9 Redenen waarom uw kelder in de winter kan lekken

Niets zal sneller voor een domper op uw vakantie plannen vormen dan een overstroomde kelder. Niemand wil zijn vakantieseizoen doorbrengen met het dweilen van water in een oude, lekkende kelder in plaats van te genieten van de tijd met familie en vrienden. De dure reparaties en het vervelende ongemak dat gepaard gaat met het lekken van de kelder zullen uw winterplannen gegarandeerd verstoren.

Hoewel we meestal denken aan lekkages en overstromingen in tijden van hevige regenval, is het belangrijk om te onthouden dat deze gebeurtenissen het hele jaar door kunnen plaatsvinden.

Lekken en overstromingen in de kelder komen in de wintermaanden veel voor. Er zijn veel redenen waarom uw kelder kan lekken, maar alle lekken worden uiteindelijk veroorzaakt door een opeenhoping van vocht.

9 Redenen waarom uw kelder in de winter kan lekken

Houd er rekening mee dat vocht niet noodzakelijkerwijs afkomstig is van regen. In de wintermaanden zijn onze huizen omgeven door water in de bevroren vorm: sneeuw. Hoewel het altijd het beste is om een professional te raadplegen om de waterdichtheid van uw kelder te beoordelen, is het belangrijk om de basisredenen achter die hinderlijke kelderlekken te begrijpen.

Lees meer over water in kelder.

Waarom kan je kelder lekken ?

Hieronder vindt u een lijst met 8 veel voorkomende redenen waarom uw kelder deze winter zou kunnen lekken, om u op de hoogte te houden.

#1. Kelders stralen warmte uit, smeltende sneeuw

Hoewel het buiten onder het vriespunt kan zijn, is de temperatuur in uw kelder aanzienlijk warmer. Of uw kelder nu af of niet af is, het is er heel gezellig in vergelijking met het kille weer buiten. De grond buiten uw huis is koud, bevroren en bedekt met sneeuw, terwijl de temperatuur in uw kelder warm en geroosterd is. Dit zorgt ervoor dat uw kelder warmte uitstraalt. Kelders stralen meestal warmte uit tot 8" buiten de keldermuren.

Deze stralingswarmte die de grond binnenkomt, zorgt ervoor dat bevroren grond en sneeuw smelten, waardoor vocht ontstaat en zich ophoopt. Zoals we eerder leerden, is de opbouw van vocht de basisoorzaak van de meeste lekkages. Naarmate de sneeuw smelt rond uw kelder, hoopt het vocht zich op en komt het vast te zitten tussen de bevroren grond en de muren en vloer van uw kelder. Als het vocht zich ophoopt met nergens om naartoe te gaan, beginnen de problemen daar.

#2. Hydrostatische druk

We weten allemaal wat zwaartekracht is; de neerwaartse kracht die de dingen verzwakt en ervoor zorgt dat ze niet wegdrijven in de atmosfeer. Hydrostatische druk is de mooie term voor de neerwaartse druk van de zwaartekracht. Als het gaat om een lekkende kelder is die druk een veel voorkomende boosdoener. Zoals we in #1 al zeiden, als de warmte die vanuit je kelder wordt uitgestraald, de bevroren grond en sneeuw doet smelten, hoopt vocht zich op en komt het vast te zitten tussen de grond en je keldermuren. De hydrostatische druk drukt op dat opgesloten vocht.

Naarmate de druk toeneemt, kan het vocht door bestaande scheuren en gaten in uw fundering worden geforceerd. Bovendien kan de druk zich zo sterk opbouwen dat er nieuwe scheuren ontstaan om het vocht ergens naartoe te laten stromen. Uiteindelijk zal de hydrostatische druk het vocht naar beneden dwingen, en in je kelder als je geen alternatieve route hebt om het vocht door te laten stromen.

#3. Dakranden, troggen en regenpijpen die te dicht bij je huis afvoeren.

Goed functionerende en geïnstalleerde dakranden, troggen en regenpijpen zijn essentieel om lekken op afstand te houden. Deze elementen zijn ontworpen om het water weg te leiden van uw huis. Als deze functies echter niet goed zijn ontworpen of niet worden onderhouden, kunnen ze meer kwaad dan goed doen. Als deze elementen op de juiste manier worden geïnstalleerd en goed functioneren, trekken ze water weg van uw huis. Hoe verder weg van uw fundering dat het water wordt verzonden, hoe minder kans op lekkage.

Als deze elementen echter slecht worden onderhouden, onjuist zijn geïnstalleerd of helemaal ontbreken, kan er te dicht bij uw fundering water worden afgezet. Als overtollig water zich dicht bij uw fundering ophoopt, kan de hydrostatische druk ertoe leiden dat het water naar binnen wordt geduwd, omdat het nergens anders naartoe kan. Houd uw dakgoten schoon, en regenpijpen die weglopen van uw fundering (minimaal 4 voet afstand) om deze oorzaak van lekkage in de kelder te helpen voorkomen.

#4. De verkeerde soort bodem

De grond rondom uw kelder speelt een grote rol als het gaat om lekkages. Het juiste type grond en irrigatie zal helpen om het water goed af te voeren en het vocht weg te trekken van uw huis. Nochtans, kan het verkeerde type van grond met het onjuiste aftappen vochtigheid veroorzaken om vochtigheid aan pool en tegen de muren van uw kelderverdieping gevangen te worden. Bepaalde grondsoorten, zoals kleigrond, kunnen daadwerkelijk lekkages en overstromingen voorkomen door vocht te absorberen en uit te breiden, in plaats van vocht te laten verzamelen en druk op te bouwen. Als de grond rond uw kelder niet goed afvloeit, raden wij u aan deze te vervangen door schoon vulvuil, goed geïnstalleerd en bedekt met steen of mulch om erosie te voorkomen.

#5. De helling rondom uw fundering is uitgeschakeld.

Het maakt niet uit op welk type landschap uw huis is gebouwd, de grond rond uw fundering moet altijd een helling van het huis vormen. Onjuiste drainage is een van de meest voorkomende factoren in kelderverdiepingen. De grond rond de fundering van uw huis moet een helling van 6 inch in de tegenovergestelde richting van het huis.

Hoewel 6 centimeter helling niet veel lijkt, leidt het water weg van uw fundering, in plaats van het toe te staan om te poolen aan de basis. Hoe verder weg de waterafvoer, hoe minder kans op lekkage. Zorg ervoor dat er een duidelijk pad naar beneden is voor water om te volgen, weg van, niet in de richting van uw fundering.

#6. Scheuren in uw keldermuur en vloer

Water komt het meest in uw kelder binnen via scheuren in de muren en vloer. Als er zich buiten tussen de grond en de muren vocht ophoopt, wordt dat vocht onder druk gezet, waardoor het op zoek gaat naar een manier om te ontsnappen. Naarmate de druk toeneemt, wordt het vocht door scheuren in uw muren en vloeren geperst, wat resulteert in een natte kelder. Scheuren in keldermuren en vloeren komen veel voor.

Naarmate uw huis zich in de loop van de tijd vestigt en de druk om verschillende redenen verandert, zullen er onvermijdelijk scheuren ontstaan. Klik hier om meer te weten te komen over hoe en waarom scheuren ontstaan. Indien niet goed gerepareerd, zijn deze bestaande scheuren een directe route, die het vocht rechtstreeks naar uw kelder leidt. Het water zal door deze scheuren in de muren en vloeren blijven sijpelen totdat de druk wordt verlicht of de scheuren worden geëlimineerd.

#7. Uw carterpomp werkt niet goed.

Als je een kelder hebt, heb je waarschijnlijk een carterpomp. Deze pomp is ontworpen om overtollig water op te vangen en weg te trekken van het huis. Echter, als uw carterpomp niet goed werkt, zal het water zich ophopen en mogelijk uw kelder overspoelen. Een carterpomp wordt geïnstalleerd door een gat te maken in de vloer van de kelder (de carterbak). Wanneer de put met water wordt gevuld, wordt de elektrische pomp geactiveerd, waardoor het water uit de omgeving wordt weggepompt.

Opvangpompen kunnen om verschillende redenen defect raken: onjuiste installatie, stroomuitval, gebrek aan onderhoud of bevroren/verstoppingen in de afvoerleidingen. Klik hier om meer te weten te komen over veelvoorkomende problemen met de carterpomp die kunnen leiden tot overstromingen. Vergeet niet om er altijd voor te zorgen dat uw carterpomp goed werkt voordat het natte winterseizoen aanbreekt.

#8. Uw afvoer is verstopt

Hoewel dit een overdreven eenvoudige verklaring lijkt, zou u verbaasd zijn over het aantal lekken en overstromingen dat kan worden voorkomen door er eenvoudigweg voor te zorgen dat uw riolering goed afvoert. Verstopte afvoerkanalen kunnen ervoor zorgen dat er weer water in uw leidingen terechtkomt en uiteindelijk overloopt in uw kelder. Deze verstoppingen kunnen zich voordoen in de riolering van uw huis, maar ook in de gemeentelijke riolering buiten uw huis.

Terwijl u niet veel kunt doen om klompen in de gemeentelijke lijn aan te pakken, neem dan maatregelen om ervoor te zorgen dat de lijnen in uw huis vrij stromen. Als uw riolering vrij is van verstoppingen en een goede afvoer van het water, zal het helpen om de kans te elimineren dat er water in uw kelder terechtkomt.

#9. Lekkende raamputten

Hoewel de ramen veel licht in de kelder laten binnenstromen, kunnen ze ook water binnenlaten. Ramen moeten goed afgesloten zijn en vrij van scheuren. Het venster putten , de gebieden rond uw kelder ramen, moet een goede drainage op zijn plaats, zodat het water weg te stromen van het huis, en niet zwembad in de putten. Houd deze gebieden nauwlettend in de gaten, want het zijn veel voorkomende boosdoeners in de kelder lekken.

Het voorkomen van lekken in de kelder met Triade

Nu de winter snel nadert, is het belangrijk om maatregelen te nemen om lekkages en overstromingen in de kelder te voorkomen. Vergeet niet, alleen omdat het niet regent, betekent het niet dat er geen water is. Zorg ervoor dat u alle 9 bovengenoemde factoren goed bekijkt tijdens uw grondige controle van uw kelder. Het is veel gemakkelijker om een lek te dichten voordat het begint dan om de schade achteraf te herstellen.

Als u begint met stappen in de richting van het waterdicht maken en winterklaar maken van uw kelder, raden wij u aan om ons te contacteren. Ons team heeft jarenlange ervaring in het waterdicht maken van uw kelder en is er om u te helpen bij het voorbereiden van uw huis klaar voor de winter. Neem contact met ons op voor meer informatie over het drooghouden van uw huis deze winter.