Ventilatiesysteem D

De keuze voor een ventilatiesysteem kan van veel zaken afhangen. Zo kan het bijvoorbeeld ook heel aantrekkelijk zijn om voor ventilatiesysteem D te gaan. Dit staat ook wel bekend als balansventilatie. De aanvoer en de afvoer van lucht gebeurt allebei op mechanische wijze. Dit systeem heet verschillende pluspunten. Het is goed om die allemaal te bespreken op deze plek.

Ventilatiesysteem D

Snel naar: hoe werkt het?wanneer ventilatiesysteem D kiezen?prijsveelgestelde vragen

Hoe werkt een ventilatiesysteem D?

Als het gaat over ventilatiesysteem D, dan is natuurlijk het belangrijkste punt hiervan dat zowel de aanvoer als de afvoer van lucht mechanisch gebeurt. Daarvoor worden ventilatoren en ventilatiekanalen gebruikt. De lucht die wordt afgevoerd is warm. Dit wordt benut om de koude lucht die wordt aangevoerd mee e verwarmen. Dit gebeurt met behulp van een warmtewisselaar. Deze manier van werken zorgt dat er minder moeite hoeft te worden gedaan om de ruimte warm te houden. Daardoor is het veel meer energiezuinig te noemen.

balansventilatie prijs bij ventilatiesysteem D

Wanneer is balansventilatie de beste keuze?

De vraag wanneer balansventilatie de beste optie is, is gemakkelijk te beantwoorden. In de meeste nieuwbouwwoningen en bij grote renovaties wordt gekozen voor het vernieuwen van het ventilatiesysteem. De keuze gaat dan vaak tussen systeem C en systeem D. Er zijn een aantal punten langs te lopen om de keuze te bepalen.

In de eerste plaats gaat het om de prijs. De investering in ventilatiesysteem C zal kleiner zijn dan wanneer in een balansventilatiesysteem moet worden geïnvesteerd. Dit kan het verschil maken. Daar moet ook verbruik bij worden gerekend. Voor systeem D zijn twee ventilatoren nodig, en voor systeem C slechts één. Dit kost minder energie. Anderzijds wordt warmte teruggewonnen bij systeem D en niet bij C. Dit compenseert dus de energiekosten weer voor een flink deel. Het is belangrijk dit goed tegen elkaar af te zetten om zo een compleet beeld van de kosten te krijgen van beide systemen.

Ook de luchtkwaliteit is een belangrijke factor. Bij ventilatiesysteem C geldt dat er geen filtering van de aangevoerde lucht wordt gedaan. Daardoor kunnen stof en vervuiling zo de woning binnendringen. Dat is anders wanneer voor systeem D wordt gekozen. Daar wordt juist wel een filtering in toegepast. Bovendien wordt de lucht ook nog eens verwarmd. Daardoor is er dus sprake van meer comfort in de woning.

Omdat ventilatiesysteem D geen gebruikmaakt van roosters in de ramen of muren is er ook minder geluidshinder door omgevingsgeluiden. Die dringen normaal gesproken via deze wegen binnen. Wanneer voor systeem D wordt gekozen, dan zal dus de mate waarin hinder van het lawaai wordt ondervonden dus een flink stuk lager zijn.

Tot slot

Er zijn aan de hand van de voorgenoemde punten dus een aantal belangrijke voordelen te koppelen aan ventilatiesysteem D. Dat het daardoor wel een iets grotere investering vergt, kan worden opgeheven door de efficiëntie van het systeem. Bovendien is de betere luchtkwaliteit ook veel waard. Dit maakt het comfortabel wonen in huis. Wel is het dan natuurlijk belangrijk dat dit systeem wordt aangelegd door een professional. Kijk daarom altijd goed naar de mogelijkheden. Door de verschillende installateurs met elkaar te vergelijken is een goed beeld te krijgen.

ventilatiesysteem d plaatsen

De kosten van ventilatiesysteem D

De verschillende ventilatiesystemen die er zijn brengen ook allemaal verschillende kosten met zich mee. Dit geldt zelfs voor de verschillende varianten van systeem D. Zo bepalen het woonoppervlak, het gewenst debiet en de hoeveelheid arbeid een belangrijke rol hierin. Ook kan je gebruik maken van een Ventilatiewarmtepomp.

Wel is er een gemiddelde prijs te noemen. Die zal ergens tussen €3.000,- en €6.000,- liggen. Dit betreft dan alleen het systeem. Daar komen de kosten voor plaatsing dan nog bij. In dat geval moet gerekend worden op een kostprijs die tussen €5.000,- en €8.000,- komt te liggen. Vooral de systemen met warmteterugwinning zullen wat hoger uitvallen in prijs.

Wel is er op bepaalde manieren te zorgen dat de last van de investering wat lager wordt. Een woning van meer dan 10 jaar oud kan door een aannemer tegen verlaagd btw-tarief van 6% worden aangepakt. Daardoor is er dus wel wat te doen aan de prijs ten opzichte van werken voor 21%. Het is dan wel slim om desondanks toch te gaan vergelijken. Door te bekijken wat verschillende installateurs te bieden hebben is een goed beeld te vormen van de kosten voor ventilatiesystemen. Zo zijn altijd prijzen op maat te krijgen en wordt de keuze flink gemakkelijker. Lees hier meer over de premies voor ventilatie.

FAQ’s over ventilatiesysteem D

Het is ook goed om enkele vragen die altijd spelen rondom ventilatiesysteem D direct van een antwoord te voorzien. Doe vandaag nog je aanvraag en bespaar.

1 Wat zijn de nadelen van ventilatiesysteem D?

Natuurlijk kent ventilatiesysteem D ook wel enkele nadelen. Woningen die niet goed geïsoleerd zijn zullen ventilatiesysteem D kunnen verstoren. Daardoor wordt niet het optimale rendement behaald. In dat opzicht is dus ook investeren in goede isolatie wel van groot belang. In nieuwbouwwoningen zal dit al worden gedaan. De kosten worden dus wel nog iets hoger.

2 Hoe zit het met het onderhoud bij ventilatiesysteem D?

Natuurlijk is goed onderhoud van belang voor een goede werking. Het schoonmaken en tijdig vervangen van de wtw filters is een voorbeeld. Het is slim om dit met de installateur te overleggen. Mogelijk is het afsluiten van een onderhoudscontract de beste optie op dit gebied.

3 Is een monteur altijd nodig bij een ventilatiesysteem D?

Het is tegenwoordig beter mogelijk om ventilatiesysteem D zelf te plaatsen. Daarvoor zijn pakketten te verkrijgen. Al is dan wel veel technische kennis nodig. Het is dus wel mogelijk, maar de vraag blijft of dit aan te raden is. Vaak is werken met een professional een betere optie voor optimale plaatsing. Dit kan dus een belangrijke overweging zijn om hiervoor te gaan.

ventilatiesysteem d installeren

Copyright © 2024. Alle Rechten Voorbehouden