Hoe zich te ontdoen van doorslaand vocht

Wij leggen uit wat de oorzaak kan zijn van uw doorslaand vocht, van lekkende goten tot verstopte spouwmuren, en hoe om te gaan met het probleem.

Lees meer over: doorslaand vocht: oorzaken & behandeling

oude muur doorslaand vocht

Het bevestigen van doorslaand vocht kan eenvoudig en goedkoop zijn om zelf te doen. Maar voordat u het kunt behandelen of beslissen of u een professional in huis haalt, moet u eerst het probleem identificeren. Het binnendringen van vocht wordt veroorzaakt door het lekken van water door muren. Dit gebeurt meestal als gevolg van structurele problemen, zoals defecte dakgoten of dakgoten, of scheuren in de buitenmuren. Neem een kijkje in de galerij en lees verder voor een overzicht van wat de oorzaak kan zijn van doorslaand vocht en hoe u elk probleem kunt oplossen:

  • Lekkende muren
  • Luchtspleet
  • Gebarsten goten en buizen
  • Poreuze bakstenen
  • Spouwmuurproblemen
  • Slechte spouwisolatie

Lekkende muren

De eerste tekenen van binnendringend vocht zijn meestal natte of lekkende muren. Let op een verkleuring van binnenmuren, vochtige plekken, schimmel, blaren, blaren, waterdruppels en een nat oppervlak, want dit zijn allemaal tekenen van doorslaand vocht. Waarschijnlijk moet u een gespecialiseerde bouwer gebruiken om structurele problemen op lange termijn te identificeren en te repareren.

Luchtleemten

Leemten in (of schade aan) kozijnen en deuren kunnen leiden tot doorslaand vocht. Zorg ervoor dat uw eigendommen luchtdicht zijn en laat eventuele beschadigingen snel verhelpen.

Gebarsten goten en buizen

nakijken dakgoten

Het kan zijn dat uw doorslaand vocht wordt veroorzaakt door water dat uit de goten en afvoerpijpen aan de buitenkant van uw woning lekt, dus onderzoek ze op scheuren. Het bevestigen ervan kan het probleem goed oplossen.

Poreuze stenen

Het kan ook zijn dat oude stenen poreus zijn geworden en water in uw huis laten binnendringen. Als dit het geval is, moet u ze misschien vervangen. Echter, een eenvoudigere optie om eerst te proberen is het schilderen van de stenen met een buitenkant siliconen waterafstotende vloeistof of kalkafstotende vloeistof, dat zal uw muren weer af te dichten, terwijl nog steeds waardoor ze om te ademen. Vochtwerende buitenverf kan ook een goede preventieve maatregel zijn, maar zoek eerst professioneel advies over wat het beste zou werken voor de leeftijd van uw huis en bouwmaterialen.

Spouwmuurproblemen

Af en toe kan doordringend vocht veroorzaakt worden door problemen met spouwmuren. Muren in moderne woningen (en veel daarvan gebouwd sinds 1920) zijn meestal opgebouwd uit twee lagen muur met een spouw ertussen, zodat het vocht dat van buitenaf binnendringt kan verdampen voordat het bij de binnenmuur komt.

Als er iets de muur 'onderbreekt', zoals een raam of pijpleidingen, kan het zijn dat je een spouwblad hebt of nodig hebt (zie onderstaande afbeelding). Deze zijn er in vele verschillende vormen, maar dienen in feite als een manier om water van de binnenmuur naar buiten af te voeren via 'huilgaten' (gaten in een deel van de buitenmuur).

Als een spouwbak defect is, of als er geen spouwbak aanwezig is, kan dit leiden tot doorslaand vocht. In dit geval moet je ze laten repareren of toevoegen.

De spouw zelf kan ook vocht veroorzaken, als deze gevuld is met vuil, zoals gebroken mortel of stukjes baksteen, die vocht uit de buitenmuur opnemen en naar de binnenmuur doorlaten. In deze gevallen zal het puin moeten worden opgeruimd om het probleem op te lossen.

Slechte spouwisolatie

Ten slotte kan spouwmuurisolatie in sommige zeldzame gevallen vochtige problemen veroorzaken. Dit is meestal alleen het geval als uw huis wordt blootgesteld aan hevige windgedreven regenval of als uw muren slecht gebouwd zijn of in zeer slechte staat verkeren. Meer informatie vindt u in onze gids over muurisolatie en vochtproblemen.