur te zandstralen. De aansluiting tussen de muren en de vloer wordt ook uitgehakt en schoongemaakt. Pas dan kan de opbouw van de nieuwe kuip beginnen.

Laag voor laag een lekke kelder repareren

Als de muren zijn schoongemaakt wordt er een hechtingslaag aangebracht. Daarop komt een laag met snelcement plus een laag met hydraulisch cement. Hydraulisch cement heeft als eigenschap dat het goed tegen water kan en de hoge druk van het grondwater kan weerstaan. Op het hydraulisch cement komt een gewapende PVC-bekleding en die wordt afgedekt met een nieuwe laag hydraulisch cement. De kimnaad, de aansluiting tussen de muren en de vloer, wordt zorgvuldig in de cement gezet en vervolgens krijgt de lekke kelder een nieuwe gegoten vloer van gewapend beton met versterkingen van latex. Daar bovenop komen nog twee lagen hydraulische mortel. Pas dan is de lekke kelder helemaal waterdicht.

waterdichte kelder