In de badkamer zie je het eerst problemen met vocht

De badkamer is dé plek om uit te zoeken of het binnenklimaat in jouw woning gezond is. Als er in de badkamer erg veel condensatievocht is, of als er vochtplekken en schimmels ontstaan, is de kans groot dat ook elders in de woning vochtproblemen zijn. Dat de ramen in de badkamer nat worden na het douchen is normaal. Want door het douchen stijgt de luchtvochtigheid, maar die natte ramen moeten na een half uurtje weer droog zijn. Als dat niet zo is wil dat zeggen dat de luchtvochtigheid in je hele woning erg hoog is. Dat kan duiden op een probleem. Lees meer Vochtproblemen: Oorzaken & Oplossingen met prijs advies

vochtproblemen badkamer schimmel

Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis offerte.

Door slechte isolatie worden vochtproblemen zichtbaar

Een basislesje natuurkunde is voldoende om het ontstaan van vochtproblemen te begrijpen. Warme lucht kan veel meer vocht opnemen dan koude lucht. In de warme lucht van circa 24 graden bij het douchen zit er wel 85% vocht. Als die warme lucht tegen een koud oppervlak aan komt, zoals een raam, koelt de lucht af. De capaciteit om vocht op te nemen daalt en het overtollige vocht condenseert. Daardoor wordt het raam nat. Lucht van 17 graden kan nog maar 65% vocht bevatten. Het vocht uit die koudere lucht mag minder snel condenseren tegen een raam. Als dat toch gebeurt is dat een teken dat dat raam heel koud is.

vochtproblemen schimmel condensatie

Vochtproblemen door bouwfouten en slechte ventilatie

Het vocht in de lucht condenseert dus als de lucht tegen een aanzienlijk kouder oppervlak aankomt. Dat gebeurt onder invloed van twee factoren. Ten eerste doordat er hele koude plekken in je woning zijn, vanwege slechte isolatie. De andere factor is een hoge luchtvochtigheid. Die ontstaat door meerdere redenen. Ten eerste door bouwfouten (lekkage, slechte waterkering), waardoor er vocht in de muren en vloeren van je woning kan doordringen. De andere oorzaak is een slechte ventilatie. Doordat de lucht in je woning onvoldoende wordt ververst blijft het vocht in de woning aanwezig.

schimmel in de badkamer

Bouwfouten oorzaak van vochtproblemen

Bouwfouten die de oorzaak zijn van vochtproblemen hebben in 9 van de 10 keren te maken met het ontbreken of het beschadigen van de waterkering. Dat betekent dat er vocht uit de grond kan opstijgen naar de muren. In de badkamer, als meest natte plek in de woning, wordt dat het eerst zichtbaar. De badkamer zal na het douchen niet snel genoeg opdrogen waardoor vochtplekken en schimmel ontstaan. Het heeft weinig zin om muren in de badkamer daartegen te behandelen, want de oorzaak zit op een andere plek in de woning. Die moet eerst worden verholpen, voordat het nut heeft de badkamermuren te herstellen.

Vochtproblemen meten

Om zekerheid te krijgen of de vochtproblemen inderdaad worden veroorzaakt door mankementen aan de waterkering kun je een meting laten uitvoeren. Als de dekvloer nat is weet je honderd procent zeker dat je eerst de waterkering moet laten repareren. Want dat is de oorzaak van vochtplekken, schimmel en condensatie van vocht. Het heeft geen zin om allerlei andere oplossingen te bedenken. Dat zijn lapmiddelen, waardoor de vochtproblemen misschien wel tijdelijk verdwijnen, maar die komen na verloop van tijd gegarandeerd terug.

condensatieplekken in de badkamer

Andere maatregelen tegen vochtproblemen

Na het repareren van de waterkering, bijvoorbeeld door de muren te injecteren, moeten de vochtproblemen afnemen. Maar het is uiteraard best mogelijk dat je nog steeds last hebt van vocht dat tegen de ramen condenseert. Een goede remedie daartegen is beter isoleren. Door een betere isolatie is het temperatuurverschil tussen de lucht in de woning en de koude oppervlakken, zoals de ramen, minder groot. Daardoor zal er geen water meer condenseren en heb je geen last meer van natte ramen. Het helpt ook enorm als je beter ventileert. Het is voldoende als je de ruimtes in je woning dagelijks een kwartiertje doorlucht.

Elke woning kan last hebben van vochtproblemen

Vochtproblemen treden niet alleen in oudere woningen op. Ook nieuwbouwwoningen hebben te maken met overlast door vocht. In een groot deel van de gevallen ligt de oorzaak bij een niet goed werkende waterkering. Dat komt doordat het steeds ingewikkelder wordt om woningen te bouwen. Er moet aan zoveel regels worden voldaan en de gebruikte technieken zijn zo complex, dat voldoende aandacht voor de waterkering er soms bij inschiet. Om dat te voorkomen wordt het aanbevolen om je als opdrachtgever goed te verdiepen in alle aspecten die bij de bouw en renovatie van woningen een rol spelen, met name de waterkering.