Hoe opstijgend vocht bestrijden en voorkomen?

Hoe opstijgend vocht bestrijden en voorkomen?

Het ontstaan van opstijgend vocht is vooral een probleem die je veel tegenkomt in oudere woningen zeg Vochtbestrijding Snel. Nieuwbouwwoningen hebben hier veelal minder last van omdat vanaf de jaren 80 bij nieuwe woningen beschermende maatregelen zijn genomen, zoals een waterkering. Plekken die extra gevoelig zijn voor opstijgend vocht, zijn de kelder en de kruipruimte. Deze plekken komen het eerst in aanraking met opstijgend vocht. Wanneer de wanden van een kelder in de loop der jaren poreus zijn geworden, dan is het voor opstijgend vocht gemakkelijk om de woning binnen te komen en ook de rest van de woning te beschadigen. De woning loopt dan de kans om ten prooi te vallen aan vochtplekken, schimmels en houtrot. Dit is niet alleen schadelijk voor de woning, schimmels kunnen ook een gevaar voor de gezondheid opleveren. Wanneer je in een oudere woning woont en last hebt van opstijgend vocht, dan kun je enkele maatregelen nemen om opstijgend vocht te bestrijden en te voorkomen in de toekomst.

Kelderbekuiping

Kelderbekuiping

Kelders werden in het verleden gebouwd met een enkele wand. Dit maakt de kelder kwetsbaar voor opstijgend vocht. De muren zullen na verloop van tijd zwakker en brozer worden en eventueel ontstaan er barsten en scheuren. Het opstijgend vocht kan de wanden dan gemakkelijk intrekken en naar boven optrekken met alle gevolgen van dien. Een oplossing hiervoor is het bekuipen van de kelder.

Bij kelderbekuiping wordt er een nieuw laag aangebracht die volledig waterdicht is. Eerst worden scheuren en barsten gerepareerd, zodat de muur daadwerkelijk dicht is. Daarna wordt de muur behandeld met diverse fixeerlagen en daarover komt een nieuw laag cement. Deze methode om opstijgend vocht tegen te gaan, zorgt ervoor dat de kelder weer 100% waterdicht is.

Drainage

Drainage

Een drainagesysteem in de kelder of kruipruimte aanleggen is ook een methode om opstijgend vocht tegen te gaan. Vocht komt in de muren terecht en kan nergens heen dan naar de bovenkant van muur. Met een drainagesysteem wordt het vocht juist netjes afgevoerd. De kelder of kruipruimte wordt dan belegd met een noppenfolie waarin kanaaltjes zitten die het vocht naar de randen van de kelder afvoert. Aan de randen wordt zorgt een gemetselde goot er dan voor dat het water afgevoerd kan worden na een verzamelput. Eenmaal in deze verzamelput kan het vocht via een afvoerkanaal naar het riool afgevoerd worden.

Injecteren van de muren

Injecteren van de muren

Met het injecteren van de muren worden de muren waterdicht gemaakt en zal opstijgend vocht geen mogelijkheid meer hebben om verder de woning in komen. Het injecteren kan enkel op de gevoelige plekken, maar het is ook mogelijk om alle muren van de woning te injecteren. De muren worden geïnjecteerd met een speciale vochtwerende gel die in de muur trekt en de muur direct waterdicht maakt. Eventueel opstijgend vocht in de muur zal door de gel tegengehouden worden en kan niet meer verder naar boven opstijgen.

Ventilatiesysteem

Ventilatiesysteem

Vooral ruimtes als een kruipruimte en kelder zijn dikwijls niet goed geventileerd. Maar ook andere ruimtes in de woning kunnen een slechte ventilatie hebben, zoals de badkamer. Er is dan meestal sprake van overmatige condensvorming. Vocht zet zich af tegen muren, buizen en ramen. Dit is vrij gemakkelijk op te lossen met een goed ventilatiesysteem. Er is een keuze uit een natuurlijk ventilatiesysteem door middel van luchtrooster, of door een mechanisch ventilatiesysteem, waarbij vervuilde lucht wordt weggevoerd en schone lucht wordt aangevoerd.

Onderkappen

Onderkappen van muren

Nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig standaard voorzien van een waterkering. Op de eerste laag stenen wordt een folie of roofing aanbracht, zodat het gegarandeerd is dat opstijgend vocht nooit de woning kan aantasten. Deze waterkering is in oudere huizen vaak niet aanwezig. Toch is het mogelijk dit achteraf aan te brengen.

Het onderkappen van de woning is een zeer effectieve manier om vochtproblemen te voorkomen, maar wel een drastische manier dat toch een kleine renovatie inhoudt. De onderste laag bakstenen worden uit de woning gehaald en voorzien van een waterkering. Daarna worden de bakstenen weer teruggeplaatst en is de woning zeer goed beschermd tegen opstijgend vocht.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.