Ervoor zorgen dat de ombouw van de kelder voldoet aan de wettelijke richtlijnen voor het waterdicht maken van de kelders.
Wanneer er extra ruimte nodig is, kan het vaak de moeite waard zijn om de mogelijkheid te onderzoeken om uw pand uit te breiden met een verbouwing van de kelder. Bouwers en projectontwikkelaars hebben steeds minder beschikbare en bebouwbare grond tot hun beschikking, vooral als het pand zich in de binnenstad bevindt. Kelderverbouwingen kunnen een aantrekkelijk en veel kosteneffectiever alternatief zijn voor het kopen of bouwen van een nieuwe ruimte, maar het kunnen ook grootschalige projecten zijn om succesvol te beheren.
Lees meer over kelder waterdicht maken
Het voorkomen van het binnendringen van water
Structurele afdichting is een cruciaal onderdeel van elk ondergronds bouw- of verbouwingsproject en is vaak het verschil tussen succes en mislukking. Een studie stelt dat 75% van de bouwuitval het gevolg is van het binnendringen van water - met defecten die leiden tot schimmel-, corrosie- of andere vochtgerelateerde problemen, zoals droogrot, en zelfs ernstige structurele problemen. Om deze reden zijn er wettelijke richtlijnen die professionals moeten volgen bij het waterdicht maken.
Wij raden altijd aan om een gekwalificeerde aannemer in te schakelen bij elk nieuwbouw- of verbouwingsproject. Dit is niet alleen de beste manier om de risico's te minimaliseren, maar zij kunnen u ook helpen om de kosten voor het waterdicht maken te verlagen - wat een aanzienlijk deel van de totale bouwkosten kan uitmaken. Door vroeg te plannen kan uw landmeter het ontwerp van de waterdichting aanpassen aan uw bouwtype, in plaats van het te moeten aanpassen aan andere geëngageerde bouwoverwegingen.
Soorten afdichtingen
Elke ondergrondse ruimte die in klasse 3 en/of risicovolle omgevingen valt, moet minstens twee verschillende soorten afdichtingssystemen gebruiken. Soorten afdichtingssystemen worden als volgt gecategoriseerd:
Type A: Dit is een barrière tegen grondwater en het binnendringen van water door de buitenmuren, vloer en dak te omringen met een waterdicht materiaal - letterlijk een barrière tussen water en de constructie. Dit kan zowel binnen als buiten het gebouw worden toegepast.
Type B: Vertrouwt op het ontwerp en de materialen die in de buitenschil van de constructie zelf zijn verwerkt. Constructies die bescherming van type B bieden, dienen te zijn opgebouwd uit gewapend waterbestendig beton of constructiestaal.
Type C: Het adequaat afvoeren van water, hetzij door de zwaartekracht, hetzij via een schacht en pomp naar een geschikte afvoer. Deze moet voorzien zijn van adequate toegangspunten voor onderhoud en service en een eenrichtingsklep om terugstroming te voorkomen. Type C systemen maken gebruik van een spouw die het water in de afvoer laat komen, terwijl het beschermd wordt door een binnenbekleding, met alle verbindingen en verbindingen correct gelept en afgedicht.
Elk heeft zijn eigen voordelen en valkuilen. Bijvoorbeeld, terwijl het afdichten van type C doorlopend onderhoud vereist, is het veel gemakkelijker om eventuele problemen die zich kunnen voordoen te identificeren en op te lossen. Ze hebben echter allemaal één gemeenschappelijk kenmerk - het achteraf aanbrengen van de afdichting kan extreem duur, storend en moeilijk, zo niet onmogelijk zijn.
Voldoet aan de normen voor waterdichtheid
Gezien de complexiteit van het waterdicht maken van een gebouw, moet een ontwerpspecialist altijd zo vroeg mogelijk worden ingeschakeld. Hoewel het voldoen aan de normen voor waterdicht maken duur kan zijn, kan een verkeerd proces ertoe leiden dat de structurele integriteit van het gebouw in het gedrang komt en daarom zal het u veel meer kosten aan reparatie en schade. Als u niet zeker weet welke benadering van waterdicht maken het meest geschikt is voor uw woning, dan is het altijd het beste om contact op te nemen met de experts.