Hier is waarom u zich zorgen moet maken over vocht in uw kelder deze winter

lekken in uw kelder in de winter

Regenbuien zijn niet de enige keer dat je je zorgen maakt over het lekken.

Meestal is de winter niet het moment om zich zorgen te maken over een lekkage in de kelder. Het is droger en kouder buiten, dus wat is het nut? Sneeuw kan alvast, maar het is nog steeds water, en als u er niet op let, kunt u te maken krijgen met een ernstig lek in uw kelder.

Lees meer over oorzaken van water in de kelder

De belangrijkste reden om u zorgen te maken over uw kelder is het omgaan met eventuele gebreken in uw fundering. Als er scheuren en gaten in uw fundering zijn, zult u zeker wat vochtophoping tegenkomen (wat de basisoorzaak is van de meeste lekken). Wanneer de sneeuw smelt rond uw kelder, zal het vocht zich ophopen en vast komen te zitten in bevroren grond of uw keldermuren/vloeren. Als dat vocht zich ophoopt en geen plaats heeft om te gaan, zullen er zeker problemen ontstaan. De hydrostatische druk (neerwaartse druk van de zwaartekracht) zal naar beneden drukken en het vocht opsluiten en kan nieuwe scheuren in uw fundering veroorzaken.

Nu zijn er een paar stappen die je kunt nemen om dergelijke vochtophoping te voorkomen. Controleer eerst of er geen scheuren of gaten in de fundering zitten en zorg ervoor dat de wanden en vloeren van uw kelder in topconditie zijn. Zelfs als het midden in de winter is, zijn er nog steeds betaalbare manieren om uw natte kelder op te drogen die niet allemaal vereisen dat u naar buiten gaat.

Vervolgens wilt u er zeker van zijn dat al uw dakranden, troggen en regenpijpen zich op voldoende afstand van de fundering van uw huis bevinden. Zorg ervoor dat al uw dakgoten in perfecte werkende staat zijn, zonder overmatige lekkages. De regenpijp moet minstens een meter van het gebouw verwijderd zijn om ervoor te zorgen dat het water niet te dicht bij uw fundering lekt.
Echter, een vast gootsysteem en kleine funderingsoplossingen zijn nog steeds niet de enige manier om vochtophoping in de winter te voorkomen. Heeft u al nagedacht over de grond rondom uw fundering? Ja, dat is belangrijk. Er zijn bepaalde grondsoorten die daadwerkelijk lekkages en overstromingen kunnen voorkomen door vocht op te nemen. Kleigrond is hier een goed voorbeeld van en kan uw kelder helpen om in de winter goed af te voeren.

Tot slot wil je er zeker van zijn dat je afvoerleidingen niet verstopt zijn en dat je raamputten niet lekken. Verstopte afvoeren kunnen je leidingen ondersteunen en kunnen leiden tot overloop in je kelder. Als uw ramen niet goed afgesloten zijn, kan er gemakkelijk water in de kelderramen lekken als er geen goede afvoer is.

Dus als uw kelder de plaats is waar je tijd in de winter wil doorbrengen, het laatste wat je gaat willen is het vinden van een beschadigend lek. Vermijd elke toekomstige reparatie of schade kosten door het dekken van al uw bases als het gaat om vochtophoping.