Doorslaand vocht behandelen: 3 methodes & hun prijzen

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht komt voor bij poreuze muren die een vochtprobleem hebben. Vocht verspreid zich verder in de muren nadat het neerslag heeft opgenomen via de buitenmuur. Hierdoor ontstaan er vochtplekken aan de binnenzijde van de muur. Het staat ook bekend als regendoorslag.

Er zijn verschillende soorten vochtproblemen die kunnen ontstaan in de woning, met ook uiteenlopende gevolgen. Een veelvoorkomend probleem is doorslaand vocht in uw buitenmuur, dat is vocht welke van buiten naar binnen komt, en grote schade aan kan richten in de muren van de woning. Ook kunnen er vochtplekken hierdoor aan de binnenmuren onstaan. Voor regendoorslag kunt u terecht bij Vochtbestrijding Snel, de professionals bij u in de regio. Hoe kan je doorslaand vocht herkennen, hoe is het te bestrijden en waarom is het belangrijk om een de specialist in te schakelen? Lees verder voor de antwoorden, of neem direct contact op met Vochtbestrijding Snel.

Heeft u last van doorslaand vocht ? Voor alle vormen van vochtproblemen in huis kunt u terecht bij Vochtbestrijding Snel.

Wat is doorslaand vocht of regendoorslag bij uw buitenmuur?

Wat is het

Doorgaans komt doorslaand vocht voor bij oudere huizen waarvan de buitenmuren beschadigd of versleten zijn. Ook bij schade aan jonge woningen kan het voorkomen. De neerslag van buitenaf, zoals regen, hagel en sneeuw vindt een weg naar binnen in het huis. Bij jongere woningen zou het geen probleem mogen opleveren door de cementlaag, toch kan dit euvel optreden wanneer er schade is ontstaan aan de gevel of de steen ervan.

Oorzaken van doorslaand vocht

Een veel voorkomende oorzaak van doorslaand vocht gebeurd wanneer er via de buiten muur regenwater naar binnen treedt. Dit komt omdat de muren poreuze stenen bevatten of ene pleisterlaag dat grote hoeveelheden vocht opneemt.

Volgende oorzaken kunnen zich ook voordoen:

 • Poreuze buitenmuren
 • Fouten in de dakoversteek
 • Spleten bij kozijnen
 • Beschadigde stenen (scheuren, barsten)
 • Ontbreken van lekdorpels bij ramen of deuren
 • Beschadigd- of versleten voegwerk
 • Spleten bij kozijnen
 • Ontbreken van lekdorpels bij ramen of deuren
 • Ontbreken van of foutief aangebrachte loodslabben
 • Defecte dakgoot, lekkende aansluiting met regenpijp
 • Fouten in de dakoversteek

Hoe herken je doorslaand vocht?

Bepaalde symptomen moeten u doen denken dat er doorslaand vocht in uw huis plaatsvindt:

 • bruine halo's op de muren (vochtvlekken)
 • vochtig plafond op sommige plaatsen
 • salpeter: verf die afbladdert met vorming van een witachtige aanslag
 • schimmel, meeldauw en muffe geuren
 • houtrot
 • afbrokkelende pleister

Wees voorzichtig, want de gevolgen van doorslaand vocht kunnen gevaarlijk zijn voor de structuur van het gebouw, maar ook voor uw gezondheid. In geval van twijfel is het raadzaam een beroep te doen op een deskundige op het gebied van vochtproblemen.

Gevolgen van doorslaand vocht

Beschadiging van de binnenmuren zijn de strong>grootste gevolgen van doorslaand vocht. Ook kan je last krijgen van schimmels, hoge luchtvochtigheid in huis, grote energierekening, waardevermindering van de woning en schade aan je buitengevel.

Bestrijden van doorslaand vocht

bestrijden

Er zijn verschillende manieren om doorslaand vocht te bestrijden, elk met specifieke voordelen:

De buitenmuur behandelen tegen regendoorslag kan op 3 manieren gebeuren: het impregneren van de stenen gevel, een behandeling met vochtwerende verf of het vernieuwen van de gevelbekleding of buitenmuren.

Methode 1: Vochtwerende verf aanbrengen als behandeling tegen doorslaand vocht.

Er bestaan speciale verfsoorten voor buiten die de gevel goed beschermen tegen regendoorslag . Het kan gaan om een preventieve maatregel tegen dit vochtprobleem, maar ook om een behandeling eens het probleem zich effectief voordoet.

Prijs: 20 à 40 euro per m2

Methode 2: Nieuwe gevelbekleding

De buitengevel kan geïsoleerd worden. Er wordt een isolerende laag aangebracht bij de buitengevel die de neerslag weert. In dit geval hoeven de voegen niet gerepareerd te worden, er zal wel regelmatig onderhoud vereist zijn aan de isolatie.

Prijs: vanaf 40 euro per m2

Methode 3: Muren impregneren of injecteren

De vochtige muren kunnen ook geïmpregneerd worden. Dit proces noemen we ook wel hydrofoberen. De gevel zal in dit geval eerst gerepareerd worden, vervolgens wordt er een waterafstotende laag aangebracht.Het is ook mogelijk de isolatie aan de binnenzijde aan te brengen. Dit is een effectieve manier om vochtproblemen in huis te verbergen. Om langdurig resultaat te verkrijgen wordt ook hierbij het impregneren van de buitenwand sterk aangeraden. Bij het probleem van optrekkend vocht kan je kiezen voor muren injecteren of carebrick. Zijn de muren van de kelder vochtig dan kan je kiezen voor kelderdichting.

Prijs: 8 à 12 euro per m2

Wil je je gevel laten impregneren door een expert? Neem vandaag no contact op.

Schakel een specialist in voor Doorslaand vocht

Doorslaand vocht specialist

Er zijn verschillende oorzaken met doorslaand vocht als gevolg. Het is daarom belangrijk om vooraf te bepalen waar het vocht precies vandaan komt alvorens te kiezen voor een behandeling. De specialist zal niet alleen vanuit de oorzaak een oplossing bieden, maar ook de juiste materialen gebruiken zodat de vochtige muren weer lange tijd droog blijven. Werken met tijdelijke oplossingen en “lapmiddelen” leveren alleen maar frustratie op, daarnaast vallen de kosten vaak hoger uit met geïmproviseerde oplossingen. Daarnaast heeft u garantie op materialen en de uitvoering van de werkzaamheden.

Bovenstaande oplossingen gelden alleen voor de bestrijding. Voor optrekkend of opstijgend vocht, een vaak voorkomend vochtprobleem waarbij het water via het grondniveau in de muren trekt, zijn er andere behandelingsmethodes.

Prijs doorslaand vocht behandelen per m²

Type oplossing tegen doorslaand vocht Gemiddelde richtprijs
Het herstellen van de gevel Vanaf gemiddeld 20 euro per vierkante meter
Her aanbrengen van nieuwe gevelbekleding Vanaf gemiddeld 45 euro per vierkante meter
Het laten impregneren van de gevel Tussen 9 & 13 euro per vierkante meter

Lees hier meer over de prijs van doorslaand vocht behandelen en ontvang je gratis offerte.

Wacht niet met een oplossing tegen doorslaand vocht voor uw gevel

Bij doorslaand vocht is Vochtbestrijding Snel de firma in de regio die een passende en betaalbare oplossing kan bieden met langdurig resultaat. Wanneer u merkt dat muren vochtig worden tijdens neerslag is het van belang direct contact op te nemen voor een onderzoek. Langdurige blootstelling aan vocht kan de integriteit van de gevel in gevaar brengen en het veroorzaken van schimmel, daarnaast zal het vocht steeds verder doordringen in de woning. Laat daarom schimmel in huis bestrijden

Zowel bij een oudere woning als nieuwbouw kan regendoorslag voorkomen, neem gerust contact op met Vochtbestrijding Snel voor meer informatie.

Vochtigheidsdiagnose

Alvorens een behandeling tegen doorslaand vocht toe te passen, is het noodzakelijk de oorzaken te kennen. Het is dus van essentieel belang een nauwkeurige diagnose te stellen om te weten waar de vochtigheid vandaan komt. In geval van twijfel kunt u een beroep doen op een specialist. Hij zal u dan de meest geschikte behandeling geven, afhankelijk van de urgentie van de situatie.

De oorzaken van condensatievocht en de oplossingen