Welk cement voor kelderdichting?

Welk cement voor kelderdichting?

Een kelderdichting maken, ook wel bekuiping genoemd, is noodzakelijk als je in je kelder veel last hebt van vochtoverlast. Vochtoverlast in de kelder kan voorkomen bij lekkages, slechte ventilatie of opstijgend grondvocht. Wanneer het vochtprobleem is ontstaan door lekkage dan is het van belang om eerst de bron van de lekkage op te sporen, alvorens je kunt beginnen. Heb je veel last van condensvorming, dan is het niet direct nodig. Veel beter is het dan om een goed ventilatiesysteem aan te leggen. Opstijgend vocht is de meest voorkomende oorzaak van vochtproblemen. Het is daarbij een uitstekende oplossing.

Lees meer over Kelderdichting: verschillende methoden, stappenplan en prijs

Wat is het?

Wat is kelderdichting?

De muren en de vloer worden van de kelder dusdanig waterdicht en vochtbestendig gemaakt dat opstijgend vocht geen kans meer heeft om in de kelder te komen en verdere schade aan de woning aan te richten. Het is belangrijk dat je weet wat de oorzaak is van je vochtproblemen en eerste de oorzaak aanpakt, zoals een lekkage. Vooraleer je de keldermuur definitief waterdicht maakt, zul je alle scheuren, gaten en voegen goed moeten dichten. Eventueel loszittende cementresten en pleisterwerk dient ook verwijderd te worden. Daarna kunnen de muren en de vloer volledig gedicht worden met een speciale waterdichte cementlaag. Dit kan één laag zijn, maar ook meerdere lagen. Ook kan het nog afgewerkt worden met een nieuwe laag cement, zodat je een fraaie afgewerkte bekuiping hebt. Het is de meest betrouwbare methode om te voorkomen dat vocht in je kelder komt.

Soort cement?

Het is belangrijk dat je weet met welk soort cement je maakt. Gewoon een cement in elkaar brouwen helpt niet om je kelder definitief vochtvrij te krijgen. Om de muren en vloer met zekerheid goed dicht te krijgen is het aan te raden om meerdere lagen specie te gebruiken. Het type keldermuur is bepalen voor welk soort specie je gebruikt.

Waterdruk-stop

Waterdruk-stop is een speciemengsel die je als eerste moet aanbrengen om alle openingen en scheuren goed te kunnen dichten. Deze speciesoort droogt uitermate snel, zodat het mogelijk is om de specie aan te brengen bij actieve waterlekken onder grote druk. Het is overigens niet aan te raden om ermee te starten als je nog waterlekken hebt. Maak van de waterdruk-stop specie nooit teveel aan, omdat het zo snel droogt. Om het beste effect te bereiken smeer je de gehele muur met twee lagen waterdruk-stop en druk in gaten en scheuren de specie goed aan.

Kelder-bezetting

Bestaat je keldermuur uit beton- of cementblokken, dan die je de kelder-bezetting specie te gebruiken. Maak de specie aan en breng met een speciale kelderkwast een laag kelder-bezetting aan. Laat het vervolgens een half uurtje drogen en breng daarna de tweede laag aan.

Kelder-epoxy

Bestaat je keldermuur uit bakstenen, dan is het gebruik van kelder-epoxy aan te raden. Dit hecht zich goed met metselwerk. Met een harde kwast breng je de kelder-epoxy aan. Na ongeveer een kwartier drogen kun je de tweede laag aanbrengen. Breng desnoods ook nog een derde laag aan. Kelder-epoxy moet je ook gebruiken voor de keldervloer.

Wanneer wenselijk kun je daarna over de waterdichte cementlagen een laag cement aanbrengen ter afwerking van de bekuiping.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.