Grondwater en water in kelder oplossingen en hun oorzaken

oorzaken van water in kelder en de oplossingen

Last van water in de kelder of kelder onder water ? Vele woningen in België en Nederland zijn voorzien van een kelder. Een kelder is altijd handig. Je kunt een kelder gebruiken voor opslag van goederen, gebruiken als provisieruimte en je kunt er producten koel houden, want een gemiddelde kelder is normaal koeler dan de woning zelf. Een veel voorkomend probleem met kelders is dat ze regelmatig doelwit zijn van water- en vochtproblemen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een lekkage of opstijgend grondwater, met water in de kelder of vloer als gevolg. Hieronder vind je meer informatie over het bestrijden van vocht bij kelders.
Lees hier meer over de verschillende soorten vochtproblemen.

Gevolgen en oorzaken van vocht en water in kelder

Water in de kelder na regen is zeker een probleem die snel aangepakt moet worden. Water in de kelder of grondwater in de kelder kan namelijk voor ernstige problemen zorgen. Het veroorzaakt een ongezond leefklimaat, waarbij vochtplekken en schimmels op de keldermuren kunnen ontstaan. Dit kan gevolgen hebben voor de gezondheid van de bewoners. Daarnaast kunnen producten die je in de kelder hebt opgeslagen schade oplopen. Ook kan de kelder een onaangename geur krijgen en trekt vocht en grondwater in de kelder ook ongedierte aan. Om vochtproblemen en waterinsijpeling kelder op te lossen dien je de oorzaak hiervan te vinden en de vochtige kelder waterdicht maken zodat het niet meer voor kan komen.

Condensvocht

Condensvocht

Een van de meest voorkomende vochtproblemen in de kelders is condensvocht. De oorzaak hiervan zijn de wisselende temperatuurwisselingen en een slechte ventilatie. Er zal dan vocht op de keldermuren komen en ramen zijn constant beslagen. Dit is geen onoverkomelijk probleem, maar wel hinderlijk. De oplossing is gelukkig niet zo heel moeilijk en vergt geen grote verbouwingen of renovaties. Het belangrijkste is om de temperatuur in de kelder te reguleren, zodat grote temperatuurwisselingen niet plaatsvinden. Wanneer de kelder geen ventilatie heeft, dan is het van belang om een goede ventilatie aan te leggen. Dit kan het probleem van vocht in de kelder door condens geheel verhelpen.

Lekkage

Lekkage is ook een veel voorkomend probleem bij water in de kelder

Lekkages zijn ook een veel voorkomend vochtproblemen bij water in de kelder. Als ruimte onder het huis lopen er achter de muren van de kelder veel waterleidingen, afvoerbuizen of rioolbuizen. Wanneer daar een lek ontstaat kan het grondwater via een lek door de vloer of muren van de kelder sijpelen. Het kan voorkomen dat er dan grote hoeveelheden water in kelder komt te staan. Een lekkage moet dan ook snel opgelost worden, want een lek kan ook groter worden met nog meer schade tot gevolg.

Het begint met het opsporen van een lek in één van de leidingen door middel van lekdetectie. Dit is lastig en je moet dan ook een professioneel bedrijf inschakelen om de lekdetectie uit te voeren. Lekdetectie kan op verschillende manieren met verschillende soorten apparatuur, zoals een infraroodcamera, ultrasone apparatuur of een endoscoop. Laat het aan de expert over wat de beste manier van lekdetectie voor jouw kelder is. Wanneer er een lek gevonden is, is het van belang dit zo snel mogelijk te dichten. Soms kan een lek in de gunstigste omstandigheden zonder breekwerk gedicht worden, maar dikwijls zal er toch een stuk muur gesloopt moeten worden. Een lek kan dan gemakkelijker gerepareerd worden en je bent verlost van water in de kelder.

Grondwater in de kelder

Grondwater in de kelder

Grondwater is ook één van de grote vochtproblemen wat in veel kelders voorkomt. Vaak heb je dan last van opstijgend grondwater. Vooral in regenachtige periodes kan grondwater flink stijgen. Wanneer je kelder dan niet voldoende waterdicht is, loopt grondwater door de keldermuur de kelder in. Om je kelder waterdicht te krijgen voor grondwater bestaan er verschillende soorten oplossingen. Je kunt ervoor kiezen om de vochtige kelder voldoende waterdicht te maken zodat grondwater en vocht geen kans meer krijgt, maar je kunt ook kiezen voor kelderdrainage. Met kelderdrainage zorg je ervoor dat het peil van grondwater wordt verlaagd.

Kelderdrainage

Kelderdrainage

Bij kelderdrainage wordt de muur van de kelder voorzien van een vochtwerende noppenfolie. Over deze noppenfolie komt dan een nieuwe kelderwand. Vocht wat zich nu achter deze muur vormt wordt afgevoerd naar een centraal punt en gaat dan naar het riool. Vaak is extra drainage nog nodig. Bijvoorbeeld door een drainagesysteem aan te leggen bij de funderingen van de woning, onder de kelder of in de tuin.

Kelderdichting

Kelderbekuiping

Uw kelder dichten kan ook. Bij kelderdichting wordt de kelder volledig waterdicht gemaakt, zodat vocht en water in de kelder dan niet meer voor kunnen komen. Eerst wordt bekeken op welke plekken het vocht of grondwater door de muur naar binnen sijpelt. Met een speciaal vulmiddel worden deze plekken opgevuld, zodat een lek in de muur niet meer voorkomt. Daarna is het de kelder dichten door verschillende cement- en fixeerlagen aan te brengen. Vocht, het grondwater en water in de kelder is dan nagenoeg onmogelijk.

Muren injecteren

Muren injecteren

Om grondwater te voorkomen kun je de muren net boven grondniveau laten injecteren. Tijdens het injecteren worden in de muren gaten gemaakt, waar een vochtwerende gel in gespoten wordt. Deze gel zet uit en voorkomt vocht in uw kelder.

Water in uw kelder na regen is dus een groot probleem wat verschillende oorzaken kan hebben en op verschillende wijzes verholpen kan worden. Heb je ook last van water in de kelder? Onderneem dan direct actie. Vraag vrijblijvend een offerte of tips aan.

Veelgestelde vragen

Hoe voorkom je opkomend water in een kelder?

Capillaire opstijging door de vloer: breng een epoxyhars aan om capillaire opstijging te voorkomen. In de kelder komt het ook vaak voor dat er capillaire en tegendruk ontstaat vanuit de keldervloer (onvoldoende waterdichte betonplaat).

Hoe water afvoeren in een kelder?

Om een ondergelopen kelder te ontdoen van het water dat erin staat, moet u een opvoerpomp gebruiken. De pomp zuigt het water uit de kelder door een drukslang en giet het in een vuilwaterput of tuin.

Hoe maak je een kelder waterdicht?

De meest gebruikelijke methode om een kelder uit te drogen is de binnenmuren te behandelen met een waterafstotende coating. In vochtige kelders kunnen vochtige muren zonder probleem worden behandeld met een waterafstotende coating. Alvorens te bepleisteren, alle gaten en scheuren repareren met een (waterafstotende) reparatiemortel.

Hoe droog ik een ondergelopen kelder?

Nadat het water is afgevoerd en de werkzaamheden zijn uitgevoerd, kan een elektrische ontvochtiger worden gebruikt om het overstroomde pand snel droog te maken. Indien de kelder herhaaldelijk onder water komt te staan, is de ideale oplossing, naast de reeds genoemde oplossingen, te kiezen voor een waterdichte en microporeuze behandeling.

doorslaand vocht in muren