Heb je een muffe kelder? - De zekere tekenen dat je een probleem hebt...

Een natte kelder is de perfecte voedingsbodem voor schimmel. Schimmel kan uw spullen en uw huis beschadigen. Het kan ook grote gezondheidsproblemen veroorzaken. Schimmelsporen kunnen in de lucht terechtkomen en zich een weg banen naar de rest van het huis. Daarom is het belangrijk om meteen een vochtige kelder te laten verzorgen. De eerste stap is het zoeken naar deze tekenen:

muffe kelder

Zichtbare schimmel

Schimmel is een zeker teken dat je een natte kelder hebt die je al problemen geeft. Het komt in een hele regenboog van kleuren - meestal zwart, grijs, bruin, geel of groen. Het hoopt zich vaak op in de noordwestelijke hoek van de kelder omdat dit meestal het koudste gebied is.

 • Een vochtige, muffe geur
  Het zekerste teken van een probleem is een muffe, schimmelachtige geur. De tekenen van een vochtige kelder zijn vaak niet zichtbaar, maar je kunt ze wel ruiken. Als je daar beneden een muffe geur opneemt, betekent dit dat deze niet voldoende beschermd is tegen de elementen.
 • Overstroming of lekkages
  Als u lekkende leidingen heeft gehad of als u na een zware regenbui onder water staat, zal dit het vochtgehalte van uw kelder sterk verhogen. Het hoeft geen massale overstroming te zijn die je kniediep in het water zet; zelfs een klein beetje stilstaand water vormt een bedreiging.
 • Watercondensatie
  Als je watercondensatie ziet op de ramen of muren, is dit een teken dat je een vochtige kelder hebt. Deze condensatie komt het vaakst voor op plaatsen waar zich scheuren in de muren of vloeren bevinden. U kunt het ook zien op oppervlakken zoals apparaten of tafels.
 • Verhoogde allergische reacties
  Allergieën die je meer dan normaal afluisteren kunnen een teken zijn. Dit kan natuurlijk ook door andere factoren worden veroorzaakt, maar als je daar al een schimmelplaag hebt, kan het zijn dat je vaker niest, hoest en keelpijn krijgt. Als u bij het afdalen van de trap de kelder ingaat en u voelt dat uw klachten toenemen, dan is dat zeker een teken aan de wand. In dit geval is de schimmel al uit de hand gelopen en moet deze onmiddellijk worden gesaneerd.

Als u een vochtige kelder heeft, loopt u risico. Vochtigheid in dat deel van het huis zal zeker schimmel veroorzaken. Het zal ook knaagdieren en insecten in uw huis lokken en ernstige schade veroorzaken aan alles wat u daar hebt opgeslagen. De beste manier om het vochtgehalte laag te houden en een natte kelder te voorkomen is om het volledig waterdicht te maken. U kunt het vocht buiten uw huis houden waar het hoort.