Doe het zelf tips voor doorslaand vocht

Het voorkomen van Doorslaand vocht

Vermijd het inroepen van de professionals, want de volgende lijst met doe-het-zelftips is misschien net wat je nodig hebt om te stoppen met het binnendringen van vocht. Hier zijn enkele veel voorkomende symptomen en remedies van een indringend vochtig probleem.

Als u meer wilt weten over het binnendringen van vocht, klik dan eerst op de onderstaande link om naar onze hoofdpagina doordringend vocht te gaan.

Meer informatie over doorslaand vocht: oorzaken & behandeling

Doe het zelf tips voor het voorkomen van doorslaand vocht

Spouwmuur

De muurstropdas tussen de spouw en de binnenmuur kan een brug vormen voor het doordringende water. Verwijder eventuele mortel op de spouwmuur om te voorkomen dat het water de binnenmuren bereikt.

Schoorsteen

Vochtige plekken rond de schouw wijzen meestal op een gescheurde of losgekomen knipperafdichting (de verbinding tussen het dak en de schoorsteen). U kunt proberen het losse gootstuk weer aan te brengen, maar het kan zijn dat het beschadigd is en in dat geval moet het worden vervangen.

Gebarsten bakstenen en beschadigde voegen

Een geïsoleerde vochtige pleister op uw binnenmuren kan een teken zijn van beschadigde richtende of gebarsten stenen. Vervang alle beschadigde stenen en vul alle gaten in de mortel op.

Deuren

Als u vochtige plekken rond de vloer van een buitendeur ziet, probeer dan een weerbord te plaatsen dat helpt voorkomen dat er water onder uw deur stroomt. Misschien wilt u ook controleren op natrot in hout.

Afvoerpijpen

Controleer regelmatig of de afvoerpijpen niet geblokkeerd zijn. Probeer een flexibele afvoerreinigingsstang te gebruiken om de downpipe te ontstoppen. Om verstopte afvoerpijpen te voorkomen, gebruikt u een gaas of een plastic dop die als een filter aan de bovenzijde van de pijp fungeert en water doorlaat terwijl er bladeren of vuil wordt opgevangen.

Goten

Geblokkeerde of gebroken goten leiden normaal gesproken tot vochtige plekken en zwarte schimmels die zich hoog op muren vormen. Reinig alle vuilnis dat de goten blokkeert en vervang beschadigde goten. Een verstandige tip is om uw goten in de late herfst, nadat de bladeren van de bomen zijn gevallen, schoon te maken.

Oude bakstenen

De binnenzijde van een buitenmuur kan vochtig zijn als de stenen door slijtage zijn aangetast, wat in de loop van de tijd kan gebeuren. De stenen moeten mogelijk worden vervangen of opnieuw worden gestoken. De aangetaste zone moet ook behandeld worden met een siliconen waterafstotende vloeistof aan de buitenzijde.

Problemen met loodgieterswerkzaamheden

Controleer uw huishoudelijke apparaten, vooral de vaatwasser, regelmatig op waterlekkage. Vier gemeenschappelijke gebieden om te controleren of de vaatwasser lekt zijn de rubberen pakkingen, slangen, de watertoevoerklep en het waterniveau.

Vernieuwingen

Eventuele scheuren in de rendering moeten onmiddellijk worden geadresseerd, aangezien het water uw eigendom kan binnendringen. Probeer een beschadigde pleisterlaag te behandelen met acrylaatkitten.

Dakpannen

Ziet u vochtige plekken op uw plafond na een zware regenbui? Het klinkt wel, maar het kan zijn dat u een beschadigde of ontbrekende dakpannen heeft, waardoor regenwater in het pand kan binnendringen. Deze leien moeten worden vervangen.

Ramen

Vochtige plekken rond uw ramen wijzen meestal op een spleet tussen de muur en uw raamkozijn. Verzegel eventuele kieren met een kozijnafdichtingsmiddel. Controleer ook of uw buitenramen een onbelemmerde druppelgroef hebben, die bedoeld is om te voorkomen dat er water onder het raam en door de muur stroomt.