Opstijgend vocht oorzaken en ontstaan ervan ?

Wat zijn de oorzaken van het ontstaan van opstijgend vocht?

Opstijgend vocht is een veelvoorkomend probleem in veelal oudere woningen. In de huidige nieuwbouw wordt er genoeg aandacht besteed om de woning zo vochtbestendig mogelijk te maken, maar hier was in het verleden nog lang geen sprake van. Wanneer je ook last van vochtproblemen hebt, dan is het van belang om je vochtprobleem zo snel mogelijk aan te pakken. Opstijgend vocht kan namelijk grote schade aanrichten aan je woning, maar ook bewoners kunnen gezondheidsklachten krijgen van de gevolgen die ontstaan door opstijgend vocht. Lees meer over optrekkend vocht behandelen

Wat zijn de gevolgen van opstijgend vocht?

Wat zijn de oorzaken van het ontstaan van opstijgend vocht?

Wanneer opstijgend vocht de muren van de woning kan aantasten en dan gaat het vooral om keldermuren en muren van de kruipruimte. De gevolgen kunnen groot zijn. Er zullen in eerste instantie vochtplekken op de muren ontstaan en uiteindelijk krijg je schimmelplekken op de muur. Schimmelvorming is niet alleen lelijk, maar ook schadelijk voor de gezondheid. Bewoners kunnen ademhalingsklachten krijgen en allerlei allergische aandoeningen. Een specialist inschakelen die het opstijgend vocht op professionele wijze kan verhelpen is dan ook zeker aan te bevelen.

De oorzaken van opstijgend vocht

Opstijgend vocht is vooral een probleem van oudere huizen en dan wel huizen van voor 1980. Vanaf toen werden woningen standaard voorzien van een waterkering om problemen met opstijgend vocht voor te zijn. Maar er zijn nog genoeg oudere woningen in België, dus het probleem is groot. Gelukkig zijn door de komst van moderne technieken verschillende manieren om opstijgend vochtproblemen tegen te gaan. Dus achteraf je woning bestand maken tegen opstijgend vocht is heel goed te doen.

Geen kelderbekuiping

Geen kelderbekuiping

Oudere woningen die van een kelder werden voorzien, hebben vaak maar enkellaagse keldermuren. Het opstijgende vocht zal tegen deze muren komen en wanneer de muur in de loop der tijd broos is geworden, door de muur heen sijpelen. Ook kunnen er scheuren of barsten in de keldermuur zitten waar het opstijgend vocht doorheen komt. Dit betekent in de praktijk vaak vochtige kelders, met eventueel schimmels en vochtplekken.

Een oplossing voor opstijgend vocht is een bekuiping in je kelder aanbrengen. De muren worden voorzien van enkele fixeerlagen en waterdichte mortels en uiteindelijk afgewerkt met een nieuw laag cement. Op deze manier is een kelder volledig waterdicht te krijgen. Tevens is het een uitstekende isolatielaag die je dan in je kelder hebt aangebracht.

Geen waterkering

Geen waterkering

Nieuwbouwwoningen vanaf de jaren 80 zijn tegenwoordig voorzien van een waterkering. Een waterkering bestaat uit een noppenfolie of een vorm van roofing dat op de eerste laag stenen wordt aangebracht. Dit noppenfolie kan het teveel aan opstijgend vocht netjes afvoeren, zodat het vocht niet de muren van de rest van de woning kan aantasten. Bij oudere woningen is een waterkering vrijwel altijd afwezig.

Achteraf een waterkering aanbrengen is mogelijk, maar behelst wel een behoorlijke renovatie. Het is dan ook verstandig om deze klus uit te laten voeren door een specialist. De specialist zal de onderste laag stenen uit de woning wegnemen, waarbij als het ware de woning opgetild wordt. Er wordt dan een laag waterkering aangebracht en de stenen teruggeplaatst. Opstijgend vocht krijgt op deze manier geen enkele kans meer.

Overbrugging

Er is van overbrugging sprake, wanneer het pleisterwerk van de woning te ver is doorgetrokken naar beneden en zelfs beneden het niveau van de waterkering komt. Dan kun je nog wel een waterkering hebben, maar het pleisterwerk neemt wel het optrekkende vocht op. Let er dus op dat pleisterwerk nooit onder het niveau van de waterkering reikt.

Ventilatie

Ventilatie

Een gebrek aan een goede ventilatie is ook een veelvoorkomend probleem in vele woningen. Ruimtes die aangetast zijn door opstijgend vocht, zoals de kelder en de kruipruimte zijn vaak zeer slecht geventileerd. Naast het probleem van opstijgend vocht zul je ook condensvorming gaan merken. Condens zal zich overal aan vasthechten en de ruimtes ruiken vaak muf.

Een oplossing hiervoor is om een goed ventilatiesysteem in je woning aan te leggen. Met het juiste ventilatiesysteem ventileer je niet enkel de vochtgevoelige plekken in je huis, maar ook de rest van de woning, zodat van condensvorming geen sprake meer is.

Copyright © 2024. Alle Rechten Voorbehouden