Kelder waterdicht maken - onze gids

Kelder Waterdicht maken en kelderverdieping is de laatste jaren een hot topic geworden. Iceberg kelders worden steeds populairder en veel mensen kiezen ervoor om hun bestaande woning uit te breiden in plaats van te verhuizen. Natuurlijk, als u diep graaft, moet u ervoor zorgen dat u uw kelder waterdicht maakt. Dit is waar een keldermembraan binnenkomt. Als onderdeel van een vochtwerend systeem helpt een vochtwerend membraan om uw huis gezellig te houden - en is niet te lastig om aan te brengen.

Meer informatie over: Kelder waterdicht maken: prijzen en methodes

Waarom kiezen voor een kelderverdiepingsconversie?

Een kelderverdieping conversie geeft je extra ruimte zonder het gedoe van bewegen. Als je een verwaarloosde kelder hebt, is het zinvol om er een werkbare ruimte van te maken. Of u nu een kantoor aan huis, een kinderspeelkamer, een fitnessruimte, een extra slaapkamer, een badkamer, een hol of een 'oma-flat' wilt, een kelderverdieping kan u de ruimte geven die u nodig hebt. Beter nog, het is waarschijnlijk om ook waarde toe te voegen aan uw huis. Er is echter een goede kans dat u uw kelder waterdicht moet maken, om er zeker van te zijn dat het gezellig en comfortabel is.

Manieren om uw kelder waterdicht te maken

Een eenvoudige kelderverdieping conversie kan gewoon bestaan uit het aanbrengen van een membraan. Uitgebreidere kelderverdiepingsplannen kunnen betrekking hebben op het uitgraven, het plaatsen van drainage- en carterpompen en natuurlijk de bouwvergunning. Het is de moeite waard om met een kelderspecialist te praten voor allesbehalve de eenvoudigste klusjes: er doen zich horrorverhalen voor over het ontstaan van spoelgaten en huizen die instorten als gevolg van fouten bij het uitgraven van kelderverdiepingen. Echter, met het juiste advies, moet u in staat zijn om uw kelder met gemak waterdicht te maken.

Regels en voorschriften voor de kelderverdieping

Vergeet de bouwvergunning niet. Hoewel het niet altijd nodig is, vooral als er geen verandering in de structuur van het gebouw is, is het de moeite waard om bij uw gemeente na te gaan of er geen twijfel over bestaat. Als uw gebouw op de lijst staat, heeft u mogelijk toestemming nodig om wijzigingen aan te brengen. Denk aan uw Party Wall Agreement: u wilt niet dat uw kelderverdieping leidt tot een geschil met de buren.

Controleer ook de bouwvoorschriften - het kelderinformatiecentrum heeft richtlijnen voor zaken waar u rekening mee moet houden, zoals brandveiligheidsvoorschriften. Als u alleen een kelder renoveert of repareert zonder enige verandering van gebruik, is deze uitgesloten van de bouwvoorschriften.

Wanneer moet ik mijn kelder ombouwen?

Een kelderverdieping kan op elk moment van het jaar worden omgebouwd, maar slecht weer kan problemen veroorzaken, vooral als u diep graaft of als er extern werk nodig is. Als zodanig is het voorjaar of de zomer beter dan de diepten van de winter, als je een kelderverdieping conversie plant. Terwijl u misschien in staat zijn om de kosten laag te houden door zelf enkele aspecten van de kelderverdieping conversie te doen, is het de moeite waard om eerst deskundig advies te krijgen, omdat fouten duur kunnen zijn. Wees niet te ambitieus over uw vaardigheden in uw pogingen om geld te besparen: in geval van twijfel, neem een professional in dienst.

Verschillende manieren om uw kelder waterdicht te maken

Er zijn twee belangrijke methoden om uw kelder waterdicht te maken: het gebruik van cementgebonden tanking; of het installeren van een spouwmembraansysteem, waarbij het water naar een geschikt uittredepunt wordt geleid, met behulp van afwateringskanalen die naar een opvangpomp leiden. De juiste methode hangt af van uw exacte eisen en het niveau/type vocht waarmee u te maken heeft. Mogelijk moet u een combinatie van methoden gebruiken om ervoor te zorgen dat uw kelder goed en droog blijft.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.