Gevelwerken: Prijzen en mogelijkheden

gevelwerken

Gevelwerken of gevelrenovatie, is een manier, om zonder al te grote uitgaven je woning van een nieuw fris uiterlijk te voorzien. Je kunt een andere gevelbekleding aan laten brengen, als het oude versleten is, er scheuren of barstjes in de gevel zitten die lekkage veroorzaken of, als je de isolatie wilt aanbrengen. Soms kun je ook volstaan, met een simpele gevelreiniging. Je ziet er zijn meerdere soorten gevelwerken en renovatiemethoden die je woning er weer als nieuw uit laten zien. Maar net als met alles, hangt aan elk soort gevelwerk een prijskaartje.

Gevelwerken Prijs


Type Gevelwerken

Waarvoor gebruikt?

Gemiddelde prijs per m2
GevelrenovatieHet herstellen van scheuren en beschadigingen op de gevel
€ 880 per m²
Gevelreiniging
Het bestrijden van lichte begroeiing en vuil op gevels, variërend van lichte tot hardnekkige vervuiling
€ 12 per m²
Gevelimpregnatie
Zorgt voor een beschermende laag op de gevel
€ 12 per m²
Gevelbekleding
Het bekleden van uw gevel met bijvoorbeeld crepi of hout
€ 95 per m²
Voegwerken
Vervanging van de oude voegen door nieuwe
€ 14 per m²

Gevelbekleding

Als het buitenschild van de gevel niet meer te herstellen is, kun je ervoor kiezen hem volledig te laten vervangen. Dit is echter een vrij kostbare zaak. Je kunt er ook voor opteren, om tegen de versleten gevel aan, een gevelbekleding te laten zetten. Dat kan een betimmering van hout, kunststof of composiet zijn, maar ook steenstrips of crepi. Al deze materialen zijn goed te combineren met isolatie, waardoor je een buitenmuur krijgt die niet voor nieuw onderdoet.

Als we even kijken naar de onderlinge prijsverschillen, zien we dat die elkaar niet zoveel ontlopen. Daarbij dienen we wel op te merken dat de prijs van gevelwerken met isolatie, afhankelijk zijn van de dikte en de gebruikte isolatiematerialen.

GeveluitvoeringPrijs zonder isolatiePrijs met isolatie
Crepi/sierpleiste€ 40,- tot € 80,-€ 100,- tot € 140,-
Hout€ 100,- tot € 150,-€ 120,- tot € 250,-
Steenstrips€ 150,- tot € 200,-€ 200,- tot € 250,-

Crepi

Crepi is een speciemengsel voor gevels op basis van cement. Het is zowel te gebruiken als onderlaag voor sierpleister, als afwerklaag op buitenmuren. Het product kan op diverse soorten ondergronden worden aangebracht en is in een groot aantal RAL-kleuren te verkrijgen. Crepi wordt, met behulp van een wapeningsnet, aangebracht op harde isolatieplaten. Pluspunten van crepi: hoge flexibiliteit, kleuring tot in de massa, luxe uitstraling, te combineren met gevelisolatie.

Hout

Hout is een van die producten die je overal en altijd kunt gebruiken. Op zowel moderne, als landelijke woningen doet hout het goed. Voor gevelafwerking neem je het best een (tropische) hardhout of verduurzaamde soort. Deze zijn het best bestand tegen weersinvloeden.In plaats van hout, kun je ook kijken voor een andersoortig duurzaam product, zoals een (hout)composiet met houtlook. Redenen om voor hout(composiet) te kiezen: het authentieke karakter, makkelijk aan te brengen, houtcomposieten zijn tot in de massa gekleurd, heeft van zichzelf isolerende werking, goed te combineren met na-isolatie.

Steenstrips

Steenstrips hebben de hoogste aanschafprijs, van het door ons opgegeven rijtje. In vergelijk, met een nieuwe muur laten metselen, is dit bedrag echter maar een schijntje. En, daar komt nog bij dat met een beetje mooie strip, je het verschil niet eens ziet, met echte bak- of natuursteen. Steenstrips zijn eenvoudig en snel aan te brengen. Het scheelt je dus ook nog in arbeidsloon en ze zijn daarnaast prima te combineren met isolatie. Voordelen van steenstrips: in vele soorten natuur- en baksteensoorten te verkrijgen, snel en makkelijk aan te brengen, vrijwel geen na-onderhoud, bij juiste keuze niet te onderscheiden van de originele baksteen.

Misschien heb je al precies in je hoofd, wat je wilt. Toch kan het verhelderend werken, je nog eens extra te laten informeren, door een uitvoerend gevelwerker. Ze kunnen je allicht verder helpen met het geven van antwoord op de vragen: wat kan er precies op de gevel, welk materiaal past het best bij de uitstraling van de woning, of is het een optie om bijvoorbeeld zowel steenstrips, als hout te gebruiken? Voor inspiratie ideeën, advies wat wel en niet kan en exacte prijzen, kun je bij aannemers geheel vrijblijvend een offerte opvragen.

Gevel reinigen en herstellen

gevelreiniging

Elke buitengevel heeft te lijden onder vervuiling en erosie, veroorzaakt door uitstootgassen, groene uitslag en weersinvloeden. Door zo nu en dan de gevel schoon te (laten) maken, verleng je de levensduur van de muur. Na verloop van jaren kan er echter zoveel, niet meer op een makkelijke manier te verwijderen, vervuiling en slijtage zijn ontstaan dat het noodzakelijk is een dieptereiniging, in combinatie met een gevelrenovatie, uit te laten voeren. Lees meer over gevelreiniging informatie en prijzen.

Stoomreinigen

gevelreinigen met stoom

Als de vervuiling van de muur voornamelijk veroorzaakt wordt door micro-organismen, zoals algen en mos, is een reinigingsbeurt met een stoomcleaner een ideale oplossing. De voorwaarde om de gevel een stoombehandeling te geven, is dat de stenen of het pleisterwerk in goede staat verkeren. Daarbij, mogen het ook geen poreuze stenen zijn. De voordelen van stoomreinigen zijn: goedkoop, je kunt het zelf, milieuvriendelijk.

Zand- en nevelstralen

buitenmuur zandstralen

Door het met kracht op de gevel te spuiten, van een frijn granulaat of zand, wordt er een klein laagje van de stenen of het pleisterwerk afgehaald. Na een straalbehandeling ziet de gevel er dan ook weer, als nieuw uit. Zandstralen is eigenlijk de enige goede methode om hardnekkige vervuiling van roet, uitlaatgassen, graffiti en vergrijzing van stenen, te verwijderen. Het nevelstralen van een muur is otevens een goede manier, om een oude verflaag weg te halen. Je kunt het zo stellen; zandstralen is een harde versie van nevelstralen. Beide technieken kunnen in combinatie gebruikt worden en zijn afhankelijk van de aard en diepte van de vervuiling alsmede de conditie van de gevelbekleding. Zandstralen kan alleen, op niet-poreuze oppervlakken. Nevelstralen is wat minder destructief en wordt ingezet bij lichtere vervuiling en op kwetsbare ondergronden. Pluspunten zand- en nevelstralen: milieuvriendelijk, gevel ziet er na behandeling weer uit als nieuw.

Chemisch reinigen

chemisch reinigen

Waar stoomreinigen geen afdoend resultaat teweegbrengt en zand- of nevelstralen mogelijk schade kan toebrengen, biedt chemisch reiniging de oplossing. Dit is ook de reden dat er bij de restauratie van monumentale panden, eerder gekozen wordt voor chemisch reinigen.

Het woord ‘chemisch’ klinkt, in eerste instantie, misschien milieuonvriendelijk, maar dat is het niet. De middelen die ingezet worden bij het chemisch reinigen van gevels en stenen of betonnen buitenobjecten en stadselementen, zoals standbeelden bijvoorbeeld, zijn biologisch afbreekbaar. De werkwijze gaat als volgt: De reinigingsspecialist nevelt het reinigingsmiddel op de muur, waarna het na een bepaalde inwerkingstijd wordt afgespoeld, geborsteld of verwijdert, met stoomnevel. Wanneer toegepast: bij verwijdering van oude verflagen en roet, op kwetsbare ondergrond.

Repareren voegen

Woningen die ouder zijn dan 50 jaar kunnen slijtage aan het voegwerk gaan vertonen. Het begint met poreus worden van de voegen, vervolgens gaan ze brokkelen en vallen er kleine stukjes uit. Dit is niet alleen het begin van afbraak van je muur, het geeft binnen ook vochtoverlast. Voegen die slijtage vertonen, repareer je daarom het best, zo snel mogelijk. Bij het opnieuw voegen van de buitengevel worden eerst de oude voegen uitgeslepen en uitgehakt. Vervolgens worden met voegspecie, de nieuwe voegen aangebracht. Door voor een andere mortelkleur te kiezen, kun je een geheel nieuwe uitstraling aan je woning geven.

Impregneren van de gevel

Gevel impregneren

De laatste stap na een gevelreiniging of renovatie, is het aanbrengen van een impregneermiddel. Impregneren kan als oppervlaktebehandeling of diepte-impregnatie uitgevoerd worden. Na een schoonmaakbeurt aan de gevel of een gevelreparatie voert men eigenlijk standaard tegenwoordig een oppervlakte-impregnatie uit. Hierbij wordt er een onzichtbare vocht- en vuilwerende coating aangebracht op de gevelbekleding. Een impregneerlaag gaat gemiddeld zo’n 10 jaar mee.

Diepte-impregnatie is een methode om doorslaand vocht te verhelpen. Hierbij wordt onder hogedruk een waterafstotend product in de stenen gespoten. Er kan dan geen optrekkend of doorslaand vocht meer in de spouw of in de woning komen.

Gevelisolatie aanbrengen

Als je een grootscheepse reiniging of renovatie aan je gevel wilt laten uitvoeren, ligt het voor de hand, om ook eens te kijken naar de toestand en/of de aanwezigheid van de gevelisolatie. Met gevelisolatie, bespaar je niet alleen op je energiekosten, met de plaatsing ervan, maak je ook aanspraak een geldelijke steun, verstrekt door energiebeheerders, overkoepelende organisaties en de gemeente, in de vorm van een premie voor gevelisolatie.

Buitengevel langs binnen isoleren

Als bij de uit te voeren gevelwerken het niet aan de orde is dat je de gevelbekleding vernieuwd, kun je ervoor kiezen de gevel langs binnen te isoleren. Dit kan met een voorzetwand en isolatiedekens. Binnenmuurisolatie is niet zo effectief als het isoleren langs buiten, maar altijd nog beter dan niets. Op zijn minst wordt je leefcomfort erdoor vergroot, omdat het de kou uit de muren haalt en de omgevingslucht binnenshuis droogt.

Buitenisolatie aanbrengen

Het is de meest kostbare manier van na-isolatie, maar tevens ook de meest effectieve. Isoleren langs buiten kan zowel met isolatiedekens als isolerende schuimplaten. Over de isolatie heen wordt een nieuwe gevelbekleding aangebracht van crepi, hout of steenstrips.

Isoleren van een spouwmuur

Wanneer je het geluk hebt, een spouwmuur te hebben, is na-isolatie makkelijk te realiseren. Spouwmuurisolatie verdien je snel terug en de kosten om het aan te laten brengen, liggen relatief laag. Je bespaart met spouwmuurisolatie gemiddeld zo’n 30% op je energiekosten.

Het aanbrengen gaat als volgt: her en der in de gevel worden gaten geboord, waar de machine op aangesloten kan worden. Vervolgens wordt de spouwruimte volgespoten met het isolatiemateriaal. Dit kan bestaan uit polystyreen parels, glaswol of pur. Als afsluiting worden de gaten gevuld, met een vulmiddel in dezelfde kleur als de gevelbekleding.

Oriënteer je goed voor je begint

Het ligt er een beetje aan, welk soort woning je hebt, over hoeveel kennis en tijd je zelf beschikt, of je het uiteindelijke besluit neemt, er zelf aan te beginnen. In de praktijk zal echter blijken dat je voor een klein bedragje meer, een grote hoeveelheid gemak ervan hebt, wanneer je de gevelwerken door een erkend bedrijf laat uitvoeren. Om zeker van een concurrerende prijs te zijn, vraag je hiervoor het best meerdere offertes aan.

Kies daarbij zo veel mogelijk voor gevelspecialisten uit je regio. Hoe verder ze van je verwijderd zijn, des te meer reiskosten je ook zult moeten betalen.