Energiesteen kelder

Diverse zaken kunnen leiden tot een vochtige kelder

Een te vochtige kelder kan veroorzaakt worden door verschillende redenen. ZO kan er sprake zijn van breuken en scheurtjes in de kelderwanden, het kelderplafond of de bodem. Slechte, onvoldoende isolatie van de kelder speelt ook vaak een rol, waardoor het vocht onvoldoende verdampt en schimmel en vochtoverlast veroorzaakt. In België is verder het relatief hoge grondwaterpeil van invloed. Als een kelder onvoldoende gedraineerd wordt, kan dit tot en vochtige kelder leiden. Ten slotte is een regelmatig voorkomende oorzaak van teveel vocht in de kelder de aanwezigheid van een zogeheten energiesteen. Laatstgenoemde oorzaak wordt vaak over het hoofd gezien wanneer er sprake is van een vochtige kelder. Wat is een energiesteen precies en waarom kan deze tot lekkage en vochtschade leiden?

Energiesteen in gegoten kelder kan tot vochtproblemen leiden

Een energiesteen in de kelder is een component dat een multifunctionele aansluiting van leidingen mogelijk maakt. Zo worden elektra, gas, internetkabels en water via een soort leidingenblok op één centrale plek geplaatst en gegoten. Mocht er sprake zijn van een storing, dan hoeft er maar op één plek van de kelderwand of het kelderplafond beton verwijderd te worden. Dit zorgt ervoor dat de constructie van de kelder intact blijft bij een eventuele noodzakelijke reparatie. Energiestenen worden tegenwoordig niet meer in kelder geplaatst, omdat ze tot lekkage en vochtproblemen kunnen leiden. Vandaag de dag gebruikt men nog wel zogeheten aansluitbochten, die dezelfde functie hebben maar waarbij de kans op lekkage minder groot is. Energiestenen bevinden zich vooral in kelder van oudere datum. Vroeger werden ze gepromoot door nutsbedrijven, maar in de afgelopen jaren is duidelijk geworden dat de oude energiestenen niet voldoen in kelders, omdat ze onvoldoende ingegoten of gemetseld kunnen worden en daardoor het risico op lekkage behoorlijk vergroten. Lang niet alle energiestenen die in het verleden in Belgische kelders zijn geplaatst zijn dan ook waterdicht.

Wat te doen bij lekkage door energiesteen?

De kans op vochtoverlast door een energiesteen in de kelderwand die niet goed is afgesloten, is dus helaas aanzienlijk. Natuurlijk is het lastig om als particulier vast te stellen waar de vochtoverlast in de kelder door veroorzaakt wordt. Maar bij een niet goed afsluitende energiesteen, merkt u vaak dat er een probleem is doordat zich rond de energiesteen relatief vochtige plekken bevinden op de wanden. Toch is het verstandig om, ook al vermoedt u dat het vochtprobleem in uw kelder door energiesteen wordt, een professioneel vochtbestrijdingsbedrijf in te schakelen om met zekerheid vast te stellen waardoor de vochtoverlast in uw woning wordt veroorzaakt.

Neem contact op met een ervaren vochtbestrijder

In Vlaanderen, maar ook in andere Belgische provincies, kunt u voor een inspectie van uw kelder altijd terecht bij ons moderne bedrijf. Wij zijn een professionele vochtbestrijder, met gecertificeerde loodgieters in dienst die jarenlang ervaring hebben met het succesvol bestrijden van optrekkend vocht uit kelders. Wij maken hierbij gebruik van de nieuwste technieken op het gebied van opsporing en herstel van vochtproblemen in kelders. Bezoek nu onze website, vraag een gratis prijsopgave aan of maak direct een afspraak met een van onze adviseurs!

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.