De kelderwand waterdicht maken

Om vochtproblemen te voorkomen wordt de kelderwand waterdicht maken met klem aangeraden. Hoe je dat moet doen is afhankelijk van de grondwaterstand. In gebieden met een lage grondwaterstand zijn minder zware maatregelen nodig dan in gebieden met een hoge grondwaterstand. Maar wat de grondwatersituatie ook is; de kelderwand waterdicht maken is altijd noodzakelijk. Want ook in gebieden met een lage grondwaterstand kan wel degelijk lekkage ontstaan door overtollig regenwater. Een kelderwand waterdicht maken kan het meest effectief vanaf de buitenzijde. Zo’n klus kun je het beste overlaten aan professionals, maar je het is mogelijk om het zelf te doen. In dit artikel lees je meer over kelderdichting

kelderwand waterdicht maken

Kelderwand waterdicht maken bij een lage grondwaterstand

Je spreekt van een lage grondwaterstand als het grondwater altijd lager is dan de vloer van je kelder. Het grondwater kan dan nooit je kelder binnendringen. Maar je moet ook bij een lage grondwaterstand voldoende aandacht besteden aan de kelderwand waterdicht maken. Want er bestaat altijd een reële kans dat regenwater door de muren naar binnen dringt. Het waterdicht maken van de muren en de vloer van je kelder is niet zo heel ingewikkeld en je kunt kiezen uit een aantal oplossingen. De meest basic methode van kelderwand waterdicht maken is dat je regenwater tegenhoudt door de wanden aan de buitenzijde te voorzien van een laag cement. Let op dat je daarvoor de juiste soort mortel gebruikt.

plaatsen van een kelder

De kelderwand waterdicht maken met kunststof producten

kelder isoleren

Om het regenwater in gebieden met een lage grondwaterstand aan te pakken zijn er diverse producten verkrijgbaar die een drainerende werking hebben. Dat wil zeggen dat het regenwater snel wordt afgevoerd. Dat kan met speciale noppenmatten. Die zijn gemaakt van een kunststof, polyethyleen, en ze zijn in verschillende varianten verkrijgbaar. Je kunt het best producten met verticale drainagesleuven kiezen, omdat het water dan ook bij overlappingen van het materiaal goed wordt afgevoerd.

Een kelderwand waterdicht maken kan ook met noppenmatten waarbij aan de zijde van de grond een filtervlies is bevestigd. Dan wordt het regenwater verticaal afgevoerd. Dat geldt voor het hele oppervlak van de keldermuur. Als er in jouw situatie sprake is van tijdelijk grote hoeveelheden regenwater kun je kiezen voor een ringdrainagesysteem om de waterdruk op de keldermuur onmiddellijk te verlagen. In situaties waar regenwater onder grote druk tegen de keldermuur aan komt heeft het de voorkeur om te werken met producten op basis van plastic of met een zelfklevend afdichtingsmembraan. Vloeibare producten voldoen dan minder goed.

Bij hoge grondwaterstanden is de kelderwand waterdicht maken een must

Op plaatsen met een hoge grondwaterstand is een goede behandeling van de kelderwand tegen vocht onvermijdelijk. Dat doe je door de kelderwanden te behandelen met een waterafstotend middel tot aan het verwachte hoogste grondwaterniveau. Neem voor de zekerheid 20 centimeter marge naar boven. Boven die hoogste grondwaterstand is het voldoende om de kelderwand te behandelen met een laag cement of met kunststof producten, die speciaal voor dat doel zijn ontwikkeld. Als je niet weet om welke producten het gaat kun je hierover in de bouwmarkt advies krijgen.

drainage

De kelderwand waterdicht maken is precies werk

De producten die verkrijgbaar zijn voor het kelderwand waterdicht maken zijn tamelijk prijzig, maar werken over het algemeen goed. Ze wordt aan de binnenzijde aangebracht. Het uiteindelijke resultaat is afhankelijk van de mate van precisie waarmee de middelen worden aangebracht. Neem hiervoor de tijd en volg nauwgezet de aanwijzingen die bij het product worden gegeven. Besteed ook ruim voldoende aandacht aan het voorbereidende werk, want dat is bepalend voor het uiteindelijke resultaat. Cruciaal is een grondige reiniging van de ondergrond, vooral van olieachtige producten. Vermijd het gebruik van chemische reinigingsmiddelen. Verontreinigde voegen moeten worden uitgekapt en opnieuw worden ingevoegd voordat de vochtafstotende producten worden aangebracht.