bescherming van de gevel

Het is onvermijdelijk dat de gevolgen van regenbuien op den duur zichtbaar worden op de gevel van je woning. Dat komt door stof en vervuiling die hun sporen nalaten. Op lichte gevels is deze vervuiling beter te zien dan op donkere gevels. Als je je daaraan stoort kun je maatregelen nemen. Er bestaan verschillende behandelingen om de gevel van je woning langer mooi te houden. Door de behandelingen wordt de vochtbestendigheid van de muur verbeterd. De resultaten zijn doorgaans goed, maar het zijn wel tamelijk kostbare operaties. Dus het is maar net of je dat geld ervoor over hebt. Lees ook over Gevel impregneren: voor- en nadelen, prijzen per m2

sierpleisters gevelpleisters

Het ontstaan van strepen op de gevel

Voor wie niet bereid is om veel geld uit te geven aan het uiterlijk de gevels van zijn woning zijn er goedkopere alternatieven. Maar om die te kunnen toepassen moet je begrijpen waardoor de gevels vuil worden. Het probleem is dat regenwater niet overal op een gelijkmatige manier wordt afgevoerd. Op plekken waar dat wel zo is lijkt helemaal geen vervuiling aanwezig. Vervuiling ontstaat op plekken waar het regenwater in straaltjes langs loopt. Als je dat weet te voorkomen ontstaan er geen vuile strepen en ziet je gevel er netjes uit. Daar bestaat een aantal trucs voor.

gevelpleister pleister knauf

Tips om strepen op de gevel te voorkomen

De eerste maatregel waarmee strepen op de gevel net onder de dakrand worden voorkomen is een brede dakrand. Dat de gevel onderaan smerig wordt door opspattend vuil kun je voorkomen met een plint van ongeveer een halve meter hoog. Als je voor een mooi afgewerkte plint kiest stijgt je woning zelfs in waarde. Langs vensterbladen en roosters ontstaan ook gemakkelijk strepen op de gevel. Dat kun je voorkomen door kleine randjes te monteren. Het regenwater loopt dan niet meer langs de gevel naar beneden, maar valt rechtstreeks op de grond.