Buitengevel cementeren Uitvoeringen, kleuren & prijzen

gevel cementeren

Het cementeren van de buitengevel is een van de meest voordelige manieren van gevelrenovatie. Het is een prima middel om kleine scheurtjes en afbrokkelende plekjes te herstellen. Na een cementeer behandeling is de gevel weer bestand tegen weersinvloeden en zit je er weer voor jaren netjes bij.

Cementeren: wat is het eigenlijk precies?

Cementeren, in sommige streken ook wel cimenteren of slempen genoemd, is het aansmeren van een muur met een cementmengsel. Dit kan een dunne laag zandcement zijn, waarbij de contouren van het onderliggende metselwerk nog zichtbaar zijn, maar ook een dekkende pleisterlaag.

Een cementbepleistering is een ideale manier om kleurverschillen en beschadigingen door vorst- en verweringsplekken weg te werken. Met een goed aangebrachte cementlaag, ziet je huis er weer als nieuw uit. Voor het beste resultaat, schakel je daarom het best een vakbekwaam stuukwerker in.

Soorten en kleuren cementpleister

Dunne slemplaag

Wanneer je kiest voor het aanlaten brengen van een dunne slemplaag is de verandering aan de woning niet ingrijpend, maar ontstaat er wel een mooi egaal geheel. De vorm van de bakstenen en herstelplekken van grote beschadigingen blijven waarneembaar. Door een kleurpigment aan de cementeer toe te voegen, kun je de gevel elke gewenste kleur geven die je wilt.

Dikke cementpleister

Met het aanbrengen van een dikke pleisterlaag kunnen grote beschadigingen, verschillende soorten metselwerk en andere oneffenheden gemaskeerd worden. De laag wordt zo dik aangebracht dat de contouren, van het onderliggende metselwerk, niet meer zichtbaar zijn.

Een buitengevel met een dikke cementeerlaag is beter bestand tegen weersinvloeden en in de meeste RAL-kleuren te verkrijgen.

Schilderen niet nodig

Cementeer is van zichzelf betongrijs. Door pigmenten aan de mortel toe te voegen, kan elke gewenste kleur gemaakt worden. Schilderen is bij deze methode overbodig, omdat de pleisterlaag tot in de massa gekleurd wordt. Zelfs bij beschadigingen zie je geen kleurverschil ontstaan.

Prijzen cementeren buitengevel

Gemiddeld betaal je, voor het cementeren van een buitengevel, zo rond de € 30,- tot € 40,- per vierkante meter. Een en ander hangt vanzelfsprekend samen met de laagdikte die je laat aanbrengen, de toestand van het metselwerk, het oppervlak en de bereikbaarheid van de gevel.

Als er vooraf aan het cementeren, eerst een grootscheepse hersteloperatie aan de gevel uitgevoerd dient te worden, wordt de vierkante meterprijs logischerwijs hoger. Ondanks eventuele bijkomende kosten, is cementeren nog steeds een van de interessantste manieren voor gevelrenovatie.

Benieuwd naar de exacte kosten voor een gevelrenovatie met cementeerpleister? Gespecialiseerde bedrijven in gevelwerken verstekken gratis en geheel vrijblijvend, graag een offerte. Vraag er meerdere aan, zodat je zeker weet dat je de scherpste prijs betaalt.

Kaleien en bepleisteren van de buitengevel

Naast cementeren, heb je ook de mogelijkheid een verweerde buitengevel te laten kaleien of bepleisteren.

Kaleien

Kaleien is een techniek, waarbij met behulp van een papborstel of kwast, een kalkpleister op de muur wordt aangebracht. Het product, waarmee gewerkt wordt, is geen verf, maar een slap pleistermengsel. Je buitengevel krijgt er het uiterlijk mee, van een authentiek witgekalkte muur.

Bepleisteren

Wanneer we het over een muur bepleisteren hebben, wordt deze bezet met een mortel van minerale sierpleister of een pleister op basis van kunsthars. Minerale pleister wordt dikker aangebracht en is daardoor uitermate geschikt om oneffenheden weg te werken. Kunstharspleisters daarentegen, zijn meer flexibel, waardoor ze minder snel scheurtjes zullen gaan vertonen. Omdat ze echter dunner aangebracht worden dan minerale pleisters, kun je er wat moeilijker oneffenheden mee camoufleren.

Buitengevel zelf cementeren

Een gespecialiseerd bedrijf spuit in no-time een cementeerlaag op de buitengevel. Daar kun je zelf met je borstel en plakspaan niet tegenop. Een gevelwerker weet ook precies welke middelen hij moet gebruiken, bij de preparatie van de muur en het waterdicht afwerken van de cementeerlaag. Op onze offertepagina kun je uitvoerders vinden die deze klus vakkundig voor je uitvoeren. Indien je toch liever zelf aan de slag gaat, doe je dit als volgt.

Preparatie van de gevel

Een goede voorbereiding is het halve werk, daarom begin je met de muur te ontdoen van alle vervuiling, algen en mos.

Om de gevel te reinigen kun je een hogedrukcleaner gebruiken of een biologisch afbreekbaar algen- en moskiller in combinatie met een stoomreiniger.

Loszittende voegen en scheuren repareren

Alles wat los zit aan het metselwerk, dien je eerst uit te krabben en te herstellen. Blijven er voegen loszitten of kunnen er stukjes van poreus geworden stenen afbladderen, zal dit loskomen, met het cementeerwerk. Als de buitengevel eenmaal schoon en gerepareerd is, laat je hem goed drogen.

Het aanbrengen van cementeer

Het cementeer maak je van zandcement en water. De brij (slemp) moet zo dik zijn dat je er niet mee kunt metselen, maar het ook net niet meer te gieten is. Door, met een grove borstel, van boven naar beneden, strijkbewegingen te maken, breng je de cementeer aan op de muur.

Cementeer breng je aan in twee lagen. De eerste laag is de hechtingslaag en de tweede, de afwerklaag.

De onderste 60 cm van de buitengevel dien je te beschermen tegen de inwerking van opstijgend en opspattend water. Hiervoor kun je een transparante waterkerende coating gebruiken. Een mooier, maar ook iets duurder alternatief is het aanbrengen van een gevelplint van natuursteen.

Buitengevel laten cementeren

Om garantie op de gevelwerken te hebben en er zeker van te zijn dat het vakkundig gebeurt, is het raadzaam het karwei door een erkend gevelbedrijf uit te laten voeren. Zij hebben niet alleen de now-how hoe alles zo snel mogelijk en economisch uit te voeren, ook beschikken ze over de juiste producten en machines, om de cementeerlaag, op een zo strak mogelijke en meest vochtbestendige manier aan te brengen.

Redenen om een buitengevel te laten cementeren

  • Het is een van de makkelijkste en voordeligste manieren om oneffenheden aan de gevel weg te werken.
  • De muur krijgt een mooie afwerklaag, zonder dat het karakter van de woning erdoor verandert.
  • De muur blijft ademen.
  • Het onderliggende metselwerk wordt beschermd tegen weersinvloeden.
  • Schilderwerk is overbodig.

Vraag gratis een offerte aan bij gevelwerkers in de regio en verzeker je van het mooiste resultaat, voor de laagste prijs.