Correcte verwarming en ventilatie in de winter: Hoe schimmel te voorkomen
Om vochtigheids- en schimmelvorming te voorkomen, mag de kamertemperatuur in het appartement niet onder de 16-17 graden komen.
Met het begin van de winter begint de strijd tegen vochtige muren en schimmels weer voor tal van huishoudens in Duitsland.
Zoals uit verschillende studies blijkt, wordt ongeveer 14 tot 17 procent van de bevolking getroffen door vocht- of schimmelschade. Vaak zijn echter niet de structurele gebreken verantwoordelijk voor de problemen, maar een verkeerd verwarmings- en ventilatiegedrag van de bewoners. Het is vaak voldoende om enkele eenvoudige regels te volgen om vochtige muren en schimmelvorming te voorkomen.
In het koude seizoen is het belangrijk om alle ruimtes regelmatig te verwarmen om te voorkomen dat de muren afkoelen en de daarmee gepaard gaande vocht- en schimmelvorming. In het algemeen mag de kamertemperatuur niet onder 16 tot 17 graden Celsius komen als dat mogelijk is. Het is begrijpelijk dat huishoudens hun verwarmingsbehoefte willen verminderen met het oog op de hoge energiekosten. Helaas worden de besparingen echter vaak aan de verkeerde kant gedaan. Vooral kamers die niet of onvoldoende verwarmd zijn in de winter bieden Schimmel & Co. een uitstekende voedingsbodem.
Doe het zonder permanente kantelventilatie
Permanente kantelventilatie is ook niet aan te raden. In principe wordt alleen warmte uit het raam verwarmd. Het is echter veel voordeliger en effectiever om alle ruimtes meerdere malen gedurende minstens vijf minuten te luchten om vochtige binnenlucht uit te wisselen met droge buitenlucht. Overal waar in huis veel vocht wordt gegenereerd, zoals in de keuken, de badkamer of bij het drogen van de was, is extra ventilatie nodig. Belangrijk voor huurders: In veel huurcontracten wordt expliciet vermeld hoe vaak er overdag moet worden geventileerd. De verhuurder houdt niet van het idee om ventilatiesleuven op ramen af te tappen om zo stookkosten te besparen. Dit voorkomt de uitwisseling van vochtige ruimtelucht en verhoogt het risico op schimmelvorming.
Controleer de luchtvochtigheid in de kamers regelmatig
In verband met de ventilatie wordt het gebruik van een hygrometer aanbevolen, zodat de luchtvochtigheid in de afzonderlijke ruimten kan worden gemeten. Om vochtige muren en schimmelvorming te voorkomen, moet er bij een relatieve luchtvochtigheid van 60 tot 65 procent voldoende worden geventileerd. Aan de veilige kant zijn consumenten meestal aan de veilige kant met waarden rond de 50 procent in voldoende verwarmde ruimtes. Met betrekking tot het persoonlijk welzijn moet echter worden opgemerkt dat het risico op verkoudheid en luchtwegaandoeningen toeneemt als de luchtvochtigheid te laag is. Droge kamerlucht met een aandeel van minder dan 35-40 procent moet daarom in de winter worden vermeden, evenals een te hoge luchtvochtigheid.
In geval van vocht- en schimmelschade, bel een ambachtsman
Als er vochtschade is aangetroffen in het appartement, moet er altijd een vakman worden ingeschakeld om de omvang van de schade te controleren en passende maatregelen te nemen om de getroffen gebieden te drogen. In het geval van schimmelschade is het ook raadzaam om de schade te laten controleren en repareren door een deskundige. Hoewel er huishoudelijke middelen zijn die nuttig zijn in het geval van oppervlakkige schimmelgroei, zijn ze niet altijd geschikt. In het geval van een uitgebreidere aantasting is echter een omvangrijker herstel van de getroffen gebieden noodzakelijk. Gewoon schilderen over wit lost het probleem niet op!
De energiebesparende tip die vaak in internetfora en -gidsen te vinden is, om de muren achter radiatoren te isoleren of om te isoleren met aluminiumfolie, moet ook met een korreltje zout worden genomen. Zo opent een onreine en onjuiste verwerking deuren en poorten voor vocht en schimmel in de betreffende gebieden. Wie de risico's van de binnenisolatie tot een minimum wil beperken, moet daarom de verbouwingswerkzaamheden aan geschikte gespecialiseerde bedrijven overlaten.