Hydrofuge: doe-het-zelf stappenplan
Hydrofuge is het impregneren van de buitengevel(s) en kan het probleem van doorslaand vocht voorkomen. Doorslaand vocht is vocht wat door de buitengevel naar binnen trekt, waardoor er binnen in de woning vochtproblemen ontstaan. Aangezien dit grote schade kan veroorzaken aan de woning en de gezondheid van de bewoners is het belangrijk om de buitengevel te impregneren. De gevel wordt vochtbestendig gemaakt en vormt het tevens een bescherming tegen vuil, mossen en algen. Hoewel het aan te raden is om om het door een expert te laten uitvoeren, is het wel degelijk mogelijk om dit zelf te doen. Je moet alleen wel de juiste stappen volgen om tot een goed resultaat te komen en je optimaal kunt genieten van een waterdichte gevel. Hierbij daarom een stappenplan wanneer je besluit om het zelf toe te passen.
Stap 1: Kies het juiste moment
Het moment en dan vooral de weersomstandigheden zijn heel belangrijk bij het impregneren van de buitengevel. Het weer mag niet te warm zijn, maar het het mag ook niet regenen. Bij volle zon zal het impregneermiddel veel te snel opdrogen en zijn beschermende werking verliezen. In de regen kan impregneren ook niet, want de muur moet enigszins droog zijn. Het beste is om de werkzaamheden uit te voeren op een bewolkte maar droge dag.
Stap 2: Schade herstellen
Er kan niet geïmpregneerd worden op een beschadigde muur. De muur moet absoluut vrij van scheuren en barsten zijn en ook voegen moeten nog goed in het metselwerk zitten. Het is daarom belangrijk om eerst de gehele muur te inspecteren op schade en dan de overweging te maken of je zelf je gevel gaat repareren of dat je het overlaat aan een aannemer. Vooral bij ernstige schade is een aannemer aan te bevelen. Denk eraan dat na het schadeherstel de muur tijd moet krijgen om goed te drogen.
Stap 3: Reinigen van de gevel
Naast schadeherstel is het ook heel belangrijk om de gevel goed te reinigen. Het impregneermiddel kan als de muur nog vuil is niet in het metselwerk trekken en zal in het vuil trekken. Dit helpt niet tegen doorslaand vocht. Bij ernstige vervuiling moet de muur misschien gezandstraald worden. Het is ook nu weer het overwegen waard of je zelf je muren gaat reinigen of dit overlaat aan een gespecialiseerde gevelreiniger.
Stap 4: Afplakken
De gevel is waarschijnlijk voorzien van ramen, deuren en andere onderdelen zoals deurbel of naambordjes. Dit alles moet goed afgeplakt worden. Het impregneermiddel kan chemisch zijn en daardoor onderdelen aan de gevel die niet van steen zijn beschadigen.
Stap 5
Als de gevel er klaar voor is, dan kun je beginnen met de hydrofuge. Hierbij is het belangrijk om de aanwijzingen op te volgen wat er gegeven wordt bij het impregneermiddel. Het middel kan namelijk aangebracht worden via verneveling, maar ook met een kwast of een roller. Kies daarom een middel die het beste bij je past. Om de waterdichte werking te garanderen, zal de gevel na het aanbrengen van het middel goed moeten drogen.
Stap 6: Vlekken verwijderen
Het kan zijn dat je een middel hebt die wat vlekken kan achterlaten op de gevel. Het is daarom belangrijk om deze vlekken tijdig en met het juiste middel te verwijderen, om te voorkomen dat de vlekken in de gevel trekken.