Hoe gezond is uw huis?

Elk huis in Europa heeft een gezonde kelder en of kruipruimte nodig. Waarom zeg ik dit? Meer dan 50% van de lucht die u inademt op de 1e verdieping van uw huis komt uit uw kelder of kruipruimte door een natuurlijk verschijnsel dat stack-effect wordt genoemd. Als uw kelder of kruipruimte niet gezond is, dan is uw huis niet gezond. Een natte en vochtige kelder of kruipruimte kan een ongezond binnenklimaat creëren. Zelfs een kleine corrigerende stap kan een groot verschil maken in iemands huis of werkplek.

gezondheid huis door kelder

Vervuilende stoffen kunnen vanuit lagere niveaus binnenkomen.

De meeste mensen brengen maar liefst 12 uur per dag door in hun huis. Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw worden woningen steeds luchtdicht gebouwd om te besparen op gas en elektriciteit, waardoor de hoeveelheid uitgewisselde lucht afneemt. Luchtdichte (energiezuinige) woningen hebben meer aandacht gevraagd voor alle vervuilende stoffen die een kelder of kruipruimte te bieden heeft door middel van wat wij het "schoorsteeneffect" noemen.

Het stapeleffect is de beweging van lucht in en uit gebouwen, schoorstenen en rookkanalen en wordt aangedreven door een verschil in dichtheid van de binnen- en buitenlucht als gevolg van temperatuur- en vochtverschillen. Minder dichte warme lucht stijgt op en wordt vervangen door dichtere, koele lucht. Hoe groter het warmteverschil en de hoogte van de constructie, hoe groter het schoorsteeneffect. Het schoorsteeneffect wordt ook wel het "schoorsteeneffect" genoemd en helpt de natuurlijke ventilatie in een huis te bevorderen. Dus als de lucht ongezond is in uw kelder en of kruipruimte, dan is datzelfde jaar waarschijnlijk de bovenste niveaus van uw huis of werkplek aan het doordringen.

Studies hebben aangetoond dat mensen die vochtige gebouwen bewonen een verhoogd risico op gezondheidsproblemen hebben.

De WERELDGEZONDHEIDSORGANISATIE GEPUBLICEERDE RICHTLIJNEN meldt dat bewoners van vochtige of beschimmelde gebouwen tot 75% meer risico's op gezondheidsproblemen lopen. Studies hebben ook een verband aangetoond tussen vocht binnenshuis en luchtweginfecties en het verstoren van het immuunsysteem.

Vochtigheid is een probleem in gebouwen omdat het zorgt voor het vocht dat de groei van bacteriën, schimmels en insecten ondersteunt. De INSTITUTE OF MEDICINE vond voldoende bewijs om blootstelling aan vochtige binnenmilieus in het algemeen te koppelen aan symptomen van de bovenste luchtwegen, hoesten en piepen bij verder gezonde mensen en met astmasymptomen bij mensen met astma.

Europeanen brengen ongeveer 90 procent van hun tijd binnenshuis door. Studies naar de blootstelling van de mens aan luchtverontreinigende stoffen door EPA geven aan dat de niveaus van verontreinigende stoffen binnenshuis 2 tot 5 keer - en soms meer dan 100 keer - hoger kunnen zijn dan de niveaus van verontreinigende stoffen buitenshuis. Verontreinigende stoffen voor de binnenlucht behoren tot de top vijf van de milieurisico's voor de volksgezondheid.

Verbeter de luchtkwaliteit in uw huis door het milieu in uw kelder of kruipruimte te corrigeren.