Hoe schimmel op planten verwijderen ?

schimmel verwijderen op planten

De kamerplant heeft in de loop der jaren wonderen gedaan voor woningen, of het nu gaat om het toevoegen van een frisse toets van kleur aan de kamer of het verbeteren van de luchtkwaliteit voor onze gezinnen.

Planten zijn een natuurlijk luchtzuiverend wonder! En, zijn verantwoordelijk voor het verbeteren van de gezondheid van onze huizen. Maar ze kunnen ook bijdragen aan een serieuze voedingsbodem voor schimmel en de schadelijke neveneffecten die daarmee gepaard gaan.

Een plant heeft drie dingen nodig om te overleven, waaronder zuurstof, voeding en vocht.

Net als de gewone kamerplant verspreidt schimmel zich ook met behulp van deze dingen, en dat betekent dat de gemiddelde kamerplant de ideale omgeving kan zijn om schimmel te laten groeien en zich te verspreiden.

U zou kunnen denken dat uw installaties helpen om de luchtkwaliteit te verbeteren, maar als de schimmel in de grond of de bladeren aanwezig is, zou het precies het tegenovergestelde kunnen doen.

Planten zijn kwetsbaar voor de groei van schimmel en het betekent niet noodzakelijkerwijs dat je iets verkeerd doet als er schimmel in de grond of in de bladeren zit.

Aangezien schimmel van nature overal ter wereld en in veel verschillende klimaten voorkomt, is het volkomen natuurlijk dat je schimmel op de bladeren of in de grond ziet, en we hebben een aantal natuurlijke manieren om het te bestrijden.

Lees meer over veilig schimmel verwijderen

De veelvoorkomende oorzaken van huisplanten die schimmel ontwikkelen

schimmel groeit op mijn plant

Een van de meest voor de hand liggende plekken waar je schimmel zult zien groeien op een plant zijn de bladeren en het scherpe contrast van de schimmel op de felgroene kleuren van de bladeren zal de plant opvallen.

Dit kan lijken op echte meeldauw of een belangrijkere donkere schimmelvlek, maar wat het er ook uitziet, je zult snel willen handelen zodra je hem ziet.

De reden waarom bladeren zo gevoelig zijn voor schimmel is vanwege de omstandigheden die een plant nodig heeft om te gedijen.

De hoge niveaus van vochtigheid toe te schrijven aan het constante water geven en het gebrek aan direct zonlicht dat deze binneninstallatieverscheidenheden nodig hebben maken hen om schimmel te kweken dan de standaardinstallaties die buiten in de tuin leven.

Wanneer u vlek schimmel groeien op de bladeren van de planten dit kan vooral schadelijk zijn. Niet alleen kan het de installatie beschadigen en beginnen om het te vernietigen, maar de sporen zullen zich door het huis uitspreiden en kunnen door mensen en dieren worden geïnhaleerd of worden opgenomen.

De bijwerkingen kunnen ernstig zijn voor mensen met een gevoeligheid of allergie voor schimmel, of mensen die al last hebben van allergieën of ademhalingsproblemen.

Waarom groeit schimmel in mijn plantenbodem?

kamerplant schimmel groei

Naast het groeien op de bladeren van de plant, kan het ook zijn dat de schimmel groeit in de bodem van de pot waar hij in leeft.

De meest voorkomende schimmel die je op de grond vindt is wit van kleur, dus het is vrij gemakkelijk te herkennen wanneer hij aankomt, maar als je niet onmiddellijk handelt om hem te verwijderen en te voorkomen dat hij terugkeert, dan kan hij zich gemakkelijk verspreiden.

De grond van een kamerplant wordt meestal te allen tijde vochtig gehouden en zit vol met organisch materiaal om de plant te voeden. Beide factoren maken het perfect voor schimmel om te groeien en omdat het niet zoveel ventilatie en direct zonlicht krijgt als de buitenvariëteiten, kost het helemaal niet veel tijd voor de schimmel om te groeien.

Het behandelen van de grond en de bladeren van de planten vereist een verschillende aanpak voor elke soort, maar de aanwezigheid van schimmel op de ene of de andere soort zal er meestal toe leiden dat de schimmel zich elders verspreidt. Daarom moet je bij het eerste teken van schimmel op je planten een aantal maatregelen nemen om het te verwijderen en ervoor te zorgen dat het niet terugkeert.

Hoe om schimmel te verwijderen uit kamerplanten natuurlijk

verwijder schimmel van kamerplant

Zodra u de gevreesde schimmel op uw favoriete kamerplant hebt gezien, wilt u deze onmiddellijk verwijderen.

Naast het verpesten van de esthetiek van de plant, is schimmel gevaarlijk en verspreidt zich snel, dus je wilt hem niet verder laten gaan.

Volg deze vier stappen om er vanaf te komen en de gezondheid van je plant terug te brengen:

  • Verwijder de schimmel van je plant door te beginnen met de bladeren en ze af te vegen met een schone doek en wat azijn in een spuitfles. Veeg de schimmel voorzichtig van de voor- en achterkant van de bladeren en eventueel de stengels schoon.
  • Als er schimmel in de grond aanwezig is, schep dan met een metalen lepel de delen die schimmel bevatten uit de grond en gooi deze weg. Als de schimmel zich heeft verspreid naar de pot zelf, moet je de plant verpotten door de pot schoon te maken met een mengsel van azijn en water of deze te vervangen door een nieuw mengsel, en er vervolgens gloednieuwe aarde in te doen.
  • Zodra de schimmel is verwijderd, zet je de hele pot in het directe zonlicht en laat je hem volledig uitdrogen. Steek je vinger in de grond en zodra er drie centimeter droge grond aanwezig is, kun je de pot weer water geven. Deze stap kan om de paar weken herhaald worden om te voorkomen dat er schimmel ontstaat.
  • Maak je eigen schimmelwerende oplossing om in de grond te doen en strooi deze één keer per maand in de grond. Zelfs na verwijdering en uitdroging zijn er waarschijnlijk nog schimmelsporen in de grond en dit zal ze doden. Natuurlijke schimmelwerende oplossingen omvatten kaneel, zuiveringszout en appelazijn.

Hoe eerder de schimmel uit uw planten wordt verwijderd, des te beter zijn ze in staat om terug te keren naar hun natuurlijke zuiveringsplichten.

Veel mensen vertrouwen op planten om vocht uit de lucht te absorberen en hun luchtkwaliteit thuis beter te maken, maar wanneer ze bedekt zijn met schimmel is hun vermogen om dit te doen drastisch verminderd.

Het voorkomen van schimmelgroei in planten en bodem

voorkom schimmelgroei op planten

Er zijn tal van natuurlijke methoden die je kunt gebruiken om te voorkomen dat schimmel terugkeert naar de bladeren en de aarde van je plant, en ze zijn allemaal volledig veilig om te gebruiken.

Sommige plantensoorten reageren misschien beter dan andere, dus voel je vrij om te experimenteren totdat je de beste voor je kamerplanten hebt gevonden.

TAHEEBO THEE

Taheebo thee komt van een boom met schimmelwerende eigenschappen die in staat is om hoge schimmelgroei te overleven.

Maak een deel van de thee en meng het in je gieter en meng het in je waterbakje als je de grond water geeft. Dit werkt als een natuurlijke schimmelwerende werking en stopt de schimmelgroei.

NIET OVERDRIJVEN

Schimmel houdt van water en de meeste kamerplanten hebben meestal niet veel water nodig om te overleven.

Wanneer er sprake is van overbevloeiing en mensen om de paar dagen de bodem van hun planten met water aanvullen, is dit de perfecte voedingsbodem voor schimmel.

Laat de grond volledig drogen voordat je hem water geeft en test door er met je vinger in te steken om te zien hoe vochtig hij is.

VENTILATIE

Bewaar uw planten waar mogelijk in de buurt van een open raam of gebruik een ventilator om ze veel frisse lucht te geven.

Het hebben van ventilatie is belangrijk voor het verbieden van de groei van schimmel en zal helpen de grond droog houden, en deze zelfde benadering is relevant voor alle gebieden van het huis, en niet alleen uw kamerplanten.

ZONLICHT

Veel kamerplanten overleven zonder veel zonlicht, maar ze hebben nog wel enige blootstelling nodig om schimmel weg te houden.

Zelfs in planten die weinig licht nodig hebben, doe je je best om ze om de paar dagen een beetje in direct zonlicht te zetten voor slechts een uur of twee.

STERIELE BODEM

Wanneer u een nieuwe kamerplant naar huis brengt, moet u deze verpotten met steriele grond.

Veel in de winkel gekochte potmixen zijn gesteriliseerd en veilig in gebruik, maar de grond in planten kan besmet zijn met schimmel, zelfs als je ze in het begin niet kunt zien, dus je wilt ze verpotten.

Uw kamerplanten gezond en gelukkig te houden

planten gezond en gelukkig houden

Een kamerplant is een van de belangrijkste toevoegingen aan een huis, waardoor u schonere lucht krijgt, overtollig vocht helpt absorberen en uw huis er fris en mooi uitziet.

Deze planten hebben meestal weinig onderhoud nodig en zijn gemakkelijk te onderhouden, maar ervoor zorgen dat ze schimmelvrij zijn moet een van uw topprioriteiten zijn.

Schimmel is niet alleen schadelijk voor planten en kan ze potentieel vernietigen, maar het is ook ernstig voor de andere bewoners van het huis, inclusief kinderen en huisdieren.

Schimmel heeft ernstige bijwerkingen voor de gezondheid en kan meer gevolgen hebben dan andere, dus het is niet iets wat u in uw huis wilt laten liggen om zich te verspreiden.

Wanneer schimmel overal aanwezig is kan het snel naar de rest van het huis verhuizen, en uw nietsvermoedende kamerplant kan de plaats zijn waar de verspreiding van deze sporen begint.

Een paar eenvoudige preventieve methoden en natuurlijke benaderingen kunnen schimmel op afstand houden en ervoor zorgen dat deze schimmel uw huis niet overneemt, waardoor uw planten de vrije loop hebben om uw lucht te zuiveren en uw huis mooi te maken.